Yangın Söndürme Uçakları ve Çalışma Prensipleri

#yangınsöndürmeuçakları #çalışma prensipleri #sukapasitesi

 

Yakın bir zaman diliminde ülkemiz açısından orman yangınları olarak zorlu bir sürece şahit olduk. Bu süreçte kullanılan uçakların su taşıma kapasiteleri ve özellikleri modellerine göre değişiklik gösterdi. Büyük çaplı orman yangınlarında en mantıklı çözüm önerisi olan yangın söndürme uçaklarını siz değerli okuyucularım için araştırdım ve bu blog yazımda sizlerle paylaşıyorum. 

Yangın Söndürme Uçakları ve Çalışma Prensipleri-1

Yangın Söndürme Uçakları ve Çalışma Prensipleri-1

Yangın Söndürme Uçağı Nedir ?

Yangınlarda yetkililer tarafından alınan kararlarda öncelikle yangının boyutu değerlendirilir. Bu belirlemelere göre, havadan müdahale gerektiği durumlarda  helikopter ve uçak kullanımı tercih edilir. Yangın söndürme uçaklarının kullanımında orman yangınları önceliklidir. Her yangında helikopter ve uçak kullanımı gerekmez. İnsan gücü ile söndürülemeyecek boyutta olan yangınların, itfaiye ekiplerinin yetersiz kaldığı durumlarda hava desteği olarak kullanılması uygundur. Orman yangınının tehlikeli boyutlara ulaştığı, yerel halkı ve yangın bölgesini tehdit ettiği durumlarda yangın söndürme uçaklarına başvurulduğu görülmektedir. Su taşıma kapasitesi ve çalışma prensipleri, yangın söndürme uçaklarının modellerine göre değişim gösterebilmektedir. Türk Hava Kurumu’na ait olan CL-215 Amfibik modeli 4,5 tonluk bir su taşıma kapasitesine, Rus yapımı Beriev Be-200 Amfibyen uçağı 12 ton su taşıma kapasitesine sahip olabileceği gösterilebilir.

Yangın Söndürme Uçağı Çalışma Prensibi 

Yangın söndürme uçakları, nehirlerden, göllerden, denizlerden su alarak yangın bölgesine suyu en hızlı ve pratik şekilde ulaştırmayı amaçlar. Yangın söndürme uçakları, içerisinde su taşımak amacıyla tanklar bulundurur. Bu tankların su taşıma kapasiteleri ve büyüklükleri, yangın söndürme uçağının modeline göre değişkenlik göstermektedir. Yangın söndürme uçaklarının çalışma prensipleri modellerine göre farklılık gösterir. Bazı uçaklarda su doldurma işleminin kepçe ile yapıldığı görülürken, bazılarında bu işlem şamandıralar ile yapılabilmektedir. 

ÖNERİ  Pegasus Hava Yolları’nın En Anlamlı ve En Değerli Yeni Üyesi "Cumhuriyet"

Yangın Söndürme Uçaklarının Su Taşıma Kapasiteleri Ne Kadardır?

Uçakların sahip oldukları su taşıma kapasiteleri, yangın söndürme uçaklarının modeline göre değişkenlik göstermektedir. Türk Hava Kurumu’na ait olan uçaklar  1970’li yıllarda geliştirilmiştir. Amfibik Yangın söndürme uçağı olan CL-215 modeli 4,5 ton kadar su taşıma kapasitesine sahiptir. Bu modeldeki uçakların bir saat içerisinde ortalama iki kere su ikmali yaptıkları bilinmektedir. Gelişen teknoloji ve ülkelerin yeni modellere yönelmesi ile yangın söndürme uçaklarının 12-15 tona kadar su taşıyabilme kapasitelerine sahip oldukları görülmektedir. Bu anlamda yangın söndürme uçaklarının üretim yıllarına ve içinde bulunduğu teknolojik süreçlere  göre su taşıma kapasiteleri değişkenlik gösterir. Bir sonraki blog yazımda buluşmak dileğiyle…


Yazan: Afranur Gürcüoğlu

Kaynakça:

http://www.thkgokcen.com.tr/hizmetler-yangin-sondurme.html

https://tr.wikipedia.org/wiki/Havadan_yang%C4%B1n_s%C3%B6nd%C3%BCrme

https://www.goklerdeyiz.net/yangin-sondurme-ucaklari-ve-yangin-sondurme-helikopterleri/

https://www.cnnturk.com/turkiye/son-dakika-yangin-ucaklari-kac-ton-su-alir-helikopter-yangin-sondurme-tanki-kac-ton-su-alir

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

10 Soruda Crm Mülakatına Hazırlık
James Webb Uzay Teleskobu 
Yolcuların Uçak Bileti Seçimini Etkileyen Faktörler
Lippisch P13
NASA’da Neler Oluyor?
Uçak Konulu 5 film

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2021 |