Baykar Bayraktar Akıncı

Hepinize yeniden merhabalar sevgili uçanblog okurları! Son zamanlarda oldukça gündemde olan Bayraktar Akıncı’yı beraber tanıyalım istedik! Keyifli okumalar!
Baykar Bayraktar Akıncı Nedir?

Baykar Bayraktar Akıncı, yerli ve milli imkanlarla Baykar tarafından geliştirilen yüksek irtifa uzun dayanıklılık (HALE) sınıfı sahip bir tür Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) dır. Savaş uçaklarının yükünü azaltabileceği düşüncesiyle ön plana çıkmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerine giriş tarihi 29 Ağustos 2021 tarihidir.

Kısaca Özelliklerini Tanıyalım

Akıncı, iki turboprop motora ve 5500+ kg azami kalkış ağırlığı sahiptir. Hava-hava muharebesinde görev alabildiği için Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) olarak adlandırılmaktadır. Akıncının ileri gelen özelliklerinin arasında elektronik destek ve karşı tedbir sistemleri, havadan havaya radar, çift uydu iletişim sistemleri, çarpışmadan kaçınma radarı ve yerli tasarımımız olan sentetik aralıklı radar ile donatılmıştır. Akıncının güncel olan 3 farklı varyantı bulunmaktadır. Farklı motor özelliklerine göre Akıncı A, Akıncı B, Akıncı C olarak adlandırılmıştır. Genel özelliklerinde servis tavanının 40.000 ft olduğu, seyir hızının 130-195 Knots olduğunu, uçuş süresinin yaklaşık 21 saat olduğunun ve kalkış ağırlığının 5,500kg olduğu bilinmektedir. Kapasitesinde mühimmat bulundurma açısından oldukça zengin olduğu bilinen Bayraktar Akıncı’nın MAM-L,MAM-C,GÖKDOĞAN,L-UMTAS,BOZOK,SOM-A,CİRİT,BOZDOĞAN ve MK-82 gibi taşınması oldukça güç mühimmatları bünyesinde barındırabilmektedir.

Bayraktar Akıncı’yı diğer insansız hava araçlarından ayıran en önemli özellikler arasında şunlar yer almaktadır; Tam otomatik seyir ve rota takibi özelliği, dahili sensör fizyonu destekli hassas otomatik kalkış ve iniş özelliği, tam otomatik taksi ve park özelliği, yarı otonom uçuş modları desteği, hata toleranslı ve 3 yedekli sensör füzyonu uygulaması, çapraz yedekli YKİ sistemi, özgün yedekli servo aktüaröe birimleri, özgün yedekli lityum tabanlı batarya birimleri. Baykar Bayraktar Akıncı’da bulunan bu sistemler taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha zor ve gelişmiş yüklerde görev alacaktır. Gelişmiş yapay zekâ bilgisayarları sayesinde Bayraktar Akıncı, gelişmiş rota ve görev planlama fonksiyonlarında rol alabilecek. Hiçbir dış sensöre veya konumlanma bilgi sistemine ihtiyaç duymadan hava aracının yatış, dikilme ve yönelme açılarını tespit edebilecek olanakta olan bu yapay zekâ sistemi bununla beraber coğrafi bilgileri de kullanarak çevresel farkındalığı da kazandıracaktır. İnsansız hava aracında keşif ve gözetleme maksadıyla kullanılan kameralardan elde edilen görüntülerde kullanıcı personelin insan gözünün göremediği kara hedeflerini dahi tespitini yapabildiği bu yapay zekâ sistemi Bayraktar Akıncı TİHA’ nın daha etkin kullanılmasında rol oynayacaktır.

ÖNERİ  Riout 102T Alérion Ornithopter

Son senelerde ülkemize kazandırılan TEKNOFEST etkinlikleriyle de Baykar Bayraktar Akıncının vatandaşlara gösterimi yapılmakla beraber oldukça ilgi görmüş ve bu sayede ünü de oldukça artmıştır.

Yazan: Sude Lâl Südütemiz

———————————————————————————————————————————————————

KAYNAKLAR

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/bayraktar-akinci-tiha-savas-ucaklarinin-yukunu-alacak/1941992#

https://tr.wikipedia.org/wiki/Baykar_Bayraktar_Ak%C4%B1nc%C4%B1

 

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Havacı Astsubay İle Röportaj
EAAP – ICAO
Boeing 777 Kazaları
Omuz Omuza Kanat Kanata Kardeşlik
Adaylarımızın Mülakat Başarıları
Türkiye’de Askeri Havacılık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2023 |