Türkiye’de Askeri Havacılık

- Türkiye’de Askeri Havacılık
- Kısaca Tarihi
- Peki Nedir Bu Askeri Havacılık ?
- Günümüzde İnsansız Hava Araçları
- İHA
#SİHA, Askeri havacılık, askeri uçak, Hava Kuvvetleri, iha, jet
Askeri Havacılık bir bölgede veya cephede hali hazırda bulunan birliklere destek kuvvet sağlamak amaçlı ve hava savaşının yürütülme ve etkin hale getirilmesi amacıyla askeri uçak, helikopter, İHA, SİHA ve diğer uçan makinaların kullanılmasıdır. Türkiye’de bunu üstlenen kurum Hava Kuvvetleri Komutanlığı’dır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Türkiye Cumhuriyeti’ne ve milletine havadan gelen tehdit ve tehlikelere duvar görevi görmek ve olabilecek bir savaşta Kara ve Deniz kuvvetlerinin görevlerinde daha kolaylıkla sonuca ulaştırabilmeleri amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetlerinin karargâhı Ankara’da bulunmaktadır. Sivil personeller dışında tüm Türk Hava Kuvvetleri mensupları mavi renkli üniforma giymektedir. Türk Hava Kuvvetlerinin de temsili olarak çeşitli kartal figürleri kullanılmıştır. 1961 yılından itibaren ise daha önceden kullanılmış olan kartal figürlerinin yerine tek başlı ‘Selçuklu Kartalı’ teması kullanılmaktadır.
Kısaca Tarihi
Türk Hava Kuvvetlerinin tarihçesi, 1909 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bu bağlamda askeri havacılığında tarihi 1909 yılına uzanır diyebilmekteyiz. Hava Kuvvetleri Komutanlığı 1947 yılında ordu seviyesine ulaşmıştır.
Peki Nedir Bu Askeri Havacılık ?
Askeri Havacılık 2 dala ayrılmaktadır; Kara Havacılık ve Deniz Havacılık. Kara Havacılık ordunun kara kuvvetleri mensuplarından oluşan havacılık birimi sınıfıdır. Genellikle helikopter ve hafif sabit kanatlı uçaklardan oluşmaktadır. Deniz havacılık ise askeri havacılık gücünün deniz kuvvetleri tarafından uygulanmasıyla oluşmaktadır. Uçak gemileri sayesinde taşıyıcı tabanlı uçakların hedefe daha kolaylıkla ulaşabilmelerini sağlamaktadır. Taşıyıcı tabanlı uçaklar, havadan havaya muharebe, arama-kurtarma, hava keşfi ve kontrol görevleri gibi amaçlar için tasarlanmıştır. Askeri uçaklar arasında çokça bilinenler dışında bombardıman uçakları, avcı uçakları, nakliye uçakları ve keşif uçakları da yer almaktadır. Bombardıman uçakları, diğer uçaklara nazaran daha yüksek kapasiteyle çalışıp bomba taşımaktadırlar. Askeri nakliye uçağı askerleri, silahları ve diğer mühimmatı birçok yöntem ile harekâtın olduğu bölgeye havadan ulaşım sağlamak amaçlı kullanılan genellikle kanatları sabit olan bir uçak türüdür. Bombardıman uçaklarından türediği söylenen nakliye uçakları II. Dünya savaşında da kullanılmıştır. Keşif uçakları ise havada keşif yapmak amaçlı tasarlanıp askeriyeye uyarlanmıştır. Görevleri kullanılan birime görüntü ve elektronik istihbarat açısından bilgi toplamaktadır.
Günümüzde İnsansız Hava Araçları
Keşif uçağı kategorisine giren insansız hava araçları ve silahlı insansız hava araçları günümüz askeri havacılığında oldukça revaçta olan araçlardır. Kullanım kolaylığı, diğer savaş uçaklarına nazaran maliyetinin düşük olması ve yüksek güvenlik sağlamasıyla mürettebat kaybını neredeyse sıfıra indirmesi sebepleriyle askeri havacılık sektörünün bünyesine almasıyla harekât alanlarında birçok başarıya ulaşılmıştır.
İHA
İnsansız teknolojilerin kullanımının yaygınlaşmasının git gide gelişen teknolojinin sunduğu imkânla çoğu maddi sorunu aşabilmenin verdiği getiriler vardır. Sağlanan gelişmeler ve ilerlemelerin getirisiyle çağa ayak uyduran yeni teknoloji silah ve uçuş araçlarının da teşkilata katılması sağlanıp bu duruma süreklilik getirilmiştir.
Türk Hava Kuvvetlerinin hem yurt içinde hem de yurt dışında takdim ve tanıtılmasında, havacılığın sevdirilmesi amacıyla 1992 yılında kuruluş onayıyla Akrotim Filosunun çağrı adıyla Türk Yıldızları faaliyete başlamıştır.1993 yılında ise Türk Yıldızları Akrotimi ilk gösterilerini gerçekleştirmişlerdir.
Yazan: Sude Lâl Südütemiz
Kaynakça:
Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı (2022,Nisan 13). Tarihçe . https://www.hvkk.tsk.tr/Custom/Hvkk/79
Vikipedi (2021, Temmuz 4). Askeri Havacılık
Vikipedi (2022, Nisan 15). Bombardıman Uçağı
Vikipedi (2022, Mayıs 6). Askeri Nakliye Uçağı
Vikipedi (2022,Mart 10). Keşif Uçağı
Vikipedi (2022, Temmuz 21). İnsansız Hava Aracı