Uçuş Sırasında Cep Telefonu Kullanmak Tehlikeli Midir?

Uçuş Sırasında Cep Telefonu Kullanmak Tehlikeli Midir?-1 Günümüz teknoloji çağında, akıllı telefonlar ve sosyal medyanın bu kadar ilgi görüyor olmasıyla birlikte, uçakta çekilen fotoğrafların sosyal medyada story veya post olarak paylaşılması olağan bir olay gibi görünüyor ama en basit olarak gördüğümüz fotoğraf çekip paylaşma olayının ne kadar doğru olduğuna buyrun birde beraber bakalım.
Tüm dünyada geçerli olan kurallara göre sinyalleri kesen “uçuş konumu”nda olsa bile 3 bin metrenin (10,000ft) altındaki irtifada, taşınabilir elektronik cihazların kullanılmasına izin verilmiyor.Bu irtifadan daha yüksekte dizüstü bilgisayar ya da müzik çalar gibi cihazlara izin veriliyor. Ama telefonlar yine yasak. Bize bu cihazlarla uçaktaki hassas elektronik sistemlerin olası tehlikeli etkileşiminden kaçınmak için bu kuralların önemli olduğu söyleniyor.

Uçuş Sırasında Cep Telefonu Kullanmak Tehlikeli Midir?-2
Kişisel cep telefonları da, navigasyon, kuleyle irtibat ve havada kalmalarını sağlayan cihazları izlemek için aviyonik denen elektronik tabanlı yüzlerce sistem kullanan uçaklarda aynı etkiyi yapabilir. Bazı elektronik cihazlar, kokpitteki cihazlara iletişime geçebilecek sensörlere sahip. Bu sadece cep telefonlarıyla ilgili bir mesele değil. Elektronik kitap okuyucular, müzik çalarlar, dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları da, radyo dalgaları yayıyor.
Bunlar, aviyonikdeki frekanslara yakın bir değerde ise, sinyaller ya da göstergeler bozulabilir. Bu da radar, iletişim, çarpışma önleyici teknoloji gibi sistemleri etkileyebilir. Ve sorun, cihazların arızalı olup, olması gerekenden daha fazla radyo dalgası yaymaya başlaması ya da birden fazla cihazın sinyallerinin birleşmesiyle daha da büyüyebilir.
Uçakların böyle bir etkileşim sonucu düştüğüne ilişkin, kayıtlara geçmiş hiçbir olay yok. Ancak kazaların sebebinin bazen hiçbir zaman ortaya çıkmadığını da akıllara getirmek gerekiyor. Uçağın kara kutusu, yolcuların cihazlarından kaynaklanan bir elektromanyetik etkileşim sonucu bozulan kritik bir sistemi tespit etmemiş olabilir.

Uçuş Sırasında Cep Telefonu Kullanmak Tehlikeli Midir?-3
Almanya’nın Köln kentinde bulunan Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’nın (EASA) internet sitesinden duyurulan açıklamada, yolcuların artık uçak seferleri sırasında cep telefonlarını ve tablet bilgisayarlarını kullanabileceğini kaydetti. Açıklamada, elektronik cihazların herhangi bir güvenlik riski oluşturmadıkları ancak yine de havayolu şirketlerinin kendi güvenlik araştırmalarını yapıp bu konuda kendi kurallarını uygulama hakları bulunduğu vurgulandı.
Halihazırda Avrupa’daki uçuşlarda cep telefonları sadece “uçuş modu”nda açık tutulabilirken, bundan sonra buna gerek kalmayacak.
Ülkemizde ise THY(Türk Hava Yolları) şirketinin 2015 yılında internet sitesinde yapmış olduğu açıklama şöyledir;
“Radyo frekansıyla çalışan ve manyetik alan üreten cep telefonu, dizüstü bilgisayar gibi cihazlarınız uçak moduna alarak tüm uçuş boyunca kullanabilirsiniz ancak uçak modu olmayan bu tür cihazlarınızın tüm uçuş boyunca kapalı olması gerektiğini hatırlatalım. Ayrıca radyo frekansıyla çalışmayan ve manyetik alan üretmeyen tüm elektronik cihazlarınızı uçuş sırasında kullanabilirsiniz.”
Yine ülkemiz havayolu şirketlerinden PEGASUS’un 2017 yılında internet sitesinde yapmış olduğu açıklama şöyledir;
Değerli Misafirlerimiz,
Uçakta yangın riskine binaen; telefon ve/veya elektronik cihazların uçuş esnasında kapatılması, şarja takılmaması ve uçak altı bagajlarda taşınmaması gerekmektedir. Kabinde taşınacak telefonun hasar görmesi, ısınması, duman salınımı ve kaybolması durumunda acilen kabin ekibine bildirmesini rica ederiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz
Sevgilerimle…
Yazan: Muhammed Can Düşünür
Kaynakça:
1)https://www.bbc.com/turkce/ozeldosyalar/2014/12/141211_vert_aut_ucak_cep_telefonu
2)https://seyler.eksisozluk.com/ucakta-cep-telefonu-kullanilmasi-gercekten-tehlikeli-mi
5)http://web.shgm.gov.tr/tr/genel-duyurular/4374-ucaklarda-cep-telefonu-kullanimi-hakkinda