Stockholm Sendromu

Merhaba, bu yazımda sizlere Stockholm Sendromu konusunda çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgileri sunacağım, keyifli okumalar dilerim.

Stockholm Sendromu Nedir?

İlk defa psikiyatr Nils Bejerot tarafından tanımlanan, rehinelerin kendilerini rehin alan kişilere karşı anlayış ve sadakat beslemesi, bu kişilerle geçirdikleri sürenin sonunda onlara yardımcı olmaya başlamaları ve nihai olarak da rehin alan kişilerle özdeşim kurmalarına Stockholm Sendromu adı verilir.

Stockholm Sendromu ilk olarak 1973 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşanan bir olay sonucu bu ismi almıştır. Banka soyguncusu tarafından 6 gün boyunca rehin tutulan banka görevlisi bir kadın, soyguncuya duygusal olarak bağlanır. Serbest kaldığında kendisini rehin alan kişiyi savunmakla kalmayıp nişanlısını terk ederek bu kişiyle evlenir.

Stockholm Sendromu’nun Gelişim Süreci

Dış dünyadan tamamen soyutlanan rehine, kendisini rehin alan kişiye bağımlı olduğunu hisseder. Rehin alan kişinin yaptığı küçük iyilikler rehinenin gözünde büyür, zamanla rehine kendisini rehin alan kişinin yerine koyup yaptıklarına hak vermeye başlar ve bunun sonucunda bu kişiden ayrılması gittikçe zorlaşır. Bu sendromun ortaya çıkmasının temel nedeninin, hayatta kalma içgüdüsü olduğu düşünülmektedir.

Havacılıkta Stockholm Sendromu

24 Aralık 1999 günü Nepal’in Katmandu şehrinden kalkan Hindistan Havayollarına ait uçağı kaçıran Afgan gerillaları, uçağı Afganistan’ın Kandahar şehrine indirdiler. Eylem sırasında ise yolcularla iyi ilişkiler kurdular. Uçak kaçırma olaylarında saldırganla sempatik ilişki kurmanın “uçuş içi güvenlik kartı” gibi işlev gördüğü söylenmektedir (Çetingüç,2012).

Stockholm Sendromu-1

Stockholm Sendromu-1

Sendromu Konu Alan Filmler

  • V for Vendetta
  • A Life Less Ordinary
  • Bandits
  • Atame
  • Highway
  • The Collector

Yazan: Hilal Nur Kaçmaz

Kaynakça:

https://www.iienstitu.com/blog/stockholm-sendromu-belirtileri

http://www.hvtd.org/?p=534

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
ÖNERİ  Havacılık İçin Kariyer Siteleri
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Dünya’nın En Büyük Yolcu Uçağı
Sanal Havacılık Röportajı
Sanal Havacılık Röportajı
Havacılıkta Psikolojik Faktörler
Havacılık Yönetimi-2
Uzay Seyahatine Dair Her Şey
Medyada Kadın Kabin Memuru Algısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2020 |