2. Dünya Savaşı Savaş Uçakları: P-51 Mustang

Yazar :
#mustang #ww2 #savaşuçakları #p51 #mustang #britanya #kuzeyamerika, boeing, britanya, havaciliktarihi, havacılığadair, havakuvvetleri, ikincidünyasavaşı, kuzeyamerika, mustang, savaşuçakları, ww2

 

2.Dünya Savaşı sırasında adını tarihe yazdırmış ve bugünlere kadar güzelliklerini ve benzersizliklerini koruyan bazı hava araçları var, birçoğumuz onlara hâlâ hayran ve bakmaya doyamıyor, işte o muhteşem tasarımlardan biri de P-51 Mustang!

P-51 Mustang ilk olarak North American Aviation şirketi tarafından tasarlandı, tek kişilik ve tek motorlu, ihtişamlı olduğu kadar güçlü bir savaş uçağı olan P-51, birçok piston motorlu savaş uçağı arasında parlayarak kendini gösteren ve öne çıkan bir avcıdır aslında. 

1940 yılında İngilizler, North American Aviation şirketinden daha fazla Curtiss P-40 üretmelerini istediler, o dönemlerde ilk olarak 1938 yılında uçmuş olan Curtiss P-40’lar mevcut olan tek Amerikan yer saldırı uçağı idi ancak hız, menzil ve irtifa açısından ciddi yetersizliklere sahipti. Bu yüzden North American Aviation şirketi daha fazla Curtiss P-40 üretmeyi reddederek ileride ismi Mustang olacak yeni bir tasarım üretmeyi önerdi. İlk prototip olan NA-73’ün üretimi 117 gün sürdü, bu prototipte sıvı-soğutmalı Allison motor kullanıldı. Uçuş testleri sırasında uçak olağanüstü bir performans sergileyince İngilizler 150 adet daha sipariş verdi ve ardından Kraliyet Hava Kuvvetleri ona Mustang ismini verdi. Ardından ABD Ordusu Hava Kuvvetleri de Mustang’e ilgi göstermeye başladı. 1942’nin başlarında İngilizler, Merlin motor kullanılmış Mustang’leri test etti. Yeni varyant, önceki modellerden yaklaşık 80 km/s daha hızlı olan iyi bir menzile ve hıza sahipti. Böylece dünyanın en iyi uzun menzilli, pervaneli avcı uçağı doğmuş oldu.

Teknik Özellikler

(P-51D)

Uçuş Ekibi 1 Pilot
Kanat Açıklığı 11.27 metre
Uzunluk 9.74 metre
Motor Packard V-1650 “Merlin” 1.695-hp V-12
Maksimum Hız 437 mph (703 km/s)

ABD Ordusu Hava Kuvvetleri adına tüm versiyonlar için toplamda 14.819 adet Mustang üretildi. P-51’ler görev süreleri boyunca 4.950 adet düşman uçağını imha etmeyi başardı ve bu sayı Avrupa’daki diğer avcı uçaklarından çok daha fazlaydı. 

P-51 Mustang 1944’te Truman Senato Savaş Araştırma Komitesi tarafından “Aerodinamik Açıdan Var Olan En Mükemmel Avcı Uçağı” adı altında onurlandırıldı. Gerçekten de P-51 Mustang’ler için sadece başarılı demek yetersiz kalır, bu uçaklar 2. Dünya Savaşı’nın en iyi pistonlu uçağı olarak kabul ediliyor. 


Yazan: Bengisu Ersoy

Kaynakça:

https://www.boeing.com/history/products/p-51-mustang.page

https://www.mustangsmustangs.net/p-51/variants/p51d

http://www.dept.aoe.vt.edu/~mason/Mason_f/P51DMustang.pdf

http://www.aviation-history.com/north-american/p51.html

https://www.britannica.com/technology/P-51

 

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog