Nasa’da Yapay Zeka

Yazar :

Yapay zekanın her geçen gün hayatımıza daha fazla girdiği  ve etkili olduğu günümüzde havacılığa olan etkisi de göz ardı edilemez. Bugünkü yazımızda NASA’nın yapay zekadan faydalandığı proje ve çalışma alanlarından bahsedeceğim. Keyifli okumalar.

  Otonom Sistemler: NASA, uzay araçları ve geziciler için otonom sistemler geliştirmek üzerinde çalışıyor. Bu, dinamik ve öngörülemeyen ortamlarda otonom navigasyon, tehlikelerden kaçınma ve karar verme için yapay zekanın kullanımını içerir. Otonom yetenekler, Dünya ile gerçek zamanlı iletişimin sınırlı olduğu görevler için çok önemlidir.

  Veri Analizinde Makine Öğrenimi: Uzay görevlerinden toplanan büyük miktarda veriyle, değerli içgörüleri analiz etmek ve çıkarmak için yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanılıyor. Algoritmalar teleskoplardan, uydulardan ve diğer araçlardan gelen verileri işlemek ve yorumlamak için kullanılır; böylece bilimsel keşiflere ve gök olaylarının anlaşılmasına yardımcı olur.

  Robotik ve İnsan-Robot İş birliği: NASA, Robonaut gibi insansı robotlar da dahil olmak üzere robotikteki yapay zekâ uygulamalarını araştırıyor. Yapay zekâ, robotların görevleri daha bağımsız bir şekilde yerine getirmesini ve ortamlarındaki değişikliklere uyum sağlamasını sağlar. Ayrıca yapay zekâ, insan-robot işbirliğini kolaylaştıran ve uzayda gerçekleştirilen görevlerin verimliliğini artıran sistemlerin geliştirilmesinde kullanılıyor.

  Gezegen Araştırması: Yapay zekâ, gezegen keşif görevleri sırasında toplanan verilerin analizinde kullanılıyor. Bu, jeolojik özellikleri tanımlamak, toprak bileşimini analiz etmek ve gezegen yüzeylerinde bilimsel keşifler yapmak için görüntü tanıma ve sınıflandırmayı içerir.

  Yer Bilimi ve İklim Modellemesi: NASA, Dünya gözlem verilerini analiz etmek, iklim modellerini izlemek ve iklim modellerini iyileştirmek için yapay zekayı kullanıyor. Makine öğrenimi teknikleri, Dünya’nın iklimindeki değişikliklerin anlaşılmasına ve tahmin edilmesine, ayrıca çevresel izleme için uydu verilerinin yorumlanmasına yardımcı olur.

  İletişim sistemleri: Yapay zekâ, uydular ve uzay araçları için iletişim sistemlerini geliştirmek için kullanılıyor. Akıllı algoritmalar veri iletimini optimize etmeye, sinyal girişimini azaltmaya ve genel iletişim verimliliğini arttırmaya yardımcı olur.

NASA’nın uzay araştırmalarına yönelik yapay zekâ teknolojilerini geliştirmek için sıklıkla diğer araştırma kurumlarıyla, endüstri ortaklarıyla ve daha geniş bilimsel toplulukla iş birliği yaptığını unutmamak önemlidir.

Yazan: Yasin Doğru

Kaynakça

 

https://www.nasa.gov/

 

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/nasadan-itfaiyecilerin-hayatini-kurtaracak-yapay-zeka-yazilimi

 

https://youtu.be/62EANO1Mc9Q?si=5DLLqJCReCxkEllv

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog