Uzay Mühendisi Nasıl Olunur?

- Uzay Mühendisi Nasıl Olunur?
- Uzay Mühendisliği Bölümü Nedir?
- Uzay Mühendisi Nasıl Olunur?
- Uzay Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
uzay mühendisi nedir, uzaymühendisineiş yapar, uzaymühendisinekadaralır, uzaymühendisinekadardır
Herkese merhabalar uzun bir sürenin ardından tekrardan soğuk bir kış gününden içimiz ısıtacak bir blog yazımızla bir araya geldik. Bugün sizlere uzay mühendisliği nedir, nasıl olunur, uzay mühendisliği mezunları ne iş yapar gibi konulara değineceğim. Şimdiden sizlere iyi okumalar.
Uzay Mühendisliği Bölümü Nedir?
Uzay mühendisliği bölümü dünyanın ve çevresinde teknoloji ile ilgili olan bilimsel araştırmalar eşliğinde havadaki görselleri görmeye oralarda araştırmalar yapmaya, keşfedilmemiş yerleri keşfetmeye ve ekonomik hizmetler kazandırmayı hedefleyen bir disiplindir.
Bölümün amacı Dünya etrafında bir yönergeye konuşlanması amaçlanan uydu, insanlı veya insansız araçları tasarlanan, üreten, geliştiren ve güzergâhları belirleyen, bu güzergahlarda anlık kontrolleri gerçekleştirmeyi sağlamaktadır. Bu işleri hazırlayan, yerine getiren kişilere de uzay mühendisi denir.
Ülkemizde geçmişten günümüze kadar günden güne kendini geliştiren meslek dalı günden güne daha da ayrı bir ünlü hale gelmiştir. Bu bölümle ilgisi olan kişiler öncelikle matematik ile ilgisi olmalı. Ama olay sadece matematik bilmekle yetmiyor matematiğin yanında fizik, kimya gibi dersleri de çok iyi bilmesi gerekir.
Uzay Mühendisi Nasıl Olunur?
Uzay mühendisi olmak isteyen bireylerin, havacılık ve uzay mühendisliği bölümünü dört yıl okunması gerekmektedir. İngilizce hazırlık bölümü okumak isteyen öğrenciler ise, bir yıl İngilizce hazırlık bölümü okuyarak eğitim sürelerini beş yıl olarak tamamlarlar.
Dört yıllık havacılık ve uzay bölümünden mezun olduktan sonra mesleğinde bir üst safhayı isteyen kişiler, doktora yaparak daha iyi bir kariyer elde edebilirler. Doktora yapan öğrencilerin kariyerlerinde daha yüksek unvan elde etmelerinin yanı sıra, maaşlarının da doktora yapmayanlara göre yüksek olduğu bilgisini de verelim.
Uzay Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Uzay mühendisleri yerel ve küresel çapta hizmet veren hava-uzay çalışmaları ile ilgilenen şirket ve bilişim sektöründe araştırma merkezlerinde çalışabilirler.
Örnek vermek gerekirse;
- TÜBİTAK- (UZAY,MAM,SAGE),
- TAI (TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi),
- Hava İkmal Bakım Merkezleri,
- Özel Havayolu Şirketleri,
- TEI (TUSAŞ Motor Sanayi),
- THY (Türk Hava Yolları),
- NETAŞ,
- ROKETSAN
- HAVELSAN
- ASELSAN
- OTOMOTİV FİRMALARI
gibi devlet, özel sektör ve savunma sanayi gibi ağırlıklı oluşumlarda çalışma imkanı bulabilirler.
Ya da şu şekilde ifade edelim
- Çalışmakta oldukları firmalarda uzay ve havacılık teknolojilerinin üretilmesi geliştirmesi ve mevcut projelerin hayata geçirilmesi görevinde bulunurlar.
- Hava ve uzay araçlarında yapay zeka gelişmelerinde görev alırlar
- Uydu sisteminin üretilmesi, gözlemlenmesi ve oluşabilecek problemlerin giderilmesi için gerekli raporlama hazırlanması gibi görevleri de uzay ve havacılık mühendisliği bölümü mezunlarının alacağı görevler arasında yer almaktadır.
- Hava ve uzay araçların iniş ve kalkış esnasında hava olaylarının uygun olup olmadığını, anlamaya yönelik çalışmalarını yapan projeler üretirler. Sistem kontrolü sağlamayı gibi önemli görevler alırlar.
- Askeri ve sivil havacılık kuruluşlarında günümüz şartlarında önemli anlamda istihdam imkanı bulunmaktadır. Burada insanlı ve insansız hava araçları üretmesi, geliştirmesi tamir ve bakımları gibi işlerle meşgul olmaktadırlar.
Uzay ve uzay mühendisliği bölümünde okumak isteyen arkadaşlarımıza şimdiden bu konuyu okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Uzay mühendisliği nedir, uzay mühendisi ne yapar, iş imkanları nelerdir, çalışma şartları nelerdir, gibi konular üzerinde durduk.
Yazan: Süleyman Ünal
Kaynakça:
- https://listemakale.com/uzay-muhendisi-nasil-olunur-uzay-muhendisi-maaslari/
- https://www.webtekno.com/uzay-muhendisligi-nedir-ne-yapar-h80995.html