ak delik, KaraDelik, kuasar, parlak, radyo dalgası, teori
Siz de evrendeki en parlak nesnenin Güneş olduğunu düşünenlerden misiniz? Öyleyse birazdan okuyacaklarınıza bir hayli şaşıracaksınız. Evrendeki bilinen en parlak cisim olan kuasarlar, Güneş’ten trilyonlarca kat daha güçlü bir parlaklık oranına sahiptir.
Bir kuasar aşırı parlaklığa ve kütleye sahip gök cismidir. Her ne kadar parlak olsalar da bize çok uzak oldukları için teleskopla görülmeleri zordur.
Kuasarlar Nasıl Keşfedilmiştir?
Kuasarlar ilk kez 1950’li yıllarda radyo teleskobu ile yapılan çalışmalar sayesinde keşfedilmişti. Ancak, radyo dalgasının kaynağı tespit edilemiyor ve keşfedilen cismin ne olduğu tam olarak bilinemiyordu. Bu yüzden, o dönemin bilim insanları tarafından kaynağı henüz belli olmayan bu cisme ‘’yıldız benzeri radyo dalgası kaynağı’’ ismi verilmiştir. Kuasar terimi de bu ifadenin İngilizce karşılığının kısaltmasından geliyor. ‘’Quasi-stellar radio sources’’ ya da ‘’quasars’’ şeklinde ifade edilmiştir.
Teoriler ve Gerçekler
Popüler olan görüşlerden biri kuasarlar için ‘ak delik’ tanımlamasını kullanır. Bu teori, kuasarların henüz gizemi çözülememiş olan karadeliklerin öbür ucu olduğunu ileri sürüyor. Daha detaylı açıklamak gerekirse, karadeliğin yuttuğu cisimlerin, yıldızların, gezegenlerin ve birçok şeyin çıkış yolunun kuasarlar olduğunu söyler. Ancak, ‘ak delik’ teorisi bilim camiasında dikkate alınmamaktadır.
Yazan: Nezrin Deniz Öz
Kaynakça:
https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/kuasar-nedir
https://evrimagaci.org/soru/kuasarlar-nedir-nasil-olusur-8431
https://www.space.com/17262-quasar-definition.html