EAAP – ICAO

EAAP, EAAPhakkında, EAAPnedir, EAAPüyelik, EAAPüyelikkategorileri, ICAOhakkında, ICAOmeclis, ICAOnedir, ICAOyönetimkurulu
EAAP
Nasıl Üye Olunur?
Çevrimiçi başvuruda yalnızca İngilizce dil kabul ediliyor. Başvuru için, başvuru formunun son kısmındaki yere şu dosyaları yüklemek gerekiyor:
- Kimlik/pasaportun taranmış PDF ya da JPG halindeki kopyası
- Güncel İngilizce CV
- Üniversite diploması (İngilizceye çevrilmiş olması gerekiyor)
Ardından ise başvuru değerlendirmeye alınıyor ve olumlu sonuç verirse başvuran kişi buna dair bir e-posta alıyor. Seçilmiş olan üyelik kategorisine göre, bir fatura yollanıyor ve bu ücret yatırılınca üyelik artık başlamış oluyor. Ücret yıllık aidat olarak alınıyor. Her yıl 15 Ocak’ta üyelik yenilenmesi için üyelere e-posta yollanıyor.
Eğer başvuru ile ilgili bir problem yaşanırsa da [email protected] adresi ile iletişim kurulabileceği belirtilmiş.
Ücret ödemesiyle ilgili bir problem yaşanırsa da [email protected] adresiyle iletişim kurulması belirtilmiş.
Üyelik Kategorileri
Tam üyelik: Psikoloji yüksek lisans derecesine sahip olmak, sivil veya askeri havacılık alanında psikolog olarak çalışmak ve Avrupa’nın coğrafi sınırlarında (veya kısmen Avrupa sınırları içinde bulunan bir ülkede) yaşıyor olmak gerekmektedir.
Ortak üyelik (Associate membership): Tam üyelik şartlarını sağlamayan ancak havacılık psikolojisi ve insan faktörleri alanında çalışan, bu alanda iş tecrübesi olan ve bilgi ve deneyimleriyle uçuş güvenliğinin artırılmasına katkıda bulunan kişilere açıktır. Örnek: CRM/TRM eğitmenleri, pilotlar, kabin ekibi, HTK, uçuş mühendisleri gibi.
Şirkete bağlı üyelik (Affiliate membership): Bilgi ve becerilerini havacılıkta uygulamak isteyen ve üyeliğiyle EAAP’ı desteklemek isteyen profesyonellere açıktır. İlk iki kategorinin şartlarını henüz karşılamayan psikologlar, tıp doktorları, mühendisler vb. bu kategoriye girer.
Öğrenci üyeliği: Havacılık psikolojisi ve insan faktörleri ile ilgilenen psikoloji öğrencilerine açıktır.
Havacılık Psikoloğu Gibi Bir Tanımları Var Mı?
Evet var. Üyelik avantajları kısmında “Havacılık psikoloğu (Aviation Psychologist) veya İnsan Faktörleri Uzmanı olarak akran akreditasyonuna başvurma seçeneğiniz olur” şeklinde bir ibare var.
Ayrıca EAAP üyelerinin;
- En son araştırmaları paylaşma, proje ortakları bulma,
- Belirli konularda uzman bilgisi talep etme,
- Havacılık Psikolojisi veya İnsan Faktörlerinde kariyere başlamak için havacılık şirketleri ile iletişim kurma,
- Lisansüstü eğitim için eğitim kurumları ve üniversitelerle bağlantı kurma,
gibi pek çok konuda destek alabileceği bir mail adresi bulunuyor: [email protected]
Ayrıca genel sorular için de https://www.eaap.net/contact.html bağlantısında e-posta iletişim formu bulunuyor.
Linkedin hesabı: https://www.linkedin.com/groups/3709201/
- RaES ‘in EAAP ile özellikle bir bağlantısı olduğuna dair bir bilgiye rastlanmamıştır. Webinar ile ilgili haberleri ise EAAP sitesinde çok yüksek bir ihtimalle reklam olarak yayınlanmıştı. Zira EAAP sitesindeki üyelik avantajları kısmında iş/staj fırsatları gibi noktalarda üyelerin reklam yapabileceğine dair bir madde vardır.
ICAO
Meclis
ICAO’nun tüm Üye Devletlerini kapsayan Meclis, üç yılda bir defadan az olmamak üzere Konsey (Yönetim Kurulu) tarafından uygun bir zamanda ve yerde toplanır. Meclisin olağanüstü bir toplantı yapması gerektiğinde ise Konsey çağrıda bulunur ve Üye Devletlerin toplam sayısının beşte birinden az katılımcı olmaması şartıyla toplanılır. Genel olarak, örgütün teknik, idari, ekonomik, yasal ve teknik işbirliği alanlarındaki çalışmaları ayrıntılı olarak incelenir.
ICAO Yönetim Kurulu (Konsey)
Konsey başkanı: Mr. Salvatore Sciacchitano. ICAO Konseyi’nin altıncı ve şu anki Başkanıdır. 25 Kasım 2019’da, 1 Ocak 2020’den itibaren üç yıllık bir süre için başkanlığa seçilmiştir.
Meclis tarafından üç yıl için seçilen 36 Üye Devletten oluşur. Seçimde, hava taşımacılığındaki başlıca önem taşıyan Devletlere öncelik verilir. Bunun dışında uluslararası sivil hava seyrüsefer tesislerinin sağlanmasına en büyük katkıyı yapan Devletler ve dünyada geriye kalan coğrafi bölgelerin de Konsey’de temsil edilmesini sağlanmaya çalışılır. Konsey, Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi (Chicago, 1944) tarafından konulan görev ve yükümlülükleri yerine getirir. Konseyin bir diğer kilit işlevi Genel Sekreteri atamaktır. Vizyonu ise “Küresel sivil havacılık sisteminin sürdürülebilir büyümesini sağlamak” olarak belirlenmiştir. ICAO’nun 5 kapsamlı stratejik hedef alanları ise: emniyet, hava seyrüsefer kapasitesi ve verimliliği, güvenlik ve kolaylaştırma, hava taşımacılığının ekonomik gelişimi, çevresel koruma.
2019’daki meclis toplantısı sırasında 193 üye devlet arasından Yönetim Kurulu için seçilen 36 üye:
- Hava taşımacılığında başlıca öneme sahip Üye Devletler: Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya Federasyonu, İngiltere ve ABD.
- Uluslararası sivil hava navigasyonu için tesislerin sağlanmasına en büyük katkıyı yapan ülkeler: Arjantin, Kolombiya, Mısır, Finlandiya *, Hindistan, Meksika, Hollanda *, Nijerya, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Afrika ve İspanya.
- Coğrafi temsili sağlamak için seçilen Devletler: Kosta Rika *, Fildişi Sahili *, Dominik Cumhuriyeti *, Ekvator Ginesi *, Yunanistan *, Malezya, Paraguay *, Peru *, Kore, Sudan *, Tunus *, Birleşik Arap Emirlikleri, Zambiya Cumhuriyeti * .
* 2019’da yeni dahil edilen devletleri belirtir.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Linkedin hesabı: https://www.linkedin.com/company/icao/
Gelişmelerden haberdar olmak için kişisel aboneliğin yapılabileceği link: https://www.unitingaviation.com/interests-update/
- Maalesef nasıl üye devlet olunacağına yönelik sitede herhangi bir kısma rastlanmamıştır. Aşağıdaki iletişim adresleri bu noktada yardımcı olabilir.
Kanada Montreal’de bulunan ICAO Genel Merkezi iletişim bilgileri:
Tel .: +1 514-954-8219
Faks: +1 514-954-6077
E-posta: [email protected]
Web Desteği: [email protected]
Müşteri Hizmetleri: [email protected]
Medya kaynağı: [email protected]
Ayrıca 8 adet de bölge müdürlüğü var ve bunların iletişim bilgileri: https://www.icao.int/Pages/Contact_us.aspx
ICAO’nun devlet gözetim sistemlerini denetlemek için 2 tane denetim programı olduğundan bahsedilmiştir:
- Universal Safety Oversight Audit Programme (USOAP): Evrensel Güvenlik Gözetim Denetim Programı. Bu programdan bahsedilen belgeye ulaşma linki: https://www.icao.int/safety/CMAForum/Pages/presentation.aspx
- Universal Security Audit Programme (USAP): Evrensel Güvenlik Denetim Programı. https://www.icao.int/Security/USAP/Pages/default.aspx
Yazan: Psk. Dan. Sidre Çalışkan