Işık Hızını Yakalamak Mümkün Müdür?

Yazar :
egzotik madde, evren, havacılıkveuzaykulübü, ışık hızı, seyahat, uzay bükülmesi, uzay gemisi, uzay uzaybilimleriteklonojileri, uzay-zaman, uzayadair, uzayaraştırmaları, uzaybilimi, uzaybükülmesi, uzayyolcuları, warp motoru, warp teknolojisi, yakıt

 

Işık hızına ulaşırsak hayatımız nasıl olurdu? Bu hızda yolculuk yapmak bilim kurgu filmlerinde lanse edildiği gibi heyecan dolu, yapılması bu kadar mümkün olan bir şey midir? Işık hızı, evrendeki nihai hızdır. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor? Kısa ve öz bir biçimde açıklamak gerekirse, hiçbir şey ışık hızından daha hızlı olamaz.

Bilim insanları ve araştırmacılar, tüm bu soruları ve bunların getirdiği bilinmezlikleri çözmek için çalışmalar yapmaktadırlar. Bunlardan en önemlisi ‘Warp Teknolojisi’ dir. 

Işık Hızını Yakalamak Mümkün Müdür?-1
Işık Hızını Yakalamak Mümkün Müdür?-1

Peki Nedir Bu Warp Teknolojisi?

Evreni keşfetmemize büyük katkısı olacak, ışıktan daha hızlı gitmemize olanak sağlayacak varsayımsal bir fenomen olan Warp teknolojisi, ilk aşamada aklımıza gelebileceği gibi ışıktan daha hızlı olan bir düzenek değildir. 

Tam bu noktada, eğer ışıktan daha hızlı değilse uzay keşfine ne gibi bir yararı olabilir gibi bir soru belirebilir kafanızda. Evet doğru, Warp teknolojisi ışıktan daha hızlı değildir fakat bizim ışıktan daha hızlı gitmemizi sağlar.

Warp Motoru Nasıl Çalışır?

Warp motorunun çalışma düzeneğine baktığımızda, uzay-zaman bükülmesi sırasında parçalanmaması için uzay gemisinin çevresini metal iki halka çevreleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu halka şeklindeki Warp motorları geminin önünde kalan kısmı halı gibi büküyor, uzay-zamanı sıkıştırıyor, ve uzay gemisinin arkasında kalan kısmı ise uzayı çarşaf gibi açmaktadır, yani uzay-zamanı genişletiyor. Uzay ve zamanı büktüğü için de yerçekimi sıfıra indirgenmiş olur ve uzay gemisi tam anlamıyla uzay-zaman içerisinde yüzmekte olur.

Bu Mümkün Müdür?

Düşüncesi dahi heyecanlandıran bu fenomenin gerçekleşmesini engelleyen bir problemimiz var; yakıt… Bu yazıda uzayı bükmenin nasıl bir şeye karşılık geldiğini basite indirgeyerek anlatmış olsam da, bilim dünyasında bu teknolojiye ulaşmak bu kadar basit değil ne yazık ki. Uzay-zaman bükülmesini sağlamak için fevkalade bir enerji miktarı gerekiyor ve bu miktarı elimizdeki yakıtlarla sağlayamıyoruz, bunun için sıradışı egzotik bir madde kullanmamız gerekiyor.

Işık hızını yakalayabilmenin mümkün olup olmayacağı konusu hala süregelen bir tartışmadır. Şahsi fikrimi belirtecek olursam, evrende egzotik bir madde olup olmadığı bile halen bilinmezliğini korurken şu anlık hayal ürünü olan bir yakıtla gerçekleştireceğimiz bir düzeneğin hayata geçmesi bulunduğumuz dönem için uzak bir düşüncedir. Ancak, şu an sahip olduğumuz bütün teknoloji, hayata geçmeden önce birileri tarafından sadece küçük bir fikir olarak başlayıp gerçekleştirilmiştir. Neden Warp teknolojisi de bunlardan biri olmasın, kim bilir…


Yazan: Nezrin Deniz Öz

Kaynakça:

https://khosann.com/

https://masivaturk.com/

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog