pilot,maaş,pilot maaşı
Günümüzde pilot ya da havacılık denildiğinde akıllara pilot maaşı gelir oldu. İşte bu yazımızda popüler meslekler arasında çoktan yerini almış pilotluk ve pilotlarla ilgili en çok merak edilen ne kadar kazandıkları, bir pilotun kariyerinde maddi anlamda neler yapabileceği hakkında bazı bilgiler derledik.
Çoğu meslekte olduğu gibi bu mesleğinde çeşitleri vardır. Helikopter pilotluğu, ticari balon pilotluğu, hava yolu işletmelerinde uçak pilotluğu gibi. Ayrıca bunlara ek olarak bir pilot, uçuş okulları veya yer dersliği öğretmenliği yapmayı da tercih edebilir. Doğal olarak seçilen alana göre alınan maaş miktarı da değişiklik gösteriyor. Sizler için pilot denilince çoğu insanın aklına gelen hava yolu şirketi pilotluğu ve maaşları ile ilgili bilgiler topladık.Pilotların söylentilerdeki gibi yüksek miktarlar kazanması hemen mümkün olmuyor. Eğitimler, sertifikalar, SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1. sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak, simülatör uçuşlarını başarıyla geçmek vb. süreçlerden geçmek gerekiyor. Hava yolu işletmelerinde uçak pilotluğu “ATPL” için gerekli lisans eğitimlerini, sertifikaları alıp istenilen şartları sağladıktan sonra yardımcı pilot olarak göreve başlanıyor. Şirketlere göre değişen uçuş saatlerini tamamlanıp test aşamaları geçildikten sonra kaptan pilot olunuyor.
Peki maaşları merak konusu olan pilotlar ortalama ne kadar kazanıyor?
İlk olarak pilot maaşlarının çalışılan şirkete, uçuş süresine, tecrübeye ve kullanılan uçak tipine göre değişiklik gösterdiğini bilmek gerekiyor. Türkiye’deki yeni başlayan bir pilotun alacağı maaş en az 10 bin TL olarak belirtilmektedir. Bu miktar tecrübeli pilot yani kaptan pilot niteliğini kazandıktan sonra ise 20-35 bin lira arasında değişkenlik gösterecektir. Zamanla bu miktar kaptan pilotlar için 9 bin, ikinci pilotlar için ortalama 5 bin dolara çıkabiliyor. Ama unutmayalım ki maaşlar hava yolu şirketleri, uçulan uçak tipi ve aylık saate göre değişiyor. Sizler için Türkiye’deki en önemli iki hava yolu şirketlerinden olan THY ve Pegasus’ta çalışan pilotların maaşlarını araştırdık. Türk Hava Yolları’nda çalışan bir yardımcı pilot yaklaşık olarak 20-25 bin TL maaş alırken kaptan pilotlarda bu rakam 45-50 bin TL’nin üzerine çıkabiliyor. Pegasus’ ta ise 2018 Ağustos ayı itibariyle geçerli olan yeni pilot maaşlarına göre; en düşük yardımcı pilot maaşı 13 bin 650 TL, en düşük kaptan pilot maaşı ise 40 bin 110 TL belirtilmiştir.
Biraz da diğer ülkelerde pilotların ne kadar kazandığından bahsedecek olursak;
Aerotime.aero tarafından yapılan araştırmaya göre, havayollarında görev yapan pilotlara en yüksek maaş veren ülkeler arasında Çin, Suudi Arabistan ve Kuzey Amerika’daki şirketleri var.Örneğin Çin’de kaptan pilota ayda ortalama 23 bin dolar maaş verilirken bu rakam Suudi Arabistan’da 17 bin dolar ortalamaya sahip. Kuzey Amerika’da yani ABD veya Kanada’da ise kaptan pilotlar 15 bin dolar kazanabiliyor. Genellikle en yüksek maaşları, Delta, United, American gibi havayollarının widebody olarak adlandırılan geniş gövdeli uçaklarında görev yapan kaptan pilotlar alıyor. Amerika’nın en büyük hava yolu şirketlerinden American Airlines, pilotlarına yıllık ortalama 140 bin dolar maaş veriyor. Delta Airlines ise tecrübe seviyelerine göre değişmekle birlikte pilotlarına 50-250 bin dolar arasında ödeme yapıyor.
Pilotların en az maaşla çalıştığı ülkeler arasında ise Rusya, Kazakistan ve Latin Amerika ülkeleri var . Rusya’da kaptan pilotun maaşı 6-7 bin dolar arasında değişirken Kazakistan’da 8 bin dolar, aynı şekilde Latin ve Güney Amerika’da da 8 bin dolar veriliyor.
-Dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden Emirates, A380 & B77 kullanan kaptan pilotlarına yaklaşık olarak 60 bin TL’nin üzerinde ödeme yapıyor.
-Katar Hava Yolları ise yıllık ortalama 110.000 doların üzerinde ödeme yapıyor.
-Singapore Airlines, yeni başlayan pilotlarına aylık ortalama 10 bin dolar maaş veriyor.
-Avustralya’nın en büyük hava yolu şirketi Virgin Australia’da Airbus A330 kullanan bir pilot, yıllık ortalama olarak 170 bin dolar kazanıyor.
-Malezya’nın en büyük şirketi Malaysia Airlines’ta ise bu rakam 110 bin doların üzerindedir.
Bu prestijli mesleğin yüksek gelir potansiyeli olmasına rağmen birçok zor tarafları da var. Fazlasıyla yorucu bir iş olması, düzenli hayat yaşamanın zorluğu, aile özlemi ve bol stres içermesi bu mesleğin dezavantajlarından bazılarıdır. Bunlara ek olarak; hayat boyu öğrenmek ve sürekli kendini geliştirmek gerekiyor. Anlayacağınız sadece para için pilot olunmaz. Eğer bu işi seviyor, bu işi yaparken mutlu olacağınızı düşünüyorsanız ve tüm zorlukları göze alıp “evet ben pilot olabilirim.” diyorsanız; umarım günün birinde gökyüzündeki uçaklardan birini uçuran siz olursunuz.
Yazan: Gökçen Bulut
Kaynakça
http://www.kokpit.aero/pilotlarin-en-cok-kazandigi-ulkeler
https://listelist.com/pilot-maaslari-ne-kadar/
https://www.airporthaber.com/pegasus-haberleri/pegasusta-pilotlarin-zamli-maaslari-belli-oldu.html