Uçaklar Neden Tibet’in Üzerinden Uçmaz?

Yazar :

flightradar24, tibet, uçaklarnedentibetüzerindenuçamaz

Uçaklar Neden Tibet’in Üzerinden Uçmaz?

Uçaklar Neden Tibet'in Üzerinden Uçmaz?-1
Uçaklar Neden Tibet’in Üzerinden Uçmaz?-1

Dünyanın bazı bölgeleri  var ki rotayı uzatmak pahasına ,oradan neredeyse hiç uçak geçmez. Bu yerlerden bir tanesi de Tibet’tir. Nedenine direk geçmeden önce birkaç ipucu vereyim . Tibet için kullanılan ‘Dünyanın çatısı’ deyimini bir düşünelim. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 16.000 ft (5000 metre) ve içerisinde Everest tepesini ve  Himalayalar’ı  barındıran bir coğrafya desem o zaman neden uçamayacaklarına dair mutlaka aklınıza birkaç fikir gelmiştir.

Uçakları basitçe basınçlı bir tüp olarak düşünürsek acil bir durumda  hipoksi oluşmaması için uçağın normal seyir seviyesinden 10.000 ft (3.000 metre) irtifaya inmek zorundadır çünkü  uçaklarda her ne kadar oksijen tüpleri de olsa bu tüpler en fazla 20 dakikalık oksijen sağlama kapasitesindedir.

O zaman gelelim ilk ve en önemli sebebimize;

1) Acil durumlarda  basınçlandırmayla ilgili durumlarda bırakın acil iniş yapabilecek meydanı, acil alçalma bile yapılamaz. Yüksek sıradağlar ciddi risk oluşturmaktadır.

2)Türbülans Sıra dağlar sebebiyle dengesiz ve şiddetli hava akımlarının olması da uçakların bu bölgeyi tercih etmemesine sebep vermektedir.


Uçaklar Başka Nereler Üzerinden Uçamaz?        

Gerek Hükümet yasağı gerek antik yerlerin korunumu  gerekse de milyonlarca turist çeken mekanlarda güvenlik sebebiyle dünya da uçaklara hava sahasını kapatan ya da sınırlayan diğer yerler:

1)Kabe

2)Disneyland

3)Pantex Nükleer Tesisi (Maryland/Amerika)

4)Buckhingham Sarayı

5)Kennedy Uzay Üssü

6)Taj Mahal

7)Machu Picchu (Peru)

8)Antartika

9)Messi’nin Evinin Üstü  

Araştırırken en çok buraya şaşırmıştım. Emininim siz de bu maddeyi görünce biraz yadırgamışsınızdır. Evet , Messi çok önemli bir isim ;ama evinin üstünün hava sahasına kapatacak kadar ciddi başka bir durum olmalı diye düşündüm. Yani  neden Ronaldo’nun ya da başka önemli sporcunun  evi değil de Messi? İşin aslı , Messi’nin evinin olduğu bölge Brezilya Hükümeti tarafından ‘doğal miras’ olarak görülen bir bölgenin içindeymiş , bu yüzden Brezilya hükümeti  tarafından uçuşa kapalı hava sahası içerisinde. Dolayısıyla durumun direk Messi ile ilgisi yok. Gerçi bu durumla ilgili benim hala aklıma takılan  bir kaç soru var hükümete sormak isteyeceğim:) Eğer sizin de  bu durumla ilgili sorunuz varsa buyurun efendim yorumlara bekliyoruz. Sevgiler..


Yazan: Dlb. Tutkum Dinç

Kaynakça:

@interestingengineering.com

@medium.com

@olumlubak.com

1 Yorum *
  1. Burcu 3 sene ago
    Reply

    Merhaba, çok keyifli bir yazı olmuş. Ancak birşey merak ettim. Tüm disneylandlar dahil mi yasak konusuna ?

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog