Pilotlarda Gözlük Kullanımı

Hepimizin bildiği üzere pilotluk, oldukça sorumluluk ve dikkat gerektiren en zor meslek türlerinden biridir. Pilot adaylarının birçok testten ve taramadan geçip hepsinden tatminkâr sonuçlar almaları, kabul edilmeleri için oldukça önem taşımaktadır. Bu taramaların başında tahmin edebileceğimiz üzere sağlık taramaları gelmektedir. Pilot adaylarının SHT-MED, SHT-ORA ve ICAO Ek-1 kapsamında, uluslararası geçerliliği olan sağlık şartlarına uygun olması beklenmektedir. Bu sağlık muayenelerini yapacak sağlık kuruluşlarının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmesi ve denetlenmesi gerekmektedir.
Konu pilotluk için gereken sağlık kriterleri olduğunda akla onlarca soru gelmektedir belki ama şüphesiz en çok sorulan soru ‘Gözlük kullanmak veya bir göz kusuruna sahip olmak pilot olabilmek için bir engel midir ?’ sorusudur.

Pilotlarda Gözlük Kullanımı-1
Pilotluk %80 görsel işlevlerin kullanıldığı bir meslek olduğu için birçok insan en ufak göz kusurlarının bile pilotluk lisansı almaya engel olduğunu düşünür. Ancak sanılanın aksine belirli bir dereceye kadar olan göz bozuklukları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilmektedir. Bu dereceler hipermetrop için +5, miyop için -6 ve astigmat için 2 olarak belirlenmiştir. Ayrıca pilotluk lisansına kabul edilmek için sağ ve sol göz arasındaki derece farkının 2 dereceyi aşmaması gerekmektedir. Ek olarak ‘Renk Körlüğü’ bulunan adayların pilotluk lisansına başvurmaları gibi bir durum maalesef söz konusu değildir. Bu esaslar yukarıda da bahsedildiği üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş ve yetkilendirilmiş Havacılık Tıp Merkezleri (AeMC) tarafından kontrol edilir. Yine aynı merkezler tarafından yapılan inceleme ile daha önce göz ameliyatı geçirmiş olan adaylar, oftalmik (göze ait) değerlendirmenin yeterli bir sonuç vermesi şartıyla uçuşa uygun görülmektedirler.
Yeterli derecede görme fonksiyonu ancak düzeltme (gözlük veya lens) yolu ile sağlanabiliyor ise, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Havacılık Sağlık Talimatında (SHT-MED) belirttiği üzere uzak görüş için gözlük veya kontakt lens takılmalıdır. Yakın görüş için, el altında yakın gözlüğü bulundurulmalıdır. Kontakt lens kullanılıyor ise, uzak görüş için hazırlanmış, monofokal (tek odaklı), renklendirilmemiş ve toleranslı kontakt lensler kullanılmalıdır. Bu durumlarda adayın aldığı sağlık sertifikasına bazı kısaltmalar eklenir. Bunlardan bazıları:
- VDL (Düzeltici mercek takacak ve yedek gözlük bulunduracaktır),
Pilotlarda Gözlük Kullanımı-2
- VML (Multifokal mercek takacak ve yedek gözlük bulunduracaktır),
- VNL (Yakın görüş için gözlük takacak ve yedek gözlük bulunduracaktır).
Bu kısaltmalar gerekli koşullar sağlandığı takdirde, SHGM Sağlık Bölümü veya yetkili Havacılık Tıp Merkezleri tarafından sağlık sertifikasından kaldırılabilir.
Tabi bu şartlar sivil havacılık için geçerli olup, Hava Harp Okulu’nun kriterleri daha farklıdır.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre, her iki gözde ayrı ayrı olmak şartıyla 1 diyoptriye (1 dâhil) kadar miyop ve hipermetrop ile 1 diyoptriyi geçmeyen astigmatlar öğrenciliğe engel değildir. Yani Harp Okulları isteyen adayların göz kusuru dereceleri toplamda 2 dereceyi geçmemelidir. Sağ ve sol göz toplamda 2 dereceye kadar kabul edilmektedir. Ayrıca Hava Harp Okulu ‘Göz Lazer’ ameliyatına, derinlik algısına zarar verme ihtimali olan bir tedavi yöntemi olduğundan dolayı, çok olumlu bakmamaktadır. Yine de bu ameliyatla göz kusurları 0 dereceye kadar düşmüş olan adaylar için resmi bir açıklama bulunmamaktadır.
Bu yazımda askeri ve sivil pilotluk lisansına başvurmak isteyen adaylar için en çok merak edilen görme kusurları ile alakalı sorulara cevap vermeye çalıştım. Bu yazının ilgilenenler için faydalı olabilmesi dileğiyle.
Yazan: Zeynep Rüveyda Gökmen
KAYNAKÇA
http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/saglik_birimi/SHT-MED_WEB-TOC.pdf
http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/havacilik_personeli/sht-1t(1).pdf
http://web.shgm.gov.tr/doc3/ssgecer.pdf
https://www.msb.gov.tr/Content/Upload/Docs/basin/saglik_2017.pdf
https://polisaskeradaylari.com/harp-okullari-adaylari-goz-dereceleri-nedir/
https://www.medicalpark.com.tr/goz-hastaliklari-nedir-belirti-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir/hg-1759