uçak,iş yeri,uçak mühendisi
- Uçaklar belirli uçuş saatine ulaştığında ya da belirli sayıda uçuş gerçekleştirdikten sonra girmeleri gereken periyodik bakım bulunuyor. Bu nokta da devreye uçak mühendisleri giriyor. Uçakların operasyonlarını sağlıklı ve emniyetli bir şekilde devam ettirebilmesi için bakım planlanması ve bakım uygulamalarının eksiksiz bir şekilde yapılması uçak mühendisinin sorumluluğundadır. Bu bakımların yapıldığı ekipte görev alabilirler. Hangi bakımın ne zaman yapılacağı, bakımlarda uçağın hangi kısmına hangi işlemin gerçekleştirileceğini verimli bir şekilde planlamak görev tanımlarındandır.
- Eğer mühendislik departmanında çalışıyorsanız çalıştığınız havayolunun filosundaki uçakların yalnızca bir kısmı sizin görev alanınıza girer. Yani; uçağın imalatçısının yayınladığı dokümanları ve bakım revizyonlarını düzenli olarak takip eder, kendilerini ilgilendiren bir durum olup olmadığını inceler.Bir sonraki bakım faaliyetinde teknisyenin hangi yolları izleyeceği ve ne yapacağını hazırlar ve bunları adım adım takip eder.
- Uçuş sırasında beklenmeyen durumlar yaşanabilir. Arıza, kuş çarpması ya da sert iniş görülebilir. Problem sonrasında uçak mühendisi arızanın nedenini belirlemeye çalışır. Bunları rapor eder. Sonrasında uçuş programını aksatmayacak şekilde arızanın giderilmesi için bir program hazırlar.
- Teknik birimlerin kalite kısmında görev alabilirler. Bakım prosedürlerinin ve uçuş operasyonlarının düzgün yürütülüp yürütülmediğini denetlerler. Aksaklık ve usulsüzlükleri tespit edip rapor tutarlar. Giderilmesi için önerilerde bulunurlar.
- Kalite departmanında teknik ve operasyonel kalite denetçisi olarak da görev alabilirler. Çalışılan havayolunun bünyesine katacağı ya da çıkartacağı uçakların teknik anlamdaki tüm gereklilikle
rinin sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi de uçak mühendislerinin görevidir.
UÇAK MÜHENDİSLERİ HANGİ ALANLARDA ÇALIŞIR?
Öğrenciler mezun olduktan sonra ‘Uçak Mühendisi’ unvanını kazanıyorlar. Uçak mühendisliği makine mühendisliği formasyonuna çok yakın olduğu için öncelikle bu alan mezunları makine mühendisi olarak da görev alabilirler.Mercedes, Ford, Otosan, Bosch, Arçelik gibi büyük firmalarda makine mühendisi olarak birçok uçak mühendisi çalışmaktadır.
Eğer mezun öğrenciler eğitim aldıkları mesleği yapmak istiyorlarsa önlerinde iki seçenek bulunuyor; Sivil Havacılık ve Savunma Sanayii.
- Sivil Havacılık alanını tercih edenler; havayolu şirketlerinin teknik birimlerinde bakım işletme mühendisi olarak çalışabilirler.
- Savunma Sanayii alanını tercih edenler ise; Uçak, roket, helikopter fabrikaları ve bunlara parça temin eden tedarikçi firmalarda, çok uluslu şirketlerin uzantılarında görev alabilirler. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, ASELSAN, VESTEL SAVUNMA gibi şirketlerin devam eden projelerinde çalışma imkanı bulabilirler.
Yazan: Psk. Aybüke Denizli
Kaynakça:
http://boardinginfo.com/ucak-muhendisligi-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/
https://www.muhendisbeyinler.net/ucak-muhendisligi-nedir/