Ekip Kaynak Yönetimi

- Ekip Kaynak Yönetimi
- Ekip Kaynak Yönetimi Nedir?
- CRM İle İlgili Yapılan Çalışmalar
Crew, CRM, ekip, kaynak, management, resource, yönetimi
Ekip Kaynak Yönetimi Nedir?
Ekip Kaynak Yönetimi, John K. Lauber tarafından “Uçuş faaliyetini etkinlikle ve emniyetle gerçekleştirmek için bilgi, teçhizat ve insan dâhil olmak üzere mevcut olan bütün imkânları kullanmak” olarak tanımlanmıştır (Lauber, 1993; Mengenci,2014).
EKY, uçak kaza kırımlarında hataların %60-%80 oranında insan faktöründen kaynaklandığının belirtilmesiyle ortaya çıkmıştır (FAA, 1999; Helmreich, Merritt ve Wilhelm, 1999, Cooper, White ve Lauber, 1979).Türkiye’deki sivil havayolu işletmelerinin 1950 ve sonrası meydana gelen kaza raporları incelendiğinde de, kazaların yine büyük ölçüde insan faktöründen kaynaklandığı görülmüştür(Mengenci,2014).Kaza esnasında yapılan hatalar zayıf grup kararları, etkin olmayan iletişim (Sexton ve Helmreich, 1992), yetersiz liderlik, zayıf görev ve kaynak yönetimiyle ilgili olduğu anlaşılmıştır(Mengenci,2014).

Ekip Kaynak Yönetimi-1
EKY boyutları; kurallara uyum, takım çalışması, iletişim, stres ve yorgunluk olarak tanımlanmaktadır. Bireyler arası ilişki yönetimi kapsamında incelenen iletişim, ekip içinde kişisel ilişkileri olumlu yönde etkileyen bir iklimin oluşması sağlamaktadır(Kanbur,Gökalp,2014). Takım içinde sinerjinin oluşabilmesi her bireyin birbirleri ile çok iyi bir uyum seviyesini yakalaması ve sürekli etkileşimde bulunmalarıyla mümkündür(Kanbur,Gökalp,2014). Ekip üyelerinin ve işletme kaynaklarının planlanması, örgütlenmesi, koordine edilmesi, yöneltilmesi ve kontrol edilmesi olarak tanımlanabilen yönetim kavramı havacılıkta büyük öneme sahiptir.
CRM İle İlgili Yapılan Çalışmalar
Terzioğlu’nun (2007) “Uçak kazalarının nedeni olarak insan hatalarını azaltmada ekip kaynak yönetimi” araştırmasnda; EKY becerileri tanıtılmış, bir uçuş görevinde insan hatasının azaltılması, insan faktöründen kaynaklanan uçak kaza ve olaylarının önlenmesi konusunda EKY becerilerinin katkıları vurgulanmıştır(Kanbur,Gökalp,2014). EKY eğitimi alanların, EKY eğitimi almayanlara göre kendi durumlarının daha çok farkında olduğu ve ekip çalışmasına daha çok yatkın olduğu,statüsü pilot olanların büyük bir kısmının karar vermede genellikle diğerlerine danışan, tavsiyeleri dinleyip, göz önünde bulundurarak kararını veren demokratik lider tipi ile çalışmak istedikleri belirtilmektedir(Kanbur,Gökalp,2014).
Yazan: Hilal Nur Kaçmaz
Kaynakça:
Cooper, G.E., M.D. White ve Lauber J.K.(1979). Resource Management on the Flight Deck,
Proceedings of NASA/ IndustryWorkshop.
Federal Aviation Administration (1999). Crew Resource Management Training, Federal Aviation Regulation (FAR 120-51B,2) Washington DC.
Helmreich, R.L., Merritt, A.C. ve Wilhelm, J.A. (1999). “The Evolution of Crew Resource Management Training in Commercial Aviation”, International Journal of Aviation Psychology, 9(1), 19-32.
Kanbur, E., Gökalp Ç., (2014). Havacılıkta Eki̇p Kaynak Yöneti̇mi̇ (Crm): Türki̇ye Ve Dünyada Yapılan Araştırmalardan Seçmeler. V. Ulusal Havacilik Ve Uzay Konferansı, Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
Lauber, J. K. (1993). “Foreword for Wiener”, E.L., Helmreich, R.L., Kanki, B.G., Cockpit Resource Management, San Diego, CA: Academic Pres.
Mengenci, C. (2014). Ekip Kaynak Yönetimi ve Sivil Havayolu Kazaları. Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(2), 44-61.
Sexton, J.B. ve Helmreich, R.L. (1992). Analyzing Cockpit Communicaiton: The Links Between Language, Performance, Error, and Workload, The University of Texas Austin.
Terzioğlu, M., (2007). Uçak Kazalarının Nedeni Olarak İnsan Hatalarını Azaltmada Ekip Kaynak Yönetimi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.