evren,dünya,psikoloji
Sizce bir insanın çıplak gözle görebileceği en uzak mesafe ne kadardır? 5 kilometre mi? 10 kilometre mi? Araştırmalara göre hiçbir görme kusuru olmayan bir insan, uygun şartlarda 20 kilometre kadar uzağı görebilmekteymiş. Aslında bu biraz da bulunduğumuz yere göre değişmekte. Çünkü Dünya’nın şeklinden dolayı görüş mesafemiz daralmakta ve görebileceğimiz en uzak mesafe bulunduğumuz noktadaki ufuk çizgisiyle sınırlanmaktadır. Peki ya yukarı bakarsak?
![Başka Dünyalar & Başka Hayatlar-1](https://blog.havacilikpsikolojisi.net/wp-content/uploads/2019/09/1-2-300x158.png)
Belki de insanlığın bu isteği, uzayın büyüklüğünü düşünüp keşfettikçe orada kesinlikle bir şeyler olduğunu fark edip, kendini bu devasa boşluk içinde bir yere koyma ihtiyacı duyduğundandır. Gerçekten oturup düşündüğümüzde; sınırları belli olmayan bir evrenin milyarlarca galaksisinden birinde, yine sayısız gezegenlerin içinden, söylendiğine göre içinde yaşam formu barındıran tek gezegende, görece orta büyüklükteki bir ülkenin şehirlerinden herhangi birindeki evimizin içinde oturup bunları okurken fark ediyoruz ki çok ama çok küçüğüz. İşte o zaman durum biraz değişiyor sanırım. Bulutsuz bir gecede, hiçbir ışık etkeninin olmadığı bir yerde durup gözlerimizi gökyüzüne çevirdiğimizde gördüğümüz, o binlerce yıldızdan dünyaya en yakın olan Alpha Centauri bile bizden yaklaşık 4,3 ışık yılı yani 41 trilyon kilometre uzakta. Bu mesafe 20 kilometreden oldukça fazla değil mi? Belki de insanlık kadar eski bu gökyüzü ve uzay merakının sebeplerinden biri de budur. Daha uzağı, daha fazlasını görme isteği. Çünkü gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz şeylerin bir benzeri veya bir sınırı yok.
Peki, sizce gerçekten bu akıl almaz büyüklükteki evrende yaşayan tek canlılar biz olabilir miyiz? Tabi ki filmlerde gördüğümüz yeşil, üç parmaklı ve sürekli dünyayı yok etmek isteyen “uzaylılardan” bahsetmiyorum. Ancak 13,8 milyar yaşında olan bu evrende sadece gözlemlenebilir evrenin yarıçapı yaklaşık 46 milyar ışık yılı olarak tahmin edilmekteyken, çok çok uzakta, belki insanlığın en gelişmiş teknolojisiyle bile gidilmesi milyonlarca yıl alacak bir yerde ilkel veya nispeten daha gelişmiş bir yaşam türünün olması mümkün değil mi? Sanırım yakın gelecekte bunun cevabını hiç birimiz öğrenemeyeceğiz. Ancak merak etmekten asla vazgeçmemeniz dileğiyle…
Yazan: Zeynep Rüveyda Gökmen
KAYNAKÇA
http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/evrenin-buyuklugu-ne-kadardir
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/ciplak-gozle-en-fazla-ne-kadar-uzagi-gorebiliriz-40052597
https://www.kozmikanafor.com/yildizlar-ne-kadar-uzak/
http://www.acikbilim.com/2013/01/dosyalar/herkes-icin-astronomi-gokyuzunde-ne-goruyoruz.html