Türkiye’de Askeri Havacılık

Yazar :

#SİHA, Askeri havacılık, askeri uçak, Hava Kuvvetleri, iha, jet

 

Askeri Havacılık bir bölgede veya cephede hali hazırda bulunan birliklere destek kuvvet sağlamak amaçlı ve hava savaşının yürütülme ve etkin hale getirilmesi amacıyla askeri uçak, helikopter, İHA, SİHA ve diğer uçan makinaların kullanılmasıdır. Türkiye’de bunu üstlenen kurum Hava Kuvvetleri Komutanlığı’dır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Türkiye Cumhuriyeti’ne ve milletine havadan gelen tehdit ve tehlikelere duvar görevi görmek ve olabilecek bir savaşta Kara ve Deniz kuvvetlerinin görevlerinde daha kolaylıkla sonuca ulaştırabilmeleri amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetlerinin karargâhı Ankara’da bulunmaktadır. Sivil personeller dışında tüm Türk Hava Kuvvetleri mensupları mavi renkli üniforma giymektedir. Türk Hava Kuvvetlerinin de temsili olarak çeşitli kartal figürleri kullanılmıştır. 1961 yılından itibaren ise daha önceden kullanılmış olan kartal figürlerinin yerine tek başlı ‘Selçuklu Kartalı’ teması kullanılmaktadır.


Kısaca Tarihi

Türk Hava Kuvvetlerinin tarihçesi, 1909 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bu bağlamda askeri havacılığında tarihi 1909 yılına uzanır diyebilmekteyiz. Hava Kuvvetleri Komutanlığı 1947 yılında ordu seviyesine ulaşmıştır.


Peki Nedir Bu Askeri Havacılık ?

Askeri Havacılık 2 dala ayrılmaktadır; Kara Havacılık ve Deniz Havacılık. Kara Havacılık ordunun kara kuvvetleri mensuplarından oluşan havacılık birimi sınıfıdır. Genellikle helikopter ve hafif sabit kanatlı uçaklardan oluşmaktadır. Deniz havacılık ise askeri havacılık gücünün deniz kuvvetleri tarafından uygulanmasıyla oluşmaktadır. Uçak gemileri sayesinde taşıyıcı tabanlı uçakların hedefe daha kolaylıkla ulaşabilmelerini sağlamaktadır. Taşıyıcı tabanlı uçaklar, havadan havaya muharebe, arama-kurtarma, hava keşfi ve kontrol görevleri gibi amaçlar için tasarlanmıştır. Askeri uçaklar arasında çokça bilinenler dışında bombardıman uçakları, avcı uçakları, nakliye uçakları ve keşif uçakları da yer almaktadır. Bombardıman uçakları, diğer uçaklara nazaran daha yüksek kapasiteyle çalışıp bomba taşımaktadırlar. Askeri nakliye uçağı askerleri, silahları ve diğer mühimmatı birçok yöntem ile harekâtın olduğu bölgeye havadan ulaşım sağlamak amaçlı kullanılan genellikle kanatları sabit olan bir uçak türüdür. Bombardıman uçaklarından türediği söylenen nakliye uçakları II. Dünya savaşında da kullanılmıştır. Keşif uçakları ise havada keşif yapmak amaçlı tasarlanıp askeriyeye uyarlanmıştır. Görevleri kullanılan birime görüntü ve elektronik istihbarat açısından bilgi toplamaktadır.


Günümüzde İnsansız Hava Araçları

Keşif uçağı kategorisine giren insansız hava araçları ve silahlı insansız hava araçları günümüz askeri havacılığında oldukça revaçta olan araçlardır. Kullanım kolaylığı, diğer savaş uçaklarına nazaran maliyetinin düşük olması ve yüksek güvenlik sağlamasıyla mürettebat kaybını neredeyse sıfıra indirmesi sebepleriyle askeri havacılık sektörünün bünyesine almasıyla harekât alanlarında birçok başarıya ulaşılmıştır.


İHA

İnsansız teknolojilerin kullanımının yaygınlaşmasının git gide gelişen teknolojinin sunduğu imkânla çoğu maddi sorunu aşabilmenin verdiği getiriler vardır. Sağlanan gelişmeler ve ilerlemelerin getirisiyle çağa ayak uyduran yeni teknoloji silah ve uçuş araçlarının da teşkilata katılması sağlanıp bu duruma süreklilik getirilmiştir.

Türk Hava Kuvvetlerinin hem yurt içinde hem de yurt dışında takdim ve tanıtılmasında, havacılığın sevdirilmesi amacıyla 1992 yılında kuruluş onayıyla Akrotim Filosunun çağrı adıyla Türk Yıldızları faaliyete başlamıştır.1993 yılında ise Türk Yıldızları Akrotimi ilk gösterilerini gerçekleştirmişlerdir.


Yazan: Sude Lâl Südütemiz

Kaynakça:

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı (2022,Nisan 13). Tarihçe . https://www.hvkk.tsk.tr/Custom/Hvkk/79

Vikipedi (2021, Temmuz 4). Askeri Havacılık

Vikipedi (2022, Nisan 15). Bombardıman Uçağı

Vikipedi (2022, Mayıs 6). Askeri Nakliye Uçağı

Vikipedi (2022,Mart 10). Keşif Uçağı

Vikipedi (2022, Temmuz 21). İnsansız Hava Aracı

 

20 Yorum
  1. Vedat 1 sene ago
    Reply

    Askeri bir personel olarak yazınızı çok güzel ve faydalı buldum emeğinize sağlık.

  2. Büşra Kaplan 1 sene ago
    Reply

    Çok anlaşılır bir literatur sentezi olmuş, tesekkurler…

  3. Mustafa 1 sene ago
    Reply

    👏👏

  4. ERDAL AYDIN 1 sene ago
    Reply

    BİLGİLENDİRİCİ VE SADE GÜZEL BİR YAZI.
    BİR SONRAKİ YAZIYI BEKLİYORUZ.

  5. Hakan 1 sene ago
    Reply

    Açık, net ve doğru bilgi paylaşımı için yazara teşekkürler. Geçmişten günümüze özet bir yazı olmuş. Gelecek yazılarını sıkı takip etmekteyim.

    Başarılar.

  6. Kadir 1 sene ago
    Reply

    Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık

  7. Erkan Kocabey 1 sene ago
    Reply

    Aydınlatıcı ve gelişimci olarak yazmış olduğun makale için teşekkürler. Devamını sabırsızlıkla bekliyoruz.

  8. Yakup 1 sene ago
    Reply

    ELİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL OLMUŞ. BAŞARILAR DİLİYORUM.

  9. Fırat KOCABAY 1 sene ago
    Reply

    Tebrikler 👏👏👏

  10. Halil Çevik 1 sene ago
    Reply

    Emeğinize aklınıza, fikrinize sağlık. Çok aydınlatıcı ve açıklayıcı bilgiler paylasmışsınız. Bilgi yüklü yeni yazılarınızı bekliyoruz.

  11. İsmet 1 sene ago
    Reply

    Çok güzel bir yazı dizisi. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.

  12. Osman Şimşek 1 sene ago
    Reply

    Türkiye deki askeri havacılığın tarihini, günümüzde ki önemini ve hali hazırda kullanılan hava araçlarını anlatan güzel bir çalışma olmuş. Net ifadeler kullanılmış olması nedeniyle bilgilerin hafızada uzun süre kalması sağlanmıştır. Yazarımızı kutluyorum.

  13. Turgut bulut 1 sene ago
    Reply

    Havacilikla ilgili güzel bir özet olmuş….

  14. Sezgin 1 sene ago
    Reply

    Çok güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize emeğinize sağlık.

  15. Harun AKKEÇİ 1 sene ago
    Reply

    Elinize sağlık.Çok güzel ve faydalı bilgiler paylaşmışsınız.

  16. Nusret yıldız 1 sene ago
    Reply

    Eline emeğine sağlık. Güzel aydınlatıcı bir bildirim olmuş.

  17. Hacı osman erol 1 sene ago
    Reply

    Cok başarılı ve aydınlaticili bir yazı olmuş devamini bekliyoruz

  18. Yakup 1 sene ago
    Reply

    Gayet bilgilendirici ve faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık…

  19. Volkan 1 sene ago
    Reply

    Bilgilendirici yazı için teşekkürler.

  20. Setenay 1 sene ago
    Reply

    Ellerinize sağlık

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog