Kuyruklu Yıldızlar

Yazar :
edmond halley, güneş sistemi, halley kuyruklu yıldızı, kuyruk, lewis swift, meteor, shoemaker-levy 9 kuyruklu yıldızı, swift tuttle kuyruklu yıldızı, teleskop, tsuruhiko kiuchi, yıldız kayması

 

Bugün herkesin hem ne olduğunu bildiğini sandığı hem de neredeyse hiçbir şey bilmediği Kuyruklu yıldızlar hakkında konuşmak istedim. Kuyruklu yıldızlar, bildiğimizin aksine yıldız değillerdir. Güneş’in yakınlarından geçerken  hızla ısınarak gaz açığa çıkarmaya başlayan, buzlu, küçük Güneş Sistemi cisimleridir. Bu gaz çıkışı, görünür bir atmosfer veya koma ve bazen de bir kuyruk oluşturur. 

Gökyüzünde çıplak gözle görebildiğimiz kuyruklu yıldızlar, genellikle bir hafta ile altı ay boyunca görünmeye devam ederler. Yıldız kayması adını verdiğimiz bir ışık hüzmesinin küçük bir saniye diliminde yüksek bir hızla gökyüzünden kayıp geçmesi olayı sanılanın aksine kuyruklu yıldızlar değil meteorlardır. Kuyruklu yıldızlar gökyüzüne baktığımızda belli belirsiz görünmeye devam ederler, küçük bir teleskop yardımı ile konumunu saptamak kolaylaşacaktır.

Şimdi birkaç önemli kuyruklu yıldıza göz atalım.


Halley Kuyruklu Yıldızı

Halley çıplak gözle görülebilen tek kısa periyodlu ve en ünlü kuyruklu yıldızdır. M.Ö. 240 tarihinden beri gözlenmektedir. Adını, bu kuyruklu yıldızı araştırmaya adayan ve üzerinde birçok hesaplaması bulunan Edmond Halley’den almıştır.


Swift Tuttle Kuyruklu Yıldızı

İlk kez 1862’de Lewis A. Swift tarafından keşfedilmiştir. Ardından, 1992 yılında Tsuruhiko Kiuchi tarafından tekrar gözlendi ve dürbünle dahi görülebilir bir hal aldı. Bu kuyruklu yıldız, Dünya’ya ve Ay’a yakın bir mesafeden geçtiği için gezegenimiz için potansiyel bir tehlike oluşturmaktadır. Swift Tuttle kuyruklu yıldızının bir sonraki Dünya’ya geçiş tarihi 14 Ağustos 2126’dır. Bilim insanları, bu tarihte kuyruklu yıldızın Dünya’ya çarpma tehlikesinin olduğunu söylemektedir.


Shoemaker-Levy 9 Kuyruklu Yıldızı

1994 yılının Temmuz ayında Jüpiter’e çarpıp dağılması ile bilinir. Bu çarpışma, Güneş Sistemi objelerinin dünya dışında gözlemlenen ilk çarpışmasıdır. Medyada oldukça ses getirmiş ve gökbilimciler tarafından yakından izlenmiş bir kuyruklu yıldızdır.


Yazan: Nezrin Deniz Öz

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kuyruklu_y%C4%B1ld%C4%B1z

 

https://astronomi.itu.edu.tr/gunes-sistemi/kuyruklu-yildizlar/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Halley_kuyruklu_y%C4%B1ld%C4%B1z%C4%B1

https://tr.wikipedia.org/wiki/109P/Swift-Tuttle

https://www.tarihiolaylar.com/galeriler/en-onemli-kuyruklu-yildizlar-265

https://tr.wikipedia.org/wiki/Shoemaker

 

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog