batıl inanç, burç, evren, gezegen, gökbilim, gökyüzü, matematik, pseudoscience, yıldız |
Astronomi ve Astroloji terimleri isim benzerliğinden ötürü sıklıkla karıştırılan iki terimdir. Her ikisi de temel bağlamda gökyüzünü incelese de amaçları oldukça farklıdır. Biri yoğun çalışmalar yapılan bir bilim alanı, diğeri ise kökü batıl inançlara dayanan ‘pseudoscience’ dediğimiz sözde bilimdir. Öncelikle kafamızda belirgin bir şemanın oluşması için bu kelimelerin sözlük tanımlarıyla işe başlayalım.
Astronomi (gökbilim), kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalıdır. Astroloji, göksel cisimlerin ve astronomik fenomenlerin, insan karakteri ve kaderi üzerine etkilerinin olduğu önermesini konu alan, bilimsel gerçekliğe sahip olmayan sözde bilimdir.
Neden Astronomi Bir Bilim Dalı İken, Astroloji Değildir?
Astroloji, gök cisimleriyle davranışlarımız ve kişilik özelliklerimiz arasında anlamlı ilişkiler olduğunu iddia eden bir sahte bilimdir, bilimsel gerçekliği yoktur. Hepimizin çevresinde burçlara fazlaca meraklı olan arkadaşları vardır, bu kişi belki de sizsinizdir. Burç yorumlarını her okuduğunuzda yazılı olan özellikleri kendi karakteristik özelliklerinizle eşleştirip içselleştirmeniz mümkün fakat etraflıca düşündüğümüzde gökyüzünde rastgele konumlandırılmış yıldızlar kişilik özelliklerimizi nasıl etkileyebilir?
Astronomi ve Astroloji Arasındaki Temel Farklar
- Gökbilimciler gerçek yıldız ve gezegenleri incelerken, Astrologlar yıldızların ve gezegenlerin konumunun bir bireyin kişiliğini ve geleceğini belirlediğine inanırlar.
- Astronominin temel amacı, evrenin fiziğini anlamaktır. Astroloji ise, gök cisimlerinin konumları için astronomik hesaplamalar kullanır ve gök olaylarını dünyevi olaylar ve insan ilişkileriyle ilişkilendirmeye çalışır.
- Gökbilimciler, evrendeki fenomeni araştırmak veya açıklamak için bilimsel yöntemi ve soyut matematiksel akıl yürütmeyi kullanırlar. Astrologlar, evrendeki olayları açıklamak için mistik veya dini akıl yürütmenin yanı sıra geleneksel folklor, sembolizm ve matematiksel tahminlerle harmanlanmış bir düşünce biçimi kullanırlar.
- Gökbilimciler evrenin merkezsiz ve dinamik olduğu sonucuna varmışlardır. Astrologlar ise evrenin uyumlu, değişmez ve statik olduğunu düşünürler.
Yazan: Nezrin Deniz Öz
Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Astronomi