havacılık, hostes, kabin, kabinmemuru, mülakat, mürettebat, pegasus, sınav, thy, uçak |
Merhabalar arkadaşlar ve saygıdeğer hocalarım.Bugünkü yazımızda kabin memuru olmak isteyen kişileri bekleyen süreçleri işliyor olacağız.
Öncelikle “Kabin Memuru Kimdir ve Ne İş Yapar?” sorusunu yanıtlayalım.
Kabin memuru, yolcu taşımacılığı yapan hava taşıtlarında yolcuların güvenliği ve konforu ile ilgilenen, gerekli bilgileri onlara ileten, ihtiyaç duyulduğunda pilot ve yardımcı pilotların kokpit dışındaki talimatlarını yerine getiren görevlilerdir. Erkek kabin memurlarına host, kadın kabin memurlarına ise hostes denilir. Havacılık kuruluşlarındaki belli kurallara göre seçilen kabin memurları, aynı zamanda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş şartlara tabidir.Değerlendirme ve istihdam süreci
Müracaatınızın kabul aldığını varsayarsak Toplam 5 aşamadan oluşan bir süreç sizi bekliyor olacak. Bunlar sırasıyla aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
- İngilizce seviye tespit sınavı
- Evrak kontrolü, boy/kilo ölçümü ve dövme kontrolü
- İngilizce mülakat
- Kurul mülakatı
- Psikolog görüşmesi
1-İngilizce Seviye Tespit Sınavı
Bu sınavda aday geçer notu şirketin ihtiyacı ve başvuran aday sayısına göre belirlenir. Sınavı şirket kendisi yapmaz dışarıdan alınan Dyned isimli sınavdır. Kişisel kabinlerde bilgisayar ve kulaklık ile topluca yapılır. Bu sınavı geçenler bir sonraki aşamaya davet edilir.
2-Evrak kontrolü, boy/kilo ölçümü ve dövme kontrolü
Ön kayıt kurulunun bulunduğu bu süreçte boy ve kilonuzun ilanlarda belirtilen aralıkta olup olmadığı kontrol edilir. Evraklarınız toplanır. Sonrasında detaylı olarak dövme kontrolü yapılır. Fondoten,yara-bandı,saat..vs dövme kapatma çabaları bu aşamada sizlere yardımı dokunmaz. Bu aşamada adınıza ”ön kayıt kurulu aday bilgileri kontrol belgesi” doldurulur ve bu dosyanıza koyulur. Bu belgede yukarıda ad/soyad,doğum tarihi,telefon numarası,medeni hal,telefon,adres gibi genel bilgiler yer alır ve altta bilgileri eksiksiz verdiğinizi beyan eden yere imza atmanız istenir. Onun altında boy-kilo bilgileri ve değerlendirme sonucu ve nedeni yazar.
3-İngilizce Mülakatı
Bu aşamada bir odada ingilizce mülakatı yapılır. Sizlerden önce kolay sorulara sonra zor sorulara cevap vermeniz gerekir. Genel olarak ”boş zamanlarında neler yaparsın?” sorusu ile başlayıp kurduğunuz cümle sayısı,kullandığınız kelimeler ve gramer bilgisi ölçülür ve diksiyonunuza dikkat edilir. Daha sonra ”nesli tükenen hayvanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi yorum katabileceğiniz ve düşüncenizi başka bir dil ile nasıl aktarabileceğiniz yani dil beceriniz gözlemlenir ve stress seviyeniz izlenir. Bu aşamada mülakat geçer notu 60 puandır fakat yine başvuran aday sayısı ve ihtiyaçlara göre bu rakam daha aşağılara çekilebiliyor.
4-Kurul Mülakatı
Bu mülakatta bulunan temsilciler şöyle:
- Organizasyon ve projeler başkanlığı
- Personel yönetimi başkanlığı
- Kabin hizmetleri başkanlığı
- Uçuş eğitim başkanlığı
Yukarıdaki başkanlıktan en az 3 temsilci kurul mülakatında bulunur.İkna etmesi zor bir kurul çünkü sizleri bir çok açıdan değerlendiren bir form doldurulur ve bir havacılık kurumunda bir başkanı ikna etmek hiç kolay değildir
Sizin hakkınızda doldurulacak formda sorulara verilebilecek 5 farklı cevap bulunmakta.
Bunlar : (1) Zayıf (2) Gelişime açık (3) Beklenen (4) iİyi ve (5) Çok iyi şeklinde cevaplardır.
Bu değerlendirme kriterlerlerinden bir not verilir, değerlendirme ile ilgili bir görüş belirtilir ve genel ortalamanız alınır.
Onlar ise şöyledir ;
- Genel davranış ve görünüş
Kılık kıyafet – Bakımlı ve temiz bir görünüm – Ffiziksel yapıda işe engel bir durum
- İletişim becerileri
Ses tonu – Diksiyonu – İfade tarzı ve yeteneği – Beden dili – Jest ve mimikler – Güler Yüzlü olmak
- Analiz etme ve problem çözme
Algılama – Partik çözümler üretme – Önleyici davranış geliştirme
+Takım çalışması ve dayanışma
Ekip halinde çalışma arzusu – Farklı görüşlere tolerans – Empatik davranma
+Müşteri odaklılık
Hizmet odaklılık – Zor müşteri ile başa çıkma – İkna etme
+ Stres yönetimi
Acil durumda kontrollü davranma – Zamanı doğru kullanma
+Kurum kültürüne uyum
Şirket kültürüne ve değerlerine uygunluk – Kurumu başarıyla temsil etme
+ Kariyer hedefi
Meslekte kalıcılığı – Kişisel gelişim çabaları ve öğrenmeye açıklık
+ Mesleki farkındalık
Mesleği tanıma – Göreve uyum
GENEL OLARAK
Neden kabin memurluğu ? sorusu herkese sorulur ve tatmin edici bir cevap beklenir. Aylık kaç saat uçuluyor? gibi bir soruda gelebilir. iİlerleyen dakikalarda üzerinize gelen bir başkan mutlaka olur bu noktada stress altında nasıl davrandığınıza bakılır,demoralize olup olmadığınız merak edilir,kapıdan girdiğiniz enerji ile üç-dört soru sonrası aynı enerjide kaldıysanız mülakat güzel gidiyor diye düşünebilirsiniz
bu mülakatı geçenler bir sonraki mülakat olan psikolog mülakatına davet edilirler.
5-Psikolog Mülakatı
Yine bu görüşmede sizin adınıza dosyanıza işleyecek bir form doldurulur.Sizleri bir çok açıdan ele alan ve uçuş psikolojisine elverişli olup olmadığınızı ölçen bir dizi kriterler mevcuttur. Kurul mülakatında olduğu gibi 5 ayrı derecelendirme bu formda işaretlenir yalnız burada çok zayıf-zayıf-orta-iyi-çok iyi şeklinde sıralanır.
Bu kriterler şöyle ;
- Sorumluluk sahibi olma
+ Güvenilirlik ve tutarlılık
+Analitik düşünme yeteneği
+ Doğru ve etkin karar verebilme yeteneği
+İnsan ilişkilerinde başar
+ Takım çalışmasına yatkınlık
+Genel görünüm ve tutum
+ Göz teması
+ Beden dili kullanımı
+ İletişim becerileri
+ İşe olan motivasyon
+ Kurum aidiyeti
Sizi en çok sınıyacak olan bu aşamada psikolog tarafından sandalyeniz diz mesafesine çekilebilir,burda özel alanınıza girildiğinde ne gibi tepkiler verildiğine bakılır. Göz teması güvenin bir belirtisidir burada mülakat boyunca göz teması kurulur bundan rahatsız olup olmadığınız gözlemlenir. Motivasyonunuzu kırıcı bir çok kelime duyabilirsiniz, mesela ” Senden kabin memuru olmaz! çıkabilirsin.. ” gibi.. Bunların hepsi görüşmenin ilerleyen bir parçası ve sizi etkili bir şekilde analiz etmek için kullanılır.
Ayrıca son olarak bu araştırmayı yaptığım sırada karşılaştığım bir yazı dizisini de sizinle paylaşmak istiyorum. Kabin memurluğu sınavına veya mülakatına girecek olan okurlarımız varsa yardımcı olacaktır.
Kabin Memuru Olmak İsteyenlerin Cevaplaması Gereken 12 Soru
1- Ellinci evlilik yıldönümünü kutlayan bir çift için özel bir kabin anonsu hazırla.
2- Görme engelli bir kişiye, “sarı” rengi tanımla.
3- Uçakta sadece tek bir koltuğun boş olduğunu beş kişinin binmek için kapıda beklediğini düşün: Üniformalı bir asker, bebekli bir kadın, hamile bir kadın, hasta kızkardeşini görmeye giden bir adam ve “Elite” statüdeki bir sık uçan yolcu. Hangisine öncelik tanırdın ve neden?
4- Bir kuralı en son ne zaman çiğnemiştin ve neden?
5- Uluslararası tehlike işareti nedir?
6- Şu an dünyanın herhangi bir yerinde olabilseydin; nerede olmak isterdin?
7- Bir yolcu sana elindeki kutuyu göstererek, “Bunun içinde hayatta en çok sevdiğim insanın külleri var. Bu yüzden bu kutuyu baş üstü dolabına veya önümdeki koltuğun altına koymak istemiyorum.” derse, ne yaparsın?
8- Yoğun baskı altında çalışabileceğin konusunda bizi ikna et.
9- Başından geçen acil bir durumu anlat ve bu durumla nasıl başa çıktığını açıkla.
10- Samimi bir çalışma arkadaşının kalkış sırasında cep telefonunu kullanmaya devam ettiğini gördün. Ne yaparsın?
11- “Yedek olmak” deyiminden ne anlıyorsun?
12- Bu odaya kaç adet basketbol topu sığar?
Sevgilerimle
Yazan: Muhammed Can Düşünür
Kaynakça: