Muhtemelen Hiç Duymadığınız 8 Havacılık Terimi

Yazar :

  Havacılık dünyasında nasıl bir dil kullanıldığını hiç merak ettiniz mi? Sizin için araştırırken fark ettik ki yüzlerce belki de binlerce karmaşık ve zor terimden oluşan kompleks bir dili var havacılığın. Ama hepsi bizim anlayamayacağımız kadar zor değil bizce 🙂 İşte bu yazımızda sizler için muhtemelen daha önce duymadığınız 8 farklı havacılık terimini derledik. Keyifle okumanız dileğiyle…

  1. Barette: Belli bir mesafeden kısa bir ışık hattı gibi görülebilecek şekilde yakın aralıklarla üç veya daha fazla olacak şekilde sıralanan yer ışığıdır.
  2. Garbling: Birbirine yakın mesafede bulunan hedeflerden alınan cevap sinyallerinin birbirine girmesi durumudur.
  3. Procedure Turn (Kaide Dönüşü): Uçağın uçuşuna devam edebilmesi için ilerlediği rotanın 180 derece tersine dönerek yaptığı bazı manevralara denir.
  4.  Estimated off Block Time (Takoz Çekme Zamanı): Bir uçağın kalkışı ile ilgili olarak harekete geçmesi beklenen zamana denir.
  5. Rule/Taksi: Bir uçağın kendi motor gücünü kullanarak yerde yaptığı hareket anlamına gelir.
  6.  Perdövites/Stol: Bir akışkan içerisinde hareket eden bir cisme etki eden taşıma kuvvetinin azalması veya yok olması sonucunda cismin tutunma kaybına uğramasıdır.
  7.  Viril/Spin: Bir uçağın perdövitesle (tutunma kaybı) birlikte spiral bir şekilde alçalmaya başladığı uçuş durumudur ve uçak hızlı şekilde irtifa kaybettiği için tehlikeli bir manevradır.
  8.  Swap: Uçaklarda kullanılan bir arıza bulma işlemidir. Swap işleminde, hatalı olduğundan şüphelenilen parça, sorunsuz bir başka uçağa takılır ve bu parçanın uçağın sistemlerinde bir hataya neden olup olmadığına bakılır.

Sizler için son olarak havaalanlarındaki pistlerde gördüğümüz ışıkların ne anlama geldiğine dair 3 bilgi daha eklemek istedik 🙂

  • Kesik Kesik Beyaz Işık: Uçuştaki hava aracı için, bu havaalanına in ve aprona git demektir. Yerdeki hava aracı için ise havaalanı üzerindeki başlangıç noktasına (park yeri) geri dön anlamına gelir.
  • Kesik Kesik Kırmızı Işık: Uçuştaki hava aracı için, havaalanı güvenli değil inme demektir. Yerdeki hava aracı için ise kullanılan iniş sahasını boşalt anlamına gelir.
  • Kesik Kesik Yeşil Işık: Uçuştaki hava aracı için, iniş için geri dön demektir. Yerdeki hava aracı için ise taksi serbest anlamına gelir.

Yazan: Zeynep Rüveyda Gökmen

Kaynakça:

https://www.dhmi.gov.tr/Sayfalar/terimler.aspx?Tip=TR-EN&A=B#

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Havacılık_terimleri

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog