İlk Uzay Araştırmaları

İlk Uzay Araştırmaları
Uzayı neden merak edip araştırıyoruz? Uzaya dair yapılan ilk araştırmalar nelerdir? Bu araştırmalar neyi amaçlıyor? Bu yazıda bunları ele alacağız.
Uzay araştırmaları kısaca uzay teknolojileri kullanarak yapılan uzayın keşfi ve incelenmesidir. Uzayın keşfi hem insanlı hem de insansız yani uzaktan yönetilen robot uzay gemileri ile yapılmaktadır.
İlk uzay araştırmaları Sovyetler Birliği ile ABD arasında bir uzay yarışı şeklinde başlamıştır.
4 Ekim 1957’de Sovyetler Birliği 95 dakikada bir dünyanın çevresini dolaşan ve atmosferik çalışmalar yapmak amacıyla Sputnik 1 yapay uydusunu Dünya yörüngesine fırlatmıştır. Sputnik uzaya gönderilen ilk insan yapımı cisimdir. Gönderdiği sinyaller tüm Dünya’dan dinleniyordu ve bu gelişme uzay yarışını başlatmış oldu.
20 Temmuz 1969’da ABD Apollo-11 uzay gemisi ile aya iniş yapmıştır. Apollo-11 ay yüzeyine yapılan ilk insanlı uçuştur. Neil Armstrong ve Buzz Aldrin saat 20:18’de Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar olmuştur.
Sovyet Uzay Programının yaptığı uzay çalışmalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
1957’de yörüngeye ilk canlıyı gönderme
1961’de Uzaya ilk insanı gönderme
1965’de ilk uzay yürüyüşü
1966’da farklı bir gezegene otomatik iniş yapma
1971’de ilk uzay istasyonunu kurma
İlk yapılan uzay araştırmaları günümüzde yapılan uzay araştırmalarına ışık tutmuş ve insanlığın uzaya olan ilgi ve merakını daha da arttırmıştır. Yapılan tüm çalışmalar insanlığın gelişmesini, uzayda yaşam olasılığının olup olmadığı gibi birçok konu hakkında bize bilgi verir.
KAYNAKÇA
https://bilimgenc.tubitak.gov.tr