11eylül, ABD, havacılık, havacılıkgüvenliği
Bu sözü hiç duydunuz mu? ‘‘Havacılıkta kurallar kanla yazılmıştır.’’ Havacılık tarihi bu sözü acı hatıralar ile yıllardır yaşatmaktadır. Havacılıkta en ufak hata bile ölümcül sonuçlara neden olabilir. İnsan hayatında olduğu gibi havacılıkta da kötü deneyimler, bir daha yaşanmaması adına yeni önlemlerin alınmasını sağlamıştır. Bugün burada bu yazıyı okuyor olmanız, hafızalara ‘‘11 Eylül Saldırıları ’’olarak geçen insanlık tarihinin en ölümcül terör saldırısını detaylarıyla size aktaracağım anlamına geliyor.
Takvimler, havacılık güvenliğinin dönüm noktası olan 11 Eylül 2001’i gösteriyordu. New York güneşli bir güne uyanmıştı. Şehrin kalbinin attığı ikiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi’nde olağandışı bir hareketlilik yoktu. Toplantılar yapılıyor, kahveler içiliyor günün geri kalanı planlanıyordu. Kuleler 400 metre yüksekliğinde kuzey ve güney olarak inşa edilmişti. Güney kulenin 105’inci katında yapılan toplantı normal akışında ilerlerken daha yükseklerde, gökyüzünde ise tuhaf şeyler oluyordu. Yaklaşık bir saat sonra sadece 102 dakika içinde ABD’nin farklı bölgelerindeki saldırılar 3 bin kişinin canını alacak hayatın tüm akışını değiştirecekti. Saat 7.59’u gösterdiğinde Los Angeles’a uçan American Airlines’a ait 11 uçuş numaralı yolcu uçağı 8.16’da rotasından saptı. Uçuş görevlileri uçağın kaçırılmış olabileceği konusunda yer görevlilerini uyardı. Uçuşta görevli bir kabin memuru, havada neler olduğuna dair karaya haber ulaştıran ilk kişi oldu. 5 terörist tarafından kaçırıldığı haberi gelen uçak, birkaç dakika sonra dünya tarihinin en büyük terör saldırısı olarak kayıtlara geçecek olayların başlamasına neden olacaktı. Uçağı kaçıran teröristlerden biri kokpitin kontrolünü ele geçirmişti. Uçak kabini ile iletişim kurmaya çalışırken yanlışlıkla yer kontrol merkezi ile iletişime geçti. 92 kişiyi taşıyan yolcu uçağı havalandıktan 47 dakika sonra saat 8.46’ da Dünya Ticaret Merkezi’nin kuzey kulesine saatte 790 kilometre hızla çakıldı. Binanın 93’üncü ile 99’uncu katları arasını alevler içinde bıraktı. New York polis departmanı ve New York itfaiyesi tüm ekiplerini derhal bölgeye yönlendirdi. Görevliler hem kuzey kulesinin hem de her ihtimale karşı güney kulesinin tahliyesine başladı. İki gökdelende bulunan yaklaşık 15 bin kişi tahliye edilmeyi beklerken ikinci şok yaşandı.
Saat 9.03’de United Airlines’a ait 375 sayılı uçak Boston’dan Los Angeles’a seyrederken rotasını New York’a çevirdi. 65 kişiyi taşıyan yolcu uçağı teröristlerce Dünya Ticaret Merkezi’nin güney kulesine saatte 950 kilometre hızla çarptı. Uçak binanın 77’nci ile 85’inci katları arasını cehenneme çevirdi. İkinci saldırıyı tüm dünya canlı izledi. ABD tarafından olaylarla ilgili basına açıklama yapıldı. Açıklamanın birkaç dakika ardından saat 9.37’de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un batı tarafında bir yolcu uçağı daha çakıldı. Uçağın düştüğü anda yüzlerce bakanlık çalışanı binaya giriş yapıyordu. American Airlines’a ait 77 sayılı uçak taşıdığı 59 yolcunun ve o sırada binada bulunan 125 asker ve sivilin ölümüne neden oldu. Tüm bunlar yaşanırken ikiz kuleler yanmaya devam ediyordu. İkiz kulelerde mahsur kalanların arasından 200 kişi binalar yıkılmadan hemen önce son bir kurtulma ümidiyle aşağı atladı. Havada bazıları tişörtlerini bazıları da masa örtülerini düşüş hızlarını kesmesi için paraşüt gibi kullanmaya çalışmalarına rağmen sadece 10 saniye içinde asfalta düşmekten kurtulamadı. Güney kule çıkan yangına sadece 56 dakika dayanabildi. Saat 9.59’da beton yığını hızla çökmeye başladı. Binada mahsur kalan kişilerden bazıları 911 ve New York polis ofisini arayarak artık nefes alamadıklarını ve kurtarılmayı beklediklerini söyledi. İnsanların hayat mücadelesi ses kayıtlarında son çırpınışlar olarak kayıtlı kaldı.
Saldırılar bitmek bilmiyordu. Saat 10.03’de kalkan 4’üncü uçak New Jersey’de bir tarlaya çakıldı. Kalkan uçak rotasından sapmış ve New York’a doğru ilerliyordu fakat New York’ta olup bitenlerden telefonları ile haberdar olan yolcular uçağın Beyaz Saray’a çakılmasını engellemişti. Saatler 10.28’i gösterdiğinde ise yıkılma sırası kuzey kulesine gelmişti. Saldırıya uğrayan ilk bina yolcu uçağının kuleye vurmasından tam 1 saat 28 dakika sonra yerle bir oldu. İkiz kulelerde 2606 kişi Pentagon’da 125 kişi ve uçaklardaki 246 kişi hayatını kaybetti. 19 terörist ile birlikte toplam ölü sayısı 2996 olarak açıklandı.
Tüm dünyayı dehşete düşüren 11 Eylül terör saldırısının üzerinden neredeyse 21 yıl geçti. Bir zamanlar büyük bir ihtişamla dikilen ikiz kulelerin olduğu yerde şu an bir müze ve ölen masum insanları anmak adına anıt bulunuyor. Enkaz temizlendikten sonra sadece ikiz kulelerin temelleri bu noktada sergileniyor. 3 bine yakın masum insan öldü. Geride gözü yaşlı aileler ve psikolojisi alt üst olmuş bir ulus kaldı. 11 Eylül ise havacılık tarihinin en ölümcül terör saldırısı olarak kayıtlara geçti.
Yazan: Afranur Gürcüoğlu
Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/11_Eyl%C3%BCl_sald%C4%B1r%C4%B1lar%C4%B1
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49653233