Türkiye’nin En Büyük Havalimanı: İGA

dünyanınenbüyükhavalimanı, igaairport, istanbulhavalimanı, türkiyeninenbüyükhavalimanı

 

Konumuz havacılık olunca ülkemizi havacılık alanında en iyi temsili; İstanbul Havalimanı’ndan bahsetmemek olmazdı. Çok fazla haber olan ve sayısız ödül alan bu genç havalimanımıza gelin birlikte bakalım.

7 Haziran 2014 tarihinde temeli atılan İstanbul Havalimanı resmi olarak 29 Ekim 2018 tarihinde açılmış, 6 Nisan 2019 tarihinde de tam kapasite ile çalışmaya başlamıştır. Havalimanı Avrupa yakasında Karadeniz kıyısındaki bölgede Tayakadın ve Akpınar köyleri arasında yer almaktadır.

Sayılarla İstanbul Havalimanı

Türkiye’nin En Büyük Havalimanı: İGA-1

Türkiye’nin En Büyük Havalimanı: İGA-1

  • 76,5 milyon metre karelik alan
  • 53 bin m2 ve 291 mağaza ile dünyadaki en büyük duty free
  • Yakıt ikmali için; 300 bin m3 depolama kapasitesine sahip tank sahası, yaklaşık 105 km boru hattı, 512 uçak ikmal noktası, 73 ikmal aracı ile dünyanın en büyük depolama ve hidrant sistemi
  • 6 bağımsız pist, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otopark ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi
  • 312 farklı noktaya uçuş
  • 1 milyon 300 bin metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası
  • Toplam 78552296 yolcu ve 542258 uçuş (06.04.2019-01.03.2021)

Hava Trafik Kontrol Kulesi

Kule tasarımı için yarışma yapılmış ve yarışmayı lale figüründen esinlenerek AECOM ve Pininfarina tarafından tasarlanan çalışma kazanmıştır. Temeli Ekim 2016’da atılan kule 6085 m2 alana inşa edilmiş, 90 metre yüksekliğe ve 17 kata sahiptir.


Hizmetler

İstanbul Havalimanı’nda, Türkiye’de bir ilk olarak bir havalimanı müzesi ve 2000 kitaplı bir kütüphane bulunuyor. Bu sayede yolcular için kültürel bir gezi olanağı da sunuluyor.

Havalimanında misafirlerin rahatça konaklamasını sağlayacak bir otel de mevcut (Yotel). Otelin kara ve hava olarak iki bölümü mevcut ve fiyatı gecelik ortalama 100 euro’dan başlıyor. Konaklama yapmadan dinlenmek isteyen misafirler için de ‘Komyuniti Lounge’ yemek ve duş imkanları sağlıyor. Burası da kişi başı 40 euro olarak ücretlendirilmekte. Bu kadar ek hizmete gerek olmadan sadece biraz uyumak isterseniz de Sleepod’lar ihtiyacınızı karşılayacaktır. 25 adet uyku kabininden birinde saatlik 6 euro’dan başlayan fiyatlarla dinlenmek mümkün.

ÖNERİ  Mariner 2: Gezegenler Arası Yolculuk

İstanbul Havalimanı’nda ibadet için alışıldık mescitlerin dışında bir de 8070 m² kapalı alana sahip 6230 kişi kapasiteli bir cami mevcut.

İstanbul Havalimanı’nda sağlık da üst düzeyde önemsenmektedir. Havalimanı’nın 5 mobil sağlık istasyonu, 5 acil ambulans, 7/24 kesintisiz acil sağlık çağrı Merkezi (65 555/4441442), kalp krizine acil müdahale için farklı yerlerde 23 otomatik harici defibrilator mevcuttur.

Havalimanı içerisinde; Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne bağlı bir adliye de mevcuttur. Burada amaç yolcuların seyahate çıkarken yargısal işlerinden dolayı sorun yaşamaması ve kolayca burada halletmesidir.

Tüm bu özelliklerinden dolayı İstanbul Havalimanı; sayısız ödüle layık görülerek ülkemizin dünya havacılığındaki temsili olmuştur.


Yazan: Psk. Esen Şen

Kaynakça:

www.istairport.com/tr

www.haberturk.com/adalet-bakani-gul-istanbul-havalimani-adliyesi-ni-ziyaret-etti-2939792

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul_Havaliman%C4%B1#cite_note-38

https://www.igairport.com/tr

https://www.yotel.com/en

https://www.diyanethaber.com.tr/istanbul-muftulugu/istanbul-havalimani-camii-cumhurbaskani-erdogan-in-katilimiyla-h10957.html

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Havacılık Müzesi
Gökkuşağı
Hava Polisi
Mariner 2: Gezegenler Arası Yolculuk
Uçan Araba
Uçan Araba
Uzay Gemileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2021 |