Zeplin

Yazar :

 

#2.DünyaSavaşı #havagemisi, #güdümlübalon, #zeppelin #Hindenburgfaciası, zeplin

Bugün hava gemilerimizden zeplini konu alıyoruz. Bir dönem havacılığın gözdesiyken, zamanla kullanımdan kalkmıştır. Zeplinin serüvenini, neden kullanılmadığını hep beraber inceleyeceğiz. Keyifli okumalar ✈︎

Bir çeşit hava gemisi olan zeplin, ulaşım aracı olarak hizmet vermiştir. Zeplinler, uçaklardan önce hava yolu taşımacılığının gözdesiydi. Puro biçiminde olan bu araçlar, itme kuvvetiyle çalışan motorlara ve dümeni olan altında yolcu kabini olan güdümlü balonların genel ismidir. Bu tasarımı sayesinde, diğer hava araçlarına göre daha enerji verimli araç olmayı başarmıştır. 1937’deki Hindenburg faciasına kadar hidrojen kullanılıyordu fakat facia sonrasında helyum kullanılmaya başlandı. 1920- 1940 seneleri arasında, zeplinler okyanus ötesi uçuşlar yaparak başarısını dünyaya kanıtlamıştır. Hindenburg faciası ve  2. Dünya Savaşında kullanılması her ne kadar zeplinlerin tarihinde kötü bir etki bıraksa da, günümüzde hava araçlarındaki çeşitliliği ve gelişimi zeplinlere borçluyuz. 

İLK UÇUŞ

24 Kasım 1852 tarihinde ilk başarılı uçuş Fransız Mühendis Henri Giffard tarafından gerçekleştirilmiştir. Fransız mühendis, 160 kiloluk, 3 beygir gücündeki ve 43 metre uzunluğunda, 12 metre çapındaki, hidrojen dolu bir torbanın altına takarak Paris’ten kalkıp 30 km uzağındaki Trappes’e uçuşunu gerçekleştirerek tarihe adını yazdırmıştır.

İLK ZEPLİN

128 metre uzunluğunda, 11 metre çapındaki bu güdümlü balonların iskeleti alüminyumdan oluşuyordu ve pamuklu bir bezle çevriliydi. Bu zeplin ilk uçuşunu 2 Temmuz 1900 tarihinde, 400 metre yükseklikten uçarak tamamladı. 17 dakika 30 saniyede 6 kilometre yol aldı. Ve bu başarı üzerine yeni zeplinler üretime başlandı.

HİNDENBURG FACİASI

1900 senesinde yolcu taşımakta oldukça popüler bir hava aracı olan zeplinler, 1930’ların sonunda gözden düşmüştür. 1937 senesinde Hindenburg faciası olarak adlandırılan kazada 36 insan hayata veda etmiştir. Ardından hafif zeplinlerin yolcu aracı olması yasaklanmış ve üretimine son verilmiştir. Böylece, o günden bu yana hizmet amacını yitirmiş oldular. Günümüzde ABD zeplinleri geliştirerek, az yakın kullanıp tonlarca yük ve insan taşımayı hedefliyor. Ayrıca, popüler bir şekilde bir çok reklamda zeplinler kullanılmaktadır.


Yazan: Hanife Erdoğdu

Kaynakça: 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Zeplin

https://web.archive.org/web/

https://www.utikad.org.tr/Detay/Sektor-Haberleri/8051/zeplinler-yeniden-insan-ve-yuk-tasiyacak

https://polen.itu.edu.tr/handle/11527/2930

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog