2. Dünya Savaşı Savaş Uçakları: Supermarine Spitfire

Yazar :

#ww2 #ikincidünyasavaşı #savaşuçakları #supermarinespitfire #spitfire #uçak, airplane, f16, havakuvvetleri, ikincidünyasavaşı, ingiltere, savaşuçakları, spitfire, supermarinespitfire, uçak, ww2

Spitfire Britanya tarihinin en ünlü savaş uçaklarından biridir. Öyle ki sadece görüntüsü ve tasarımı ile bile birçok kişiyi kendine hayran bırakır. 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan en popüler uçaklardan biridir Supermarine Spitfire, şimdi gelin bu şahane bir şekilde göklerde süzülen kuşu yakından inceleyelim.

Spitfire ilk olarak 1.000 beygir gücünde, 12 silindirli, sıvı soğutmalı Rolls-Royce PV-12 (Merlin) motoru ile Mart 1935’te uçtu. Kraliyet Hava Kuvvetleri filolarına teslimatı 1938’te başlamıştı ve yüksek irtifalarda olağanüstü bir performans sergiliyordu, bu tek kişilik uçağın zarif eliptik kanat yapısı da çok sevilmişti. Britanya Muharebesi sırasında geliştirilen Spitfire versiyonunun kanat açıklığı 11.2 metre uzunluğundaydı ve saatte yaklaşık olarak 580 km/s hıza ulaşıyordu, 15.000ft (yaklaşık olarak 4600 metre) ve üzeri irtifalara çıktığında ise Alman rakibi Bf 109’dan çok daha iyi bir performans sergiliyordu, savaş boyunca Bf 109’lara rakip olarak seçildiler ve bu seçim çok doğru bir seçimdi, öyle ki savaş sonrasında Spitfire’lar istenildiği gibi üstün bir performans gösterdiğini kanıtladı. 

Savaş sona erene kadar Merlin motorlu 20’den fazla avcı versiyonu üretilmiş, 1760 beygire kadar çıkmıştı. Spitfire’lar Kuzey Afrika ve İtalya’da kullanıldı, ardından Haziran 1942’den sonra güçlendirilmiş kuyruk bölümleriyle donatıldı. Supermarine Spitfire’lar Sicilya, İtalya ve Normandiya sahillerinde, 1943’ün bahar aylarından sonra ise Uzak Doğu’da görev yaptılar. 1943’ün sonlarında ise 2.050 beygir gücüne varan Rolls-Royce Griffon motorları kullanılan Spitfire’lar hizmete girmeye başlamıştı bile, saatte 710 km/s maksimum hıza ulaşabiliyorlardı, bu da o dönem için hatırı sayılır bir hız demekti.

2.Dünya Savaşı sırasında Spitfire’lar Türkiye, Portekiz ve Sovyetler Birliği’ne ihraç edildi ve Avrupa’da ise ABD Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldılar. Spitfire’ların üretimi 1947’de durduruldu ancak o zamana kadar 2.053’ü Griffon motor olmak üzere tüm versiyonlardan 20.334 adet Spitfire üretilmişti. Avcı Spitfire versiyonları 1950’lerin başlarında Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden çıkarıldı, foto-keşif Spitfire’lar ise 1954’e kadar hizmete devam etti.

Versiyonu ne olursa olsun Spitfire’ların dönemine göre en güçlülerinden biri olduğu kesindir. Hatta ilginçtir ki bazıları, özellikle Griffon motorlularda kokpite oturulduğunda motordan gelen sesin insanı motive ettiği ve içlerinde ‘avlanma’ arzusu uyandırdığını da söylemiştir. Hem görüntüsü, hem sesi ve elbette ki başarısıyla Spitfire herkesi sarhoş edebilecek nitelikte…


Yazan: Bengisu Ersoy

Kaynakça:

https://www.britannica.com/technology/Spitfire

https://www.rafmuseum.org.uk/research/collections/supermarine-spitfire-i/

https://www.airspacemag.com/history-of-flight/supermarine-spitfire-134209906/

https://www.baesystems.com/en/heritage/vickers-supermarine-spitfire

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog