981 sayılı uçuş, aeroperu603, boeing, ermenonville ormanı, Japan Airlines, kule görevlileri, ölümcül kaza, patlama, Takamagahara dağı, Tenerife faciası |
Uçak yolculuğunun diğer ulaşım türlerine nazaran daha güvenilir bir yol olduğunu biliyoruz. Kara yollarında her yıl bir milyon civarı kaza olurken, hava yollarında 2.5 milyon uçuşta bir ölümcül kaza gerçekleştiğini görüyoruz. Ancak, uçak kazalarının insanlar üzerindeki etkisi daha sansasyonel oluyor. Bu yüzden, bu ayki yazımda sizlere havacılık tarihinde gerçekleşen ilginç kazalardan bahsedeceğim.
Tenerife Faciası
Dünya havacılık tarihinin en büyük ve en ölümcül kazası İspanya’nın Tenerife adasında gerçekleşmiştir. Kaza günü Tenerife sisliydi ve bu nedenle görüş açısı oldukça düşüktü. Hava koşullarının yanında, yoğunluk nedeniyle kuleyle irtibatta sorun yaşanıyordu. KLM pilotu kalkış izni aldığına emin olmadan pistte hızlandı ve Pan Am uçağına doğru hızla ilerledi. Bunun üzerine, Pan Am pilotu motorlara tam güç verdi ve çarpışmadan kaçınmak için pistin dışına doğru keskin bir dönüş yaptı. Ne yazık ki bu hamle gelmekte olan faciayı engelleyemedi; İki Boeing 747 uçağı yerdeyken çarpıştılar ve 583 kişinin ölmesiyle havacılık tarihinin en büyük kazası olarak tarihe geçti.
JAL 123
Japan Airlines’in 123 sefer sayılı uçuşu, Tenerife faciasından sonra havacılık tarihindeki en ölümcül ikinci kaza ve yine havacılık tarihinde tek uçağın karıştığı en ölümcül kazadır. Boeing 747SR-46 tipi uçak kalkıştan yaklaşık 12 dakika sonra, uçağın arka basınç perdesinde bir patlama meydana geldi ve kuyruğun beş metrelik uç kısmı denize düştü. Tüm hidrolik kontrollerin devre dışı kalması sebebiyle uçak, yukarı aşağı ani dalışlara başladı. Uçağın arka basınç perdesinde meydana gelen patlamadan itibaren geçen 32 dakikalık sürede, bazı yolcular ailelerine veda mektubu yazdılar. Çok geçmeden uçak yüksek bir süratle Takamagahara Dağı’na çarptı. 520 kişinin ölümüyle dünyanın en büyük ikinci faciası oldu.
Aeroperu 603
Santiago Şili’ye gitmek üzere havalanan Boeing 757-23A tipi uçak havalandıktan birkaç dakika sonra hız göstergesi devre dışı kalıyor. Kule görevlileri uçağın yüksekliğinin normal olduğunu söylüyor. Ancak, bir anda uçağın kanadı yere değiyor ve uçak denize çakılıyor. İlginçtir ki, soruşturmanın ardından şöyle bir kanıya varılıyor: Hava veri bilgisayarlarının kokpit ekranlarında doğru hava hızı ve irtifayı göstermediğini, çünkü bir bakım görevlisinin uçağın dış yüzeyindeki statik portları temizlik sırasında zarar görmemesi için bir bantla kapattığı ve sonra onu çıkarmayı unuttuğu ortaya çıkıyor. Bu küçük hata, uçağın içindeki 70 kişinin ölümüne sebep oluyor.
Türk Hava Yolları’nın 981 Sefer Sayılı Uçuşu
Türk Hava Yollarına ait McDonnell Douglas DC-10 model yolcu uçağının Paris-Londra seferini yaparken düşmesi sonucu 13’ü mürettebat 333’ü yolcu 346 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçuş. Uçak, yük kapısının düşük basınç sonucu patlaması nedeniyle Paris’in kuzeyindeki Ermenonville Ormanı’na çakılmıştır. Bu yüzden, Ermenonville Faciası olarak da bilinir.
Yazan: Nezrin Deniz ÖZ
Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tenerife_facias%C4%B1
https://tr.wikipedia.org/wiki/Japan_Airlines%27in_123_sefer_say%C4%B1l%C4%B1_u%C3%A7u%C5%9Fu
https://en.wikipedia.org/wiki/Aeroper%C3%BA_Flight_603