Yüksek İrtifada Tat Kaçması

Yazar :
10 bin metre, baharat, beşinci tat, burun spreyi, düşük basınç, hava kuruluğu, sinüs, tat alma

 

Çoğumuzun en sevdiği şeylerden biri olan yemek yemek uçakta yolculuk yaparken yerdeki gibi aynı tat ve lezzeti vermiyor. Bu yemeklerin kalitesiz olmasıyla ilgili değildir çünkü havayolu şirketlerinin en çok önem verdiği şeylerden biridir yemeklerin kaliteli olması. Dünyanın en iyi aşçılarından en iyi yemekleri sunmalarını isterler. Peki bu kadar kaliteli ve önem verilen konuda yolcuların yemeklerden tat alamamasının sebebi nedir?

Hava Kuruluğu Ve Düşük Basınç

Tat alma duyusu koku alma duyusuna bağlıdır. Eğer koku alma duyusunu kaybederseniz, yemeğin tadını iyi alamaz ve hatta bazı tatların tamamen kaybolduğunu fark edebilirsiniz. 

Uzmanlar, uçağın yükseldikçe kabinde nem oranının ciddi düzeyde azaldığını söylüyorlar. Uçak ortalama 10 bin metre yükseğe çıktığında kabinde adeta çöl iklimi etkisi görülüyor. Koku almamızı sağlayan burun içindeki sıvının buharlaşamaması sonucuyla koku duyumuz etkileniyor. Böylelikle burundaki kuruluk önce koku alma duyumuzu yavaşlatarak burun tıkanıklığına neden oluyor. Tat alma duyumuz %80 oranında koku duyumuzla ilgilidir. Koku alamadığımız durumda yiyecek ve içeceklerden de tat alamayız. Havayolu şirketleri uçaktaki bu tat ve koku kaybından dolayı yemeklere ekstra baharat ve tuz katar. 

Gürültülü Ortam

Araştırmalara göre uçak motorlarından kaynaklanan gürültü kulakları etkilediği gibi tat alma duyusunu da etkilediğine inanılıyor. Gürültülü ortamlarda yemek yiyenlerin sessiz ortamlarda yemek yiyenlere oranla daha fazla tuza ihtiyaç duyduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.

Burun Spreyleri

Uçuş anında tüm tatlar aynı şekilde etkilenmez. Beşinci tat olarak bilinen domates, mantar, yosun ve soya sosu gibi tatlar daha belirgin tatlardandır. Yolcuların uçakta daha fazla domates suyu sipariş vermesinin sebebi bundandır. Bazı havayolu şirketleri yemeklerde daha fazla ıspanak, domates ve kabuklu deniz ürünleri kullanmayı tercih ediyor.

Bazı havayolu şirketleri, yolcularının sinüslerini açmalarını ve daha iyi tat almalarını sağlamak amacıyla yemekten önce burun spreyi dağıttı. Ancak pek işe yaramadı, bunun üzerine domates, yosun, kabuklu deniz ürünleri gibi beşinci tatların kullanımını artırdı.

Uçaklarda Mutfak

Gıda ürünleri uçuştan bir gün önce kademeli olarak buzdolabı sıcaklığı derecesine düşürülür. Bu süreçte dondurulmuş gıdalar soğuk depolama alanındaki servis araçlarında muhafaza edilir. Yiyecekler uçakta aroma ve baharat eklenip ısıtılarak servis edilir. 


Yazan: Rabia Duman

Kaynakça:

https://www.bbc.com/turkce/ozeldosyalar/

https://gezebildiginkadar.com/ucaklarda-tat-ve-koku-alma-duyumuz-degisiyor

https://www.savasankanatlar.com/ucaklarda-neden-tat-degisikligi-yasanir/

https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/koku-ve-tat-alma-bozuklugu/

https://blog.havacilikpsikolojisi.net/ucakta-verilen-yiyecek-ve-icecekler-saglikli-midir/

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog