Uzay Gemileri

Uzun bir aradan sonra herkese tekrardan merhaba…

Bu yazımda sizlere benim için oldukça ilgi çekici bir konu olan uzay gemilerinden bahsetmek istedim. Gelin birlikte uzay gemilerini biraz daha yakından tanıyalım. Ben yazarken oldukça keyif aldım umarım sizler de alırsınız:) İyi okumalaarr…

Uzay gemileri uzay aracı olarak da adlandırılır. Dünya atmosferinin dışında, özellikle de uzayda faaliyet göstermek için ayarlanmış makine veya araçlardır. Uzay gemileri insanlı veya insansız olacak şekilde 2 türe ayrılır. Bir uzay gemisinin birtakım farklı görevleri vardır. Örneğin bunlar; meteoroloji, uzay turizmi, Dünya’nın gözlenmesi, uzay kolonizasyonu, telekomünikasyon, yolbul, gezegen araştırılması ve keşfi, uzayda kargo ya da insan taşınması gibi faaliyetlerdir. Bu ifade eş zamanda yapay uyduları da içerir.

Uzay gemisi kendini doğru yönlendirebilmek için ve dış torklar ile kuvvetlere uygun şekilde yanıt verebilmek amacıyla yükseklik denetimi gibi farklı alt sistemlere gereksinim duyar. Seyir denetimleri, kumanda ve veri idaresi, ısı denetimi, haberleşme, itici güç, yükseklik ayarlama ve kontrolü, yük ve yapılar alt sistemlerden bir kısmıdır. İnsanlı uzay gemileri mürettebat için de yaşam destek sistemlerine ihtiyaç duyarlar. Bunlar hem astronotların ihtiyacı olacak hem de korunmalarına yardımcı olacak özelliklere sahiptir..

Bazı yörüngesel uzay gemileri yeniden kurtarılabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Atmosfere tekrar giriş yöntemiyle Dünya’ya doğru geri gelmeye başlayan uzay araçları kanatsız uzay kapsülleri ve kanatlı uzay uçakları olarak gruplandırılır.


Uzay Gemisi Türleri

2016 yılına kadar  sadece 3 ulus insanlı uzay aracı uçuşu gerçekleştirmiştir: SSCB/Rusya, ABD, ve Çin. İlk insanlı uzay aracı Vostok 1, 1961 yılında Sovyet kozmonot Yuri Gagarin‘i uzaya taşımıştır ve Dünya etrafındaki yörüngede bir tam dönüş yapmıştır.Amerikan insanlı uzay araçları arasında Gemini uzay aracı, Apollo uzay aracı, Skylab uzay istasyonu ile üzerinde ESA‘ya ait Spacelab uzay istasyonu modülü sabitlenmiş olan Uzay Mekiği uçağı ve ABD yapımı olan ve özel sektöre ait Spacehab uzay istasyonu modülü bulunur. Çin Shuguang uzay aracını geliştirmiştir ama bu araçla uçuş gerçekleştirmemiştir. Şu sıralar Shenzhou uzay aracı kullanılmaktadır.

ÖNERİ  Anadolu Jet’i Gelecekte Ne Bekliyor?

Uzay mekiği dışındaki kurtarılabilir insanlı yörüngesel uzay gemileri şu zamana  kadar hep uzay kapsülü olmuştur. İlk uzay gemisini 1981 yılında NASA icat etmiştir. Ve o uzay gemisi aktif faaliyet göstermiştir. Mekiklerin bulunmasıyla eş zamanlı olarak  araçlar kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde kullanılmaya devam eden uzay gemileri mevcuttur. Bunlar Columbia Uzay Mekiği (1981), Challenger Uzay Mekiği (1983), Discovery Uzay Mekiği (1984), Atlantis Uzay Mekiği (1985), Endeavor Uzay Mekiği (1981) dir.


Yazan: Cansu Gül Toksöz

Kaynakça:

https://doku.tips/uzay-aratrmalar-ve-incelemelerinin

https://tr.wikipedia.org/wiki/Uzay_arac%C4%B1

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Kadın Pilotlar
Cüce Gezegenler Serisi -5: Eris
Uzay Ne Demek?
Duygusal Zeka ve Havacılık             
2. Dünya Savaşı Savaş Uçakları: Supermarine Spitfire
Kabin Memurluğu Mülakatları Hakkında Bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2022 |