Havacılık Yönetimi Nedir?

Yazar :

havacılık, havacılık yönetim personeli, havacılık yönetimi

 

Küresel olarak gelişen ve büyüyen havacılık sadece ulaşımı sağlayan olmaktan çıkıp çoğu sektörle birleşmiştir. Hal böyle olunca havacılık sadece bu sektörle ilgilenenleri değil birçok sektörden olan insanları ilgilendirmeye başlamıştır. Bu yüzden havacılığı yöneten yani ‘Havacılık Yönetimi’ nedir gelin birde birlikte bakalım.

Havacılık yönetimi, bütün havacılık alanlarındaki (yer hizmetleri, havayolu, kargo, ikram, havaalanı…) işletmelerin pazarlama, muhasebe, uçuşların planlanması, kalite, emniyet yönetimi ve insan ilişkileri birimlerinde yer alacak elemanları yetiştirmeyi kapsayan bölümdür. Sektör içerisindeki düzenin korunması, kalite standartları doğrultusunda en iyi hizmeti vermesi için yapılacak olan çalışmalar, bu çalışmaların nasıl yönetilmesi gerektiği ve sektör içerisindeki düzenin her türlü denetlenmesini sağlayan bir bölüm olarak da tanımlayabiliriz.

Havacılık yönetimi bölümü, elemanların niteliklerini arttıracak şekilde donatılmasını sağlamaktadır. Hava taşımacılığının önemi son yıllarda anlaşılmaya başlanmıştır. Günümüzde gittikçe büyüyen sektörler arasında yer almaktadır. Havacılık yönetimi lisans programı birçok lisans programları ile ortak yönleri bulunan bir programdır. Çünkü havacılık yönetimi birçok alanı içinde kapsamaktadır. Bunları işletme, hukuk, insan kaynakları ve  pazarlama olarak sayabiliriz.

Havaalanlarına gittiğiniz zaman her türlü işlem için ayrı ayrı iç sistemlerin olduğunu görebilirsiniz. Uçaklara geçmeden önce yapılan bilet işlemleri, bagaj ağırlığı ölçümleri, uçakların ve biletlerin düzenlenmesi, firmaların havaalanı içerisindeki yerleri ve çalışma tertipleri büyük ölçüde düzenli ve titiz şekilde ilerlemekte. Bu düzen havacılık yönetiminin sadece görünen kısmıdır. Kısacası havaalanlarına girdiğinizde yolculuk esnasında ve yolculuk sonucunda size yapacak pek bir şey kalmaz, her türlü işleminiz havayolları ve havacılık yönetimi ile tamamlanır.


Havacılık Yönetimi Personeli Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır ? 

Havacılık yönetimini genel olarak  tanımladıktan sonra konumuz bu işi yapan personellere elbette gelecektir. Çünkü havacılıkta çalışan bütün personeller havacılığın gelişmesine büyük katkıları olduğu gibi büyük zararları da olabilmektedir bu yüzden o meşhur cümleyi bizim de tekrarlamamızda fayda vardır: ‘Havacılık kuralları kanla yazılmıştır’.

Havacılık yönetimi üzerine çalışacak personelin pek çok vasfı olması gerekmektedir. Bunların başında elbette insan ilişkilerinde başarılı olmak ve akıcı, sorunsuz bir yabancı dil kabiliyeti gelir. Öte yandan esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek, sabır, kişisel bakıma gösterilen özen, diksiyon, düzgün giyim, seyahat engeli bulunmama, sorun çözme becerisine sahip olma ve ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek önemli nitelikler olarak en başta yer alır. Bu özelliklerin her biri ayrı ayrı önemli olmaktadır bu yüzden personeller her zaman kontrollü bir iş yaşamı sürdürmelidirler.

Yani anlaşılan o ki havacılık yönetiminde çalışmak demek dikkat, özen, bakım, özveri, sağlık, başarı ve sıkı çalışmayı gerektirmektedir.


Yazan: Didem Karakaplan

Kaynakça: 

unedex.com

unikesfet.com

univerlist.com

muhendisbeyinler.net

2 Yorum
  1. İbrahim 2 sene ago
    Reply

    Gerçekten çok bilgilendirici bir yazı olmuş, ben ve benim gibi bir çok havacılık meraklısı bireylere yardımcı olabilecek nitelikte.

  2. Batuhan çakmak 2 sene ago
    Reply

    Kendisi gibi güzel bir yazı olmuş. Bu gun bu yazıyı yazanın doğum günü. Onun doğum gününü burdan kutlamak istiyorum. İyi ki doğdun iyi ki varsın nice birlikte yıllara. Umarım sende bir gün bölümünü okuduğun havacılığın kalbinde bir yer edinirsin.

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog