Kanlı Ay

Yazar :

ay tutulması, cadılar, felaket, güneş, kanlı ay, kırmızı, türk mitolojisi

 

Muhteşem görüntüsü ve gizemiyle binlerce yıldır insanları etkisi altına alan, üzerine birçok fikir üretilen ve eskilerden bu yana ismine Kanlı Ay denilen doğa olayını, Ay’ın kırmızı rengini alışını ilk defa gördüğünüzü hayal edin. Ne düşünürdünüz? Bir felaket mi yaşanacak, cadılar dünyayı ele mi geçirecek yoksa dünyanın sonu mu gelecek? 

İnsanlar tarih boyunca Ay’ın kırmızı rengine büründüğünü gördükleri zaman kendilerini bir felaketin geleceğine inandırmış, hazırlıklar yapmış ve öngörülen faciaları önlemek için tanrıya insan kurban etmeye varana kadar çeşitli tedbirler almışlardır. Bu yazımda kutsal atfedilen Kanlı Ay’a, neden ve nasıl gerçekleştiğine ve sonuçlarında neler yaşandığına detaylı bir bakış atacağız.


Ay Tutulması Nedir?

Kanlı Ay denilen doğa olayı, Ay’ın dolunay halindeyken tutulması ile gözlemlenir. Ay’ın Dünya’nın gölgesine girmesiyle Güneş ışınlarının Ay’a ulaşamaması sonucu gerçekleşir ve tam bir tutulma olsa dahi Ay tamamen karanlık bir hale bürünmemektedir. Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları atmosferden kırılarak geçerken mavi rengin yutulması ve kırmızı rengin yansıması ile birlikte Dünya’nın gölgesi kırmızı renk görünüp Ay’a yansır. Bu doğa olayına da ‘Kanlı Ay’ bir diğer adıyla Ay tutulması denir.


Kanlı Ay ve Cadılar

Orta çağda popülaritesi yüksek ve yaygın bir inanış olan cadılığın Kanlı Ay’da güçleneceği ve yenilemez olacağı fikrine inanılmaktaydı. Cadıların bu tutulma gerçekleştikten sonra hiçbir şekilde öldürülemeyeceği ve bütün dünyaya kötülük salacağı düşüncesi hakimdi. Bu yüzden, cadı olduğu düşünülen kişilerin bu tutulma yaşanmadan önce tespit edilmesi ve diri diri yakılarak yahut boğularak yaşamlarına son verilmeye çalışılması bu dönemde oldukça geçerli bir inanış ve davranış bütünlemesiydi.


Türk Mitolojisinde Ay’ın Yeri

Ay bazı mitolojilerde dişi bazılarında ise erkek olarak düşünülmüştür. Türk mitolojisinde Ay dişi, Güneş erkek olarak geçmektedir. Gökyüzünde zıt yönlere dönüp birbirine kavuşmaya çalışan aşıklar olarak bilinip ancak gökkuşağı çıktığında kavuşabildiklerine inanılmıştı. Ayrıca, Ay’ın hilal, dolunay ve yarımay gibi evrelerinin doğanın işleyişine dair ipuçları belirttiğine de inanılıyordu. Örneğin; dolunay evresinde iken topraktan yukarı doğru büyüyen bitkilerin ekim vakti, hilal şeklindeyken ise aşağı doğru büyüyen bitkilerin ekim vaktiydi.


Yazan: Nezrin Deniz Öz

Kaynakça:

 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ay_tutulmas%C4%B1

https://kayiprihtim.com/dosya/cok-ve-tek-tanrili-inanislara-gore-ay-ve-ay-tutulmasi/

http://www.bilimist.com/blog-123/kanli-ay-tutulmasi-nedir-.html

 

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog