Amerikan Hava Kuvvetleri’nin Göz Bebeği: B2 Split

Bugünkü yazımızda dünyanın en pahalı, en gizemli ve en çok merak edilen hayalet uçağı olan B2 split ağır bombardıman uçağından bahsedeceğiz.
Doğuşu
B-2’lerin en büyük özelliği ise dediğimiz gibi hayalet uçak olması. B-2’ler kendi ağırlığından bile fazla mühimmatları taşıyabilir. Havada tek bir yakıt ikmaliyle 18.000 kilometre gibi mesafeleri kat edebilir. Peki B2’ler neden üretildi. Amerika Birleşik Devletleri F117’lerden sonra, yani avcı uçaklardan sonra bombardıman uçaklarına da ihtiyaç duydu. Bunun içinse Northrop Grumman firması devreye girdi. B2 projesi 1988 yılında başladı. 1990 yılında da envantere girdi. Amerikan genelkurmayı B2’lerden ilk olarak 135 adet istedi. Amerikan kongresi buraya ayrılacak finansı çok fazla buldu, finans kaynağını kısmak istedi. Amerikan genelkurmayı bu sefer sayıyı düşürdü ancak kongre yine reddetti. Sayı 135’lerden 20’lere kadar indi ve sonunda onaylandı. Kongrenin kabul etmemesinin sebebi çok pahalı olmasıyla beraber Sovyetler Birliği’nin dağılmaş olmasıydı. Ancak bu uçakların Amerikan hava kuvvetlerine katılacağı güçten emindiler. Bu yüzden çok ısrarcı olundu ve 20 tane B2’yi üretim için onayladılar.
Tasarımı
Maliyeti yaklaşık 2,2 milyar dolar olan hayalet uçak B2 görenlere UFO izlemini veriyor. Temel fizik kurallarına göre B2’lerin uçması mümkün değil. B2’ler 52 metrelik kanat genişliği ile çok büyük uçaklar. Bu nedenle onlara uçan kanatta diyebiliriz. B2’lerin havada gitmesi nasıl sağlanacaktı? 2 mürettebat vardı, evet. Fakat çok uzun kanatları ve çok uzun bir gövdesi vardı. Hacmi çok geniş ve kanatları kıvrımlı değildi. Amerikalı mühendisler doğadan ilham alarak kartalların ve şahinlerin aerodinamiğini kopya edip B2’leri adeta metalden bir kartal gibi tasarladılar. B2’ler havada adeta süzülürler. Zaten kartallar, atmacalar ve şahinler fazla kanat çırpmadan süzülerek kilometrelerce yol alabilirler. Fakat mühendisler yine işleri şansa bırakmayıp B2’lerin kanat uçlarına 6 tane flap yerleştirdiler. Bu flapler sayesinde yerden bilgisayarlar aracılığıyla kontrol edilmekte ve B2 havadayken herhangi bir rota sapması oldu takdirde veya bir pilot hatasında tekrar rotaya sokulmaktadır. Aslında B2’ler bir nevi yarı insanlı yarı insansız uçaklardır.
B2’ler Neredeler?
B2 bombardıman uçağına sahipseniz dünyada sizin için ulaşılmaz hiçbir yer yoktur. Hayalet uçak olmasının yanında çok uzun uçuş süreleri olduğunu söylemiştik. Tek bir yakıt ikmali ile 18.000 km uçarak kimseye görünmeden tekrar üstüne dönebilir. Peki Amerikan hava kuvvetleri göz bebeği olan bu B2’leri nerede saklıyor?
Görevleri gereği farklı askeri üslerde bulunabiliyorlar. Türkiye’deki İnci üssüne gelmişlikleri de var. Fakat bulundukları iki tane askeri üs var. Bir tanesi Amerika’nın Teksas eyaletindeki üstleri. Diğeri ise tıpkı B2 kadar gizemli bir üs olan Hint okyanusunun ortasında bulunan Diego Garcia üssü.
Amerika Birleşik Devletleri Hint Okyanusu’nun ortasında bulunan bu askeri üstte sadece B2’leri değil F22’leri ve B21’leri de tutuyor, yani göz bebekleri Diego Garcia üssünde diyebiliriz.
Yazan: Yasin Doğru
Kaynakça
Crafting History-B2:Engineering the Future (TV Series)
https://www.kokpitteyiz.com/abdnin-servetini-doktugu-en-pahali-ucagi-b-2-spirit-stealth/
https://www.northropgrumman.com/what-we-do/air/b-2-stealth-bomber/
https://www.youtube.com/watch?v=vtw-7J2xSjI