Hava Harp Okulu

Merhaba sevgili okur, bu yazımda Hava Harp Okulu’nun vizyon, misyon ve tarihçesi hakkında bilgi vereceğim, keyifli okumalar!

Hava Harp Okulu-1
Hava Harp Okulu Komutanlığının Vizyonu
Profesyonel askerliğin ve 21’inci yüzyılda hava ve uzay gücünün gerektirdiği davranış, bilgi ve beceri ile donanmış, çağdaş hava subayı yetiştirme ve eğitim-öğretim kapasitesi ile bölgesinde ve dünyada önde gelen çağdaşlarıyla yarışan bir Hava Harp Okulu olmaktır.
Hava Harp Okulu Komutanlığının Misyonu
Bilgisi ve becerisi ile çağıyla yarışan çağdaş hava subaylarını; Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği’ne göre, asker kişilerde bulunması gereken niteliklere sahip, görevini; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Anayasamızın temelini teşkil eden Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda çağdaş ve bilimsel yaklaşımla kavrama ve çözme yeteneğine ulaşmış Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaç hissettiği alanlarda (elektronik, bilgisayar, endüstri, havacılık ve uzay) yüksek lisans eğitimi yapmış, askerliğin gerektirdiği komutanlık, yöneticilik ve liderlik becerileri ile öğretme ve eğitme yeteneğini kazanmış, ahlaken, fikren ve bedenen gelişmiş bir kişiliğe ve üstün karakter özelliklerine sahip, sosyal ve bilimsel anlayışı gelişmiş, gerekli askeri ve genel kültüre sahip, mesleğin güç koşullarının gerektirdiği fiziki yetenekler ile mesleki değerler bilincini kazanmış, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacına göre belirlenen bilim dallarında lisans eğitim ve öğretimi almış, mezuniyet sonrası temel mesleki eğitim öğretimini izleyebilecek ve ileri safhalardaki görevleri yapmasına ilişkin yönelişi kazanmış olarak yetiştirmek, bu hedeflere askeri, akademik, duyuşsal alan ve savaş beden eğitimi alanlarında eğitim-öğretim faaliyetleri ile ulaşmak, Eğitim için gerekli altyapı, tesis ve destek faaliyetlerini çağdaş seviyeye yükseltmek ve muhafaza etmektir.
Tarihçe
Batıdaki askeri havacılık alanındaki gelişmelere paralel olarak Osmanlı İmparatorluğu’nda, 1912 yılında, Hava Harp Okulunun bugünkü bulunduğu bölgede, Tayyare Mektebi adıyla ilk havacılık eğitim kurumu açıldı. Uzun bir süre, bir dizi aşamalar geçiren ve yer değiştiren okulda çoğunlukla Kara Harp Okulu mezunu subaylar uçucu olmak üzere eğitilmişler ve daha sonra bu subaylar, Türk Hava Kuvvetleri’nin çekirdeğini oluşturmuşlardır. 1951 yılında kurulan Hava Harp Okulu ve yerleşkesi Yeşilyurt, Bakırköy’dedir. Hava Teknik Okullar Komutanlığı yerleşkesi ise 17 Eylül 1954 tarihinde Gaziemir, İzmir’e taşınmıştır.
Türk askeri eğitim-öğretim sisteminin yeniden yapılandırılması kapsamında 09 Kasım 2016 tarihli 6756 sayılı kanun ile Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) kurulmuş ve akabinde Bakanlar Kurulu’nun 14 Kasım 2016 tarihli 2016/9522 sayılı kararı ile harp okulları MSÜ kuruluşuna dahil edilmiştir.
Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde teşkilat ve kadrosu yeniden yapılandırılan Hava Harp Okulu 4566 sayılı Harp Okulları Kanunu’nda 15 Ağustos 2017 tarihli 694 no.lu KHK ile yapılan değişiklik hükümlerine uygun olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Hakkında
Hava Harp Okulunda Havacılık ve Uzay, Elektronik, Bilgisayar ve Endüstri Mühendislikleri bölümlerinde lisans eğitimleri verilmektedir. Ayrıca Askeri ve Sosyal Bil. Böl. Bşk.lığı, Fen Bilimleri Böl. Bşk.lığı, Yönetim Bilimleri Böl. Bşk.lığı ve Yabancı Diller Böl. Bşk.lığı tarafından söz konusu lisans eğitimleri desteklenmektedir.
Eğitim-öğretim süresi dört yıl olup öğrencilerin en fazla beş yılda (sağlık nedenleri hariç) eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Hava Harp Okulu öğrencisi Harbiyelilerin yiyecek, giyecek, barınma ve sağlık gibi tüm ihtiyaçları Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından karşılanmaktadır.
Hava Harp Okulu eğitim ve öğretimlerini başarıyla tamamlayan Harbiyeliler lisans diplomasına sahip pilot adayı teğmenler olarak mezun olmaktadır. Öğrenimlerini başarı ile tamamlayan Harbiyelilerden uçuş sağlık muayenesini başarıyla geçenler İzmir’de uçuş eğitimine başlamakta, uçuş sağlık muayenesini herhangi bir nedenle kaybedenler ile uçuş eğitiminden çeşitli nedenlerle ayrılanlar ise Hava Kuvvetlerindeki diğer sınıf okullarında eğitim almaktadır. Sınıf eğitimlerini tamamlayan teğmenler pilot veya yer sınıfı subaylar olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapmaktadır.
Yazan: Zeynep Tüfekçi
Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hava_Harp_Okulu
http://www.hho.edu.tr/Akademik/Dekanlik/index.php
https://personeltemin.msb.gov.tr/Anasayfa/Icerikweb/MDS03?menuItem=1