Atatürk Havalimanı Terör Saldırısının Psikolojik Etkileri

Yazar :

ahl, havalimanı, psikoloji, saldırı, terör

 

Atatürk Havalimanı Terör Saldırısının Psikolojik Etkileri-1
Atatürk Havalimanı Terör Saldırısının Psikolojik Etkileri-1

  Terör saldırılarında özellikle büyük, popüler ve kalabalık yerler hedef olmaktadır. Özellikle uluslararası büyük havalimanları, ülke içerisindeki konumu, turizmdeki önemi ve herhangi bir eylemin tüm dünyada çabuk duyulması sebebiyle terör ve kriz ortamlarında, hedef yerler olabilmektedir. Ülkemizde durumun en önemli örneklerinden biri 2016 yılındaki Atatürk Havalimanı saldırısıdır. Saldırı 28 Haziran 2016’da yerel saat 21:22’de İstanbul’un Bakırköy ilçesindeki Atatürk Havalimanı’nda 3 terörist tarafından bombalı ve silahlı olarak gerçekleşmiştir.

Saldırıda 11 havalimanı personeli ve 35 yolcu hayatını kaybetmiş çok sayıda yaralanan olmuştur. Ancak böyle travmatik bir olayda yaralıları sadece fiziksel yara alanlar olarak saymamız mümkün değildir. Hiç fiziksel yara almasa da saldırı sırasında havalimanında olan, yakınının orada olduğunu bilen ve hatta olayı sadece medyadan takip edenler dahi psikolojik olarak yara almıştır. Saldırı sonrası yapılan araştırmalar da olay anında havalimanının herhangi bir bölümünde olmanın dahi travma sonrası stres bozukluğuna sebep olabileceğini göstermiştir.


Havalimanı Çalışanlarına Psikososyal Destek

Şüphesiz ki psikolojik olarak en çok yara alan kişiler arasında havalimanı personeli vardır. Hem olaya tanıklık etmenin hem de yaşanan olayda çalışma arkadaşlarını kaybetmenin acısını yaşadılar. Sonrasında da aynı yerde çalışacakları düşünüldüğünde personelin kaygı düzeyinin düşürülmesi gerektiği düşünülmüştür. Bu sebeple de personele psikososyal destek verilmiştir. Bu destek sonunda kişilerin yaşadığı travma sonrası stres bozukluğu belirtilerinde hafifleme görülmüştür. Verilen desteklerin iş doyumunu ve devamlılığı olumlu etkilediği de tespit edilmiştir.

Olay Sonrası Havalimanı

Saldırıdan yaklaşık 3 ay sonra Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş katında, ilk canlı bombanın kendisini havaya uçurduğu yere hayatını kaybedenlerin anısına anıt yapılmıştır.

Saldırının hemen ardından uçuşların yaklaşık 5 saat durdurulmasıyla başlayan önlemler uzun vadede güvenlik önlemlerinin artmasıyla da devam etmiştir.

Turistler Üzerindeki Psikolojik Etki

Terör saldırılarının ülkede olan turistlerin davranışlarını kısıtladığı veya gelme planı olan turistlerin düşüncelerini değiştirdiği bilinmektedir. Turistlerin Atatürk Havalimanı saldırısından sonra olaydan dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirtmişlerdir. Çoğunluk olaydan dolayı Türkiye ile ilgili fikirlerinin değişmediğini, kültürü sevdiklerini söylemişlerdir. Ancak ilk defa Türkiye’ye gelenler daha önce gelenlere göre daha tedirgin olduklarını ifade etmişlerdir. Turistlerin terör eylemi sonrası seyahat planlarının da değişmediği her yerde böyle şeylerin olabileceğine dair fikir belirttikleri gözlenmiştir. Sadece daha fazla güvenlik önlemi alınmasını bekledikleri dikkat çekmiştir.


Yazan: Psk. Esen Şen

Kaynakça

Kaya O, (2018), Turistlerin Terörist Saldırılara İlk Tepkileri: Atatürk Havalimanı Saldırısı Örneği. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi. (9/16) doi: 10.26466/opus.487495

Akgül Ö, Akcanbaş M, (2018). Terör Sonrası Travmatik Stresi Belirleyen Önemli Faktörler: 2016 Atatürk Havalimanı Saldırısı.

Akgül Ö, (2017). 28 Haziran Atatürk Havaalanı Terör Saldırısı Sonrası Psikososyal Çalışma ile TSSB Değerlendirilmesi

Bahar E, Altınay M, Küçükaltan D, (2016) Uluslararası İlişkilerdeki Kırılmaların Sivil Havayolu Taşımacılığına Yansımaları: Türkiye’deki Havalimanlarına Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım. 17. Ulusal Turizm Konferansı

http://www.airkule.com/haber/TER%C3%96R-KURBANLARI-ANITTA-YA%C5%9EAYACAK/24722

 

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog