Wingsuit

Wingsuit

Yazar :

Wingsuit,uçmak,kıyafet

Uçmak… Şu an bu sitede bu yazıya denk geldiyseniz büyük ihtimalle uçmanın hazzını benim gibi merak edenlerdensiniz. O zaman size makineler olmadan sadece özel hazırlanmış kıyafetlerle kuş gibi uçan insanlardan bahsetmek istiyorum. 

 

Wingsuit özel kanatlı kıyafetlerle uçaktan, yamaçlardan, uçurumlardan atlayarak uçmaya denir. Uçmanın verdiği hazzı en temelinden yaşamak için çok güzel bir spor. Ancak her güzel şeyde olduğu gibi bu sporda da bizi zorlayacak durumlar var…

Wingsuit flying dünyanın en tehlikeli sporlarından biridir. Bir tatil beldesinde heyecanlanıp denemek istiyorum dersek maalesef bizi kabul etmezler. Çünkü çok ciddi eğitimleri ve kuralları var. Serbest düşüş eğitimi almak ve profesyonel paraşütçü olma zorunluluğu olan bir spor. Hatta en az 200 serbest düşüş atlaması yapılması gerekiyor. Bu evreler başarıyla sonuçlanırsa helikopter ya da uçak atlayışı yapılabiliyor. Yamaçlardan wingsuit yapmak için ise daha zorlu bir süreç var. Bunun için en az 500 skydive atlayışından sonra Base Jump eğitimi alınması gerekiyor. Yani dünyanın en tehlikeli sporlarından biri olan wingsuit için çok sıkı bir çalışma ve tecrübe gerekiyor. Türkiye’de ise bu eğitimi sadece İzmir’de Türk Hava Kurumu Skydrive Efes Okulu veriyor.

Bu spor amatörler için fazla tehlikeli. Çünkü saatte 200 kilometre hızla iniş yapılıyor. Bu iniş sırasında sadece kıyafetin özelliklerine ve paraşüte güvenilmez değil mi? İşte bu yüzden çok sıkı eğitim veriliyor ve her şey adım adım ilerliyor. Ancak her sporda olduğu gibi bu sporda da aksilikler olabilir ve profesyonellik yetmeyebilir. Örneğin; denge kaybı, paraşütün açılmaması ya da kanatlarda oluşan bazı sorunlar… Bu yüzden konsantrasyon çok çok önemli. Dünya genelinde bugüne kadar wingsuitte 280 kişi hayatını kaybetmiş. Hayatını kaybedenler arasında Doktor Mehmet Susam’da var. Susam bir röportajda “Konsantrasyonu kaybedersem ameliyatta hasta ölür, atlayışta da ben!” demiş. Konsantrasyonun önemini gerçekten bu anları yaşayan birinden duymak daha inandırıcı oluyor. Evet tabi ki olumsuz durumlarda var ancak bu sporu yapanlar asla vazgeçmiyor. Çünkü bu ayrı bir tutku onlara göre, deneyimlenmesi gereken apayrı bir duygu.

 

Wingsuit-1
Wingsuit-1

Özel kıyafetleri; havacılıkta kullanılan paraşüt kumaşları ve çeşitli materyallerden üretilmektedir. Bu paraşüt kumaşlarının özelliği hava geçirgenliğinin en az olduğu kumaşlardan biri olmasıdır ve oldukça sağlam, hava akımına karşı zarar görmüyor. Bacaklar ve kolların arasına denk gelen kanatlar sporcunun hava akımından en az şekilde etkilenmesini ve yatay bir uçuş sağlıyor. Bu yatay uçuş sayesinde uçuşa yön verebiliyor ve akrobasi hareketleri yapabiliyorlar. Bu kanatlar aynı zamanda inişte yavaşlamayı kolaylaştırıyor. Paraşüt açma seviyesine geldiklerinde ise sırtlarındaki paraşüt açılıyor ve kontrollü olarak yere iniliyor. Kıyafete ek kask, kask kamerası, altimetre (yükseklikölçer) gibi ilave ekipmanları da bulunuyor. Bu kıyafetler tüm vücut ölçülerinize göre özel siparişle hazırlanmaktadır. Kıyafetlerin fiyatı ise tasarım ve özelliklerine göre 5000-10000 arası değişmekte. Zevkinize göre birden fazla tasarımı da bulunmaktadır. Wingsuit kıyafetinin mucidi ise tutkusunun peşinden giderken hayatını kaybetmiş. Fransız paraşütçü Patrick de Gayardon, rekor yüksekliklerden atlayan bir paraşütçüyken, Hawaii’de bir wingsuit tasarımını denerken yaşadığı bir kazada hayatını kaybetmiş.

 

Peki bu deneyimi nasıl tadabiliriz? Dünyada yaklaşık 3000 wingsuit pilotu var, Türkiye’de ise 30 kişi. Türkiye’de ilk defa Kemaliye Karanlık Koyunda yapılmaya başlanmış, adını burada duyurmuş. Şahin Koyu Kanyonunda ise popüler olmaya devam etmiştir. Ülkemizde büyük kanyonların çoğunda yapılmaya devam ediyor. Wingsuite başlayanların ilk noktası İtalya’da bulunan Monte Brento. 70 metrelik negatif eğime sahip bu bölgede hata yapsanız bile telafi edebiliyorsunuz. Türkiye’de ise ilk uçuş Efes Havalimanında yapılıyor. Türk wingsuit pilotları önce eğitim alıyor daha sonra ise THK Efes Havalimanında uçuşlarına geçiyorlar. Türkiye’de wingsuit atlayışlarının en çok yapıldığı yerler Muğla’nın Fethiye ilçesi ve Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yer alıyor. Nevşehir Kapadokya’da balondan atlayarak wingsuit yapan sporcular da varmış.

‘Nasıl ya?’ diyerek okuyacağınız rekorlardan bahsetmek istiyorum. Tarihte kanat takarak uçmayı başaran ilk insan Hezârfen Çelebi’dir. Çelebi, 1632 yılında kanata benzeyen ekipmanlarla Galata Kulesi’nden Üsküdar’a kadar 3,3 kilometre uçmuştur. 5 Mayıs 2013 tarihinde Everest’te 7220 metreden wingsuit ile atlayan Rus Valery Rozov, “en yüksek noktadan wingsuit atlayışı” rekoru kırmış. 22 Mayıs 2017 tarihinde ise İngiliz Fraser Corsan, bir wingsuit atlayışında saatte 396,86 kilometre hıza ulaşarak “en hızlı wingsuit atlayışı” rekoru kırmış. 396,86 kilometre hızı… Bu gerçekten başka bir tutku olmalı.

 

Kemal Ünaldi (Türk Wingsuit Pilotu) : “Wingsuit’e başlayana kadar olan süreç çok adrenalin dolu geçiyor ve sonrasında bu spor başka bir boyut kazanıyor. Her ikisi de kendi içinde keyifli. Bu yüzden her atlayışın tadını çıkarmalarını tavsiye ederim.”

Wingsuit-2
Wingsuit-2

Seray ÖCAL

 

Kaynak:

https://www.makaleler.com/wingsuit-nedir-ozellikleri-ve-tehlikeleri-nelerdir

https://kampbros.com/adrenalinin-en-yuksek-hali-wingsuit/

https://www.bilgiustam.com/wingsuit-flying-nedir/

https://www.emlakdream.com/turkiyede-wingsuit-flying-yapiliyor-mu/

https://blog.quicksigorta.com/yasam/dunyadaki-en-populer-wingsuit-atlayis-noktalari-297

http://www.akampus.com/buyuk-yurek-isteyen-spor-wingsuit

https://www.dropzone.com/articles/safety/how-to-be-a-better-wingsuit-student-r1146/

https://www.youtube.com/watch?v=FN5PexGdKFo

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog