Hava Korsanlığı

Yazar :
eylem, garipuçakkaçırma, havakorsanlığı, korsan, mürettebat, siyasiamaç, uçak, uçakkaçırma, uçakkaçırmaeylemi, uçakkaçırmateşebbüsü, yolcu

Gerçekten uçak kaçırınca insanın eline ne geçer ki? Hem ilk kimin aklına gelmiş bu fikir? Uçağa binerken bu kadar çok kontrolden geçmemizin sebebi bu olabilir mi? Hava korsanlığı ile ilgili aklımıza gelebilecek bütün soruların cevaplarını bu yazıda toplamaya çalıştım. Umarım keyifli olur!

Unutmadan! Eğer bu konuya ilgin varsa Hi Jack!  yazımızı da okumadan geçmemeni öneririm 🙂

Bir silahla ya da zor kullanarak, hava taşıtının içindeki personeli ve yolcuları esir alan kişilere hava korsanı diyoruz. Bu kişilerin amacı kişisel ya da siyasi olabilir. ‘Rehinelerim var’ diyerek bir isteklerini yaptırabilirler ya da uçak kaçırma basında ses getireceği için siyasi araç olarak kullanabilirler. 

Hava Korsanlığı-1
Hava Korsanlığı-1

Tarihteki en eski kaydedilen uçak kaçırma olayı 1931 Şubat ayında Peru’da gerçekleşmiş. Uzun bir süre eylem tekrarlanmamış. Keşke ilk ve son olsaymış ama devamında dünyada yaşanan siyasi olaylar ve çalkantılar hava korsanlığını resmen moda haline getirmiş. Çünkü ‘korsanlar’ seslerini uçak kaçırarak basında duyurabileceklerini düşünmüşler ve 1968-1972 yılları arasında sık sık uçak kaçırma haberleri yayılmış. Bu yıllar arasında toplamda tam 303 tane uçak kaçırma vakası gözüküyor. Aslında hava korsanlığına dair ilk düzenleme 1961 yılında Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından ABD’de yapılmış. Ancak yine de siyasi süreçlere engel olamamış. Uçağa binmeden yolcuların aranmasına da ilk kez 1973 yılında Amerika’da FAA tarafından mecburi kılınmış. Sürekli güncellenen tedbirlerle hava korsanlığı vakaları önemli ölçüde engellenmiş. Bu güncellenen tedbirler arasında ‘bomba ihbarları’ cezaları da var. Şöyle ki; uçağın kalkış saatine yetişemeyen yolcular bomba ihbarında bulunup uçağın rötar yapmasına sebep oluyormuş. Asılsız ihbarlar için büyük cezalar verilince bu durumlarda büyük ölçüde engellenmiş. 


Peki ya Türkiye’deki ilk uçak kaçırma eylemi nasıl olmuş?

Korsanların çeşitli amaçlarının olabileceğinden bahsetmiştik. Türkiye’deki ilk uçak kaçırma eyleminin amacı ise dönemin siyasi olaylarıymış. 3 Mayıs 1972’de THY’de İstanbul-Ankara seferini yapan Boğaziçi isimli uçak 4 Türk korsan tarafından Sofya’ya kaçırılmış. Yolcular arasında İsmet İnönü’nün oğlu Ömer İnönü’de varmış. Amaçları ise Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının serbest bırakılmasıymış. Daha sonra korsanlar Bulgaristan’a sığınmış. Türkiye’deki hava korsanlığı vakaları maalesef bu eylemle son bulmamış. Günümüze kadar 20’den fazla uçak kaçırma eylemi kayıtlara geçmiş. 


Biraz da ‘nasıl yani’ diyerek okuyabileceğiniz Türkiye’deki garip ‘uçak kaçırma teşebbüslerinden’ bahsetmek istiyorum. 

-1977 yılında 17 yaşında liseli iki öğrenci pilotu yaralayıp Diyarbakır uçağını Lübnan’a kaçırmış. Uçağın içinde 173 yolcu ve 7 mürettebat varmış. Bu iki öğrenci uçağı kaçırabilmiş. Tabi inişten kısa süre sonra olaya müdahale edilmiş ve liseliler Türk yetkililere teslim edilmiş.

-1998 yılında ise o dönem yaşanan Cezayir olaylarını protesto etmek amacıyla THY’nin Adana-Ankara seferini yapan uçak kaçırılmak istenmiş. İlginç olan kısım korsanın elinde panda varmış ve içinde bomba olduğunu iddia etmiş. Yolcular buna inanmamış ve korsanı kendileri etkisiz hale getirmişler.

Hava Korsanlığı-2
Hava Korsanlığı-2

-2007 yılında ise Pegasus’un Diyarbakır-İstanbul seferini yapan uçak silahsız ikna yöntemi ve tehditlerle kaçırılmak istenmiş. Yalnız korsanın pek bir amacı yokmuş… Rüyasında görmüş. Rüyasında Atatürk’ü görmüş ve Atatürk ona uçağın düşeceğini uçağı kesinlikle kaçırması gerektiğini söylemiş. Galiba uçak kaçırılınca düşmeyecekmiş. Rota değişmemiş, uçak kaçırılamamış zaten korsan yakalandığında üstünden yüklü miktarda esrar ve alkol çıkmış.


Yazan: Seray ÖCAL

Kaynakça:

http://www.airnewstimes.com/talip-kislakci-ilk-hava-korsanlari-ve-kronoloji-538-yazisi.html

https://www.havayolu101.com/2009/02/11/hava-korsanligi/

https://www.havaliman.com/hava-korsanligi/

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/turkiyede-ucak-kacirma-eylemleri-5199025

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/dunyada-ucak-kacirma-kronolojisi-39232078

http://www.hvtd.org/?p=451

https://listelist.com/turkiye-ucak-kacirma/

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/632051

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog