Sivil Havacılıkta Az Bildiklerimiz

Yazar :

b737, hız limitleri, pilot, Sivil Hava

 

Değerli hanımefendiler ve beyefendiler, sivil havacılıkta az bildiklerimiz adlı yazımıza hoş geldiniz. Kâh bildiğiniz bilgileri deşeleyeceğimiz, kâh ilk defa duyacağınız bilgilerle birlikte bizi güzel bir uçuş bekliyor, lütfen kemerlerinizi bağlayın ve uçuş için hazır olun. 🙂 

Sivil Havacılıkta Az Bildiklerimiz-1
Sivil Havacılıkta Az Bildiklerimiz-1

 

1.Pilotlar Kokpitte Gerçekten Ne Yapıyorlar?

Birçok insanın diline dolanmış bir söz var ki o da ‘Her şeyi sistem yapıyor zaten!’ Peki öyleyse pilotlar ne yapıyor? Elbette bir pilot sadece kokpitte oturup manzarayı izlemek için pilot olmuyor! Dolayısı ile evet otomasyonu görmezden gelemeyiz ancak herhalde kimse mekanik bir sistemin kendi kendine ‘Bugün 35.000ft’ten uçayım, karnım da dolu, olmadı havada yakıt atarım biraz, acil bir durum olursa da yapacak bir şey yok muhtemelen sonsuz olasılıklar yüzünden kafam karışacak…’ gibi şeyler düşündüğünü sanmıyordur.

Asıl soruya geldiğimizde ise, listenin en başına sohbeti koyabiliriz, uzun uçuşlar başka nasıl geçerdi? 

Sohbet olur, çekirdek olmaz mı… elbette çekirdek çitliyorlar! 

Hepimiz gibi uyuyorlar, zaten kendilerine yasal olarak tanınmış bir uyku süresi var. 

Tabii iki pilot aynı anda kafayı vurup uyumuyor. 🙂 Biri uyurken diğeri uçağı ve sistemleri kontrol etmek ile yükümlü. Tüm bunlar olurken bir kulaklarının daima frekansta olduğunu söylemeyi de unutmayalım.

 

2.Uçakların Kornası Var Mıdır? 

Tıpkı arabalar gibi uçakların da kornası vardır, bunu öndeki uçağı sollayacakları zaman sol şeridi boşaltın demek için kullanırlar dersem sakın inanmayın, ancak yer görevlileri ile iletişimde kullanırlar dersem inanabilirsiniz. : ) 

 

3.Korna Olurda Selektör Olmaz Mı? 

Evet uçakların da çeşitli sebeplere hizmet eden farları var! Tabii bir de ‘ileride radar var’ sinyalini yukarıda 900km/s hızla giderken nasıl söyleyeceklerdi başka? (!) 

 

4.Telefon Kullanmak Neden Yasak?

Uçaklarda telefon kullanmamamızın sebeplerinden biri crowd control denilen, acil bir durum olduğunda kalabalığı kontrol edebilme durumudur. Tahliye durumlarında kabin ekiplerinin söylediklerini eksiksiz bir şekilde uygulayabilmemiz içindir. Ek olarak birden fazla telefonun kullanılması frekansları etkileyebildiği gibi, yüksek irtifalarda telefonunuz çekmeyecektir. Ayrıca aletli iniş sistemi dediğimiz ILS’i de etkileyebilir.

 

5.V1, Rotate!

Bildiğiniz gibi günümüz şartlarında uçuş sırasında kokpite girmek mümkün değil. Ancak sosyal medyada kalkış sırasında çekilip paylaşılan videolarda ‘V1’ ve ardından gelen ‘Rotate’ sesini çok duyuyoruz, peki nedir bunlar? V1 hız limiti aşıldıktan sonra kalkıştan vazgeçemezsiniz, artık havalanmak zorundasınız. Bu hızdan sonra durmaya çalışmak, uçağın pistten çıkmasına sebebiyet verebilir. Ardından gelen ‘rotate’ ise uçağın burnunun kaldırılması ve VR olarak da bilinen tırmanış pozisyonuna döndürülmesi demektir.

Verdiği değerli bilgiler ile bu yazının oluşumuna ışık olan Boeing 737 pilotu sevgili Serdar Altunok’a sonsuz teşekkürlerimle…


Yazan: Bengisu Ersoy 

Ek Kaynakça

B737 Performance Handbook 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog