Havacılık ve Uzay Mühendisliği Nedir?

- Havacılık ve Uzay Mühendisliği Nedir?
- Bu kadar teknik bilginin ardından bu bölümü okuyan birinin gözünden dinlemek için Alper Güner’le yaptığım röportajı okumanızı tavsiye ederim:
aerodinamik, aerospace, aerospaceengineering, fizik, hava, havacılık, havacılıkveuzaymühendisliği, lisans, mühendislik, uçak, uçuşmekaniği, üniversite, Uzay

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Nedir?-1
Günümüzde hızla gelişen havacılık ve uzay sektörünün beraberinde getirdiği bir bölümden bahsetmek istiyorum: Havacılık ve Uzay Mühendisliği.
Bilimsel olarak bahsedecek olursak Havacılık ve Uzay Mühendisliği; uçak, helikopter, füze, roket gibi hava araçları ile uydu gibi uzay taşıtlarının AR-GE, tasarım, üretim ve performansları ile ilgilenen mühendislik dalıdır.
Türkiye’de Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi olmak üzere 5 üniversitede ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde bulunan Havacılık ve Uzay Mühendisliği lisans programı; hava ve uzay taşıtlarının hava ile olan etkileşimlerini inceleyen Aerodinamik, bu sistemler hava ve uzayda hareket halindeyken üzerlerine etkiyen kuvvetlerin etkilerini inceleyen Yapı ve Malzeme, sistemlerin hareket edebilmesini sağlayan itki gücünü inceleyen İtki ve sistemin kararlı, kontrol edilebilir ve düzgün hareket etmesini amaçlayan, bu amaçla kontrol girdileri ile hareket çıktıları arasındaki uyumu inceleyen Uçuş Mekaniği ve Kontrol konularındaki ders ve uygulamalardan oluşmaktadır.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden mezunları sektörde geniş iş olanaklarına sahip. Üniversitelerde, TÜBİTAK ve araştırma enstitülerinde, ROKETSAN, TAI, TEI, ASELSAN gibi kuruluşlarda tasarım ve üretim mühendisliği alanında; Türk Hava Yolları, hava kuvvetleri ikmal bakım merkezleri, özel havayolu şirketleri, Türk Hava Kurumu gibi kuruluşlarda bakım onarım mühendisliği alanında; Yerli ve yabancı havayolu şirketlerinde hava taşıtları işletmeciliği alanında çalışma olanağı bulanabildiği gibi disiplinler arası eğitim sayesinde farklı mühendislik branşları için de tercih ediliyorlar. Bu nedenle enerji, otomotiv, beyaz eşya gibi sektörlerde de rahatlıkla iş olanağı bulanabiliyor.
Bu kadar teknik bilginin ardından bu bölümü okuyan birinin gözünden dinlemek için Alper Güner’le yaptığım röportajı okumanızı tavsiye ederim:
Bize biraz kendinden bahseder misin?
Ben Alper Güner.1997 İzmir doğumluyum. Liseyi İzmir Atatürk Lisesi’nde okudum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ)’nde 2.sınıf Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisiyim. 2017’den beri Ankara’da yaşıyorum.
Bilimsel tanımının dışında sence Havacılık ve Uzay Mühendisliği nedir?
Bizim bölümün ingilizcesi Aerospace Engineering olarak geçiyor. “Aerospace”i tam olarak karşılayan bir kelime yok; O yüzden “havacılık ve uzay” olarak Türkçeleştirmişler. Havacılık dünyadaki hava araçlarının, uzay da dünya dışı koşullardaki araçlarının mühendisliğini temsil ediyor.
Hava içeren her olayı inceleyen bir mühendislik dalı olarak tanımlayabilirim. Aerodinamik ağırlıklı mühendislik gördüğümüz için araba olsun, tekne olsun veya bir bina olsun hepsinde hava işin içine girdiği için bizi de ilgilendiriyor.
İşin uzay kısmında pek uzmanlaşmıyoruz.
Peki “uzay” bu bölümün neresinde?
Uzay araçları da dünyadakilerden pek farklı çalışmıyor. İşin uzay kısmında uzmanlaşmak isteyenler son sınıftaki tercihlerine göre uzmanlaşabiliyorlar ama pek tercih edilmiyor. İş imkanı daha az olduğu için böyle olduğunu düşünüyorum.
Peki bu bölümün diğer mühendislik bölümlerinden ve pilotaj bölümünden farkı nedir?
Bizim bölüm makine mühendisliği gibi düşünülebilir. Neredeyse çoğu dersimiz aynı zaten. Tek fark bizde işin içine aerodinamik ve üç boyutlu hareket daha fazla giriyor.
Pilotaj okuyanlar hava araçları kullanmayı öğreniyor. Biz direkt uçak helikopter vs tasarlıyoruz; Sürüş eğitimi verilmiyor. Ama Türk Hava Kurumu gibi bazı kurumlarda çalışırken maaşın birazını kısıp bize pilotaj eğitimleri verebiliyorlar.
Neden bu bölümü okumayı tercih ettin?
Uçaklara özellikle uzaya ilgim vardı. Tercihim o yüzden bu yönde oldu. Dersler genellikle uçaklar üzerinden örneklenerek gidiyor; O yüzden uzay kısmına düşen yük biraz bize biraz da son sınıfa kalıyor.
“Havacılık” ve “uzay” kavramları senin için neyi ifade ediyor?Biraz bahsedebilir misin?
Havacılık denildiğinde aklıma uçak mühendisliğinden ziyade ilk olarak pilotluk geliyor. Uzay denilince de atmosfer dışında kalan her şey.
Bölüme gelirken neler ummuştun? Nelerle karşılaştın? Şimdiye kadar beklediğin gibi mi oldu her şey?
Birinci sınıftan itibaren uçak mühendisliği dersleri göreceğimi düşünmüştüm. Tamam, başlangıç dersleri gördük ama biraz fazla yüzeysel geçildi bana göre. Birinci ve ikinci sınıf bölüm odaklıdan ziyade ortak mühendislik derslerinden oluşuyor; matematik, fizik gibi. Birinci sınıfta derslerimiz karmaydı. Bir sınıfta neredeyse bütün mühendisliklerden insanlar vardı. Bu seneden itibaren dersleri bölümümüz veriyor. Derslerin zorluğuna gelirsek dersler bayağı zor. Derse gitmezsen düşük alman olası… Hocalar da her şeyi anlatmıyor; Bizim araştırıp kendimizin bulmamızı istediği şeyler de oluyor.
Mezun olduğunda alternatiflerin neler ve sen neler yapmayı planlıyorsun?
Savunma sanayiinde iş imkanı çok fazla bizim için. Onun dışında yine havayolları şirketlerinde çalışılabilir. Makine mühendisi pozisyonlarında çalışılabilir: araba sanayi vs gibi. Tahmin etmeyeceğimiz yerler bile işe alıyor. Geçen sene kariyer günlerinde Tüpraş’tan gelen insanlar havacılık ve uzay mühendislerine de ihtiyacımız var demişlerdi pek anlam verememiştim.
Stajımı Türkiye’de Tai, Aselsan gibi kurumlarda yapmayı düşünüyorum. Mezun olduktan sonra da yurtdışına gidersem Airbus’ta çalışmayı isterim. Türkiye’de kalırsam yine savunma sanayi şirketlerinin birinde devam etmeyi düşünüyorum.
Bu bölümü okumak isteyen kişilerin nelere sahip olması ya da olmaması gerekir sence?
İş hayatına atılırken mezuniyet notu çok önemli. Tamam açıkta kalan insan pek olmuyor ama büyük şirketler direkt ortalamaya bakıyor. Büyük şirket de iyi para demek… İyi bir ortalama için de matematik ve fizik sevmek şart. Aynı zamanda işi düzgün yapabilmek için konsepti de sevmek gerekir. Sevmeden pek başarılı olunmuyor.
E tabi bir de bu bir yarış. Hırslı ve öğrenmeye hevesli insanlar daha çabuk ön plana çıkıyorlar.
Teşekkür ederim. Eklemek istediğin bir şeyler var mı?
Hayır. Ben teşekkür ederim.
Yazan: Melis Tunç
Kaynakça: