Havacılık Terimleri

Yazar :
bilet, havalimanı, kabinmemuru, pilot, uçak

 

Havacılığın kendine özgü bir dili vardır. Pilotlar, kabin memurları ve diğer havacılar, uçak ile ilgili konuşurken alanla ilgisi olmayan insanların farklı algılayabilecekleri veya hiç anlayamayacakları bazı teknik terimler kullanır. Havalimanındayken, işlem yaptırırken, uçakta yolculuk halindeyken bu tarz kavramlarla karşılaşabiliriz. Bütün terimlere yer veremeyecek olsak da sıkça kullanan terimler ve anlamlarından bahsedelim. 

Uçağa bindiğimiz andan itibaren bizleri güler yüzle karşılayan, kemerleri takmamız ve acil durumlarda ne yapmamız gerektiğiyle ilgili hem görsel hem işitsel talimatlar veren görevliler kimdir, görev tanımlamalarına neler dahildir, hangi durumlarda ne yaparlar? Öncelikle bu görevlileri, yani kabin memurlarını tanıyalım.

Kabin Memurları, yolcuları olası durumlar için bilgilendiren, güvenli ve konforlu bir yolculuk yapılmasını sağlayan görevlilerdir. Kadın kabin memurlarına hostes, erkek kabin memurlarına host adı verilir. Kabin memurlarının görev yetkisi hem normal durumlar hem de acil durumlar için geçerlidir. Görev tanımı şirketten şirkete değiştiği için bazı hava yollarında kabin memuru yolcuların tüm istekleri ile ilgilenir, bazılarında ise sadece servis hizmetini başlatır ve temel görevlerini yapar. Nasıl Host-Hostes olunur adlı yazımıza göz atmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Havacılık Terimleri-1
Havacılık Terimleri-1

İletişimde bulunacağınız ve herhangi bir durumda yardım isteyip bilgi alabileceğiniz görevlilerden ve iş tanımlarından bahsettiğimize göre, havalimanında ve uçak içinde duyacağınız ve karşılaşacağınız kavramları inceleyelim. 

Sıklıkla Karşılaşabileceğimiz Terimler

Kontuar: Havayolu ile en az bir kere bile seyahat eden herkesin bildiği bir terimdir. Bilet ve bagaj işlemleri ile bunun kontrolünün yapıldığı check-in sürecine denir. Havalimanlarında görmeye alışkın olduğumuz uzun kuyrukları beklemek istemiyorsanız, hemen hemen çoğu firmanın sunduğu ‘online check-in’ hizmeti ile bu süreci internetten tamamlayabilirsiniz. 

Şut Altı: Check-in sırasında bavulunuzu teslim ettiğinizde, barkodlanır ve üzerine etiketler yapıştırılarak bir bant düzeneğine konur. Bavulunuzun 13 kilometre uzunluğundaki bu bantta kayıp gitmesi, şut altına gitmesi anlamına geliyor. Orada ayrım ve sınıflandırma işlemleri yapılarak uçağınıza gönderiliyor. 

Catering: Trolley ve Drawer kullanılarak kabin memurları tarafından yapılan toplu ikram hizmeti. 

Trolley: Çoğu yolcunun araba ismini verdiği, kabin memurlarının üzerine yemek ve içecek koyup servis yaptıkları demirden tekerlekli araca denir. 

Drawer: Trolley’in üzerinde yer alan içeceklerin konduğu kutuya verilen isimdir. 

Kuver Açmak: Business class’ta gümüş çatal kaşıkla açılan detaylı gündüz servisidir. 


Bir kaç tane de sosyal yaşamda kullanılan terimlerden uzak, teknik kelimeler verelim.

Apron: Uçakların park ettiği, yolcu indirip bindirdiği ve yakıt aldığı yer.

İrtifa: Havadaki uçağın deniz seviyesine olan yüksekliğine denir. 

Pitot Tüpü: Uçakların hızını ölçmeye yarayan alet.

Metar: Her saat başı yayınlanan ve bulunulan bölgedeki güncel hava koşullarını belirten rutin bir hava raporudur. Pilotlar iniş ve kalkış öncesinde metarı kontrol eder.

Slot: Belirli gün ve saatte iniş veya kalkış için havayoluna verilen iznin adıdır. Havacılar ‘slot yedik’ terimini kullandığında, uçak kalkış saatinin değiştiğini veya geciktiğini ifade etmiş olur.


Yazan: Nezrin Deniz ÖZ

Kaynakça:

https://www.youtube.com/watch?v=6X-sjm6q5Ck

https://www.youtube.com/watch?v=LRd-dZnHicc

https://www.flypgs.com/seyahat-sozlugu/kabin-memuru 

https://www.havayolu101.com/2015/02/28/thy-londra-heathrow-havalimaninda-slot-satin-aldi/

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog