Stephen Hawking

Yazar :

ALS, Big Bang, einstein, fizik, Görelilik kuramı, hawking radyasyonu, kara delik, Roger Penrose, the theory of everything

 

Stephen Hawking uzay bilimine büyük katkılar sağlamış, teorileriyle günümüze ve geleceğe ışık tutmuş, özellikle Kara Delikler hakkında ortaya attığı hipotezler ile tanınan teorik fizikçidir. Bugün yazımda bu büyük dehayı, yaşamını ve teorilerini anlatacağım.


Stephen Hawking-1
Stephen Hawking-1

Stephen Hawking Kimdir?

8 Ocak 1942 yılında dünyaya gelen Hawking’i motor nöron hastalığıyla, yaptığı konuşmalardaki elektronik sesiyle tanıdık. Henüz 21 yaşında iken doktorlar ona ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) tanısı koymuş ve yalnızca 2 yıl ömrünün kaldığını söylemişlerdir. ALS’den kısaca bahsedecek olursak; nadir görülen, kendini erken gösterip yavaş ilerleyen bir motor nöron hastalığıdır. Zamanla sinir sistemini felç edip tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum ederken beynin zihinsel faaliyetlerini etkilemez. 

Tanı konulduktan yaklaşık 10 yıl sonra konuşma yetisi gittikçe zayıflamaya başladı. Konuşmaları, en yakınındaki onu tanıyıp rahat anlayabilen insanlar tarafından diğerlerine aktarıldı. Çok geçmeden ziyaret ettiği bir kurumdan zatürre kapması üzerine boğazına bir delik açıldı ve sesini tamamen kaybetti. Ardından, Hawking için söylemek istediği kelimeleri sese dönüştüren, özel tasarlanmış dijital bir bilgisayar ile iletişim kurmaya başladı. Doktorların 2 yıl ömrü kaldığını belirtmelerinden sonra hastalığına meydan okuyup uzun yıllar yaşadı ve 14 Mart 2018’de, 76 yaşında iken huzur içinde hayata gözlerini yumdu.


Akademik Başarıları ve Teorileri

Hawking, Roger Penrose ile birlikte evrenin temel ilkeleri üzerine araştırmalar yapıp birtakım varsayımlar ortaya atmıştır. Bu çalışmada, Einstein’in görelilik kuramının Big Bang patlaması ile başladığına ve kara delikler ile sonlandığına kanaat getirmiştir. 1988 yılında ‘’Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere’’ kitabını yayımladı. Kitap aradan çok zaman geçmeden 10 milyondan fazla satış yaptı.

Evrenin bir sonu ve sınırının olduğunu, evrenin başlangıcından bu yana bilimsel kurallar çerçevesinde oluştuğunu ileri sürdü. Ardından, kara deliklerin radyasyon yaydığı ile ilgili yaptığı ve ‘Hawking Radyasyonu’ adını verdiği teoriyi keşfetti.

Hayatı süresince birçok ödül aldı. Karmakarışık bir konu olan fizik hakkında birçok kitap yayımladı ve bilimi, ortalama bir insanın anlayabileceği, ulaşabileceği bir hale getirdi. Hawking’in hayat hikayesini konu alan bir film önermek gerekirse şüphesiz ‘The Theory of Everything’ onu ve yaşamını en kaliteli anlatan filmlerden biridir.


Kişisel Görüşleri

Hawking’e göre insanlığın dünyadan silinmesi kaçınılmaz bir son. 2016’da BBC’ye konuşan Hawking, “Dünyada bir yıl içinde bir felaketin gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. Ama bu ihtimal geniş bir zaman diliminde artar ve bin, 10 bin yıl gibi zaman dilimlerinde neredeyse kesin hale gelir.” demişti. Hawking insanların 100 yıl içerisinde dünyayı terk etmesi ve farklı dünyalarda koloniler kurması gerektiğini söylemiştir. Hawking’e göre insanlar koloni kuramazlarsa hayatta kalamayacaktır.


Yazan: Nezrin Deniz Öz

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking

https://onedio.com/haber/76-yasinda-hayata-gozlerini-yuman-stephen

https://www.webtekno.com/stephen-hawking-kimdir-hayati-basarilari

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-43413431

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog