Astronomi ve Uzay Bilimleri

Antik Çağ, Araştırma, Astronom, Bölüm, Doğal Bilim, Enstitü, evren, fizik, gelişim, Gök Cismi, İş, keşif, teleskop
Merhaba Sayın Okurlarım,
Umarım gökyüzüne baktığınızda huzur hissettiğiniz bir gün yaşıyorsunuzdur. Bugün sizlerle günümüzde hem gizemliliğiyle hem de doğal bilim oluşuyla merak edilen bir bölüm olan “Astronomi ve Uzay Bilimleri” hakkında konuşacağız. Peki öyleyse başlayalım.
Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Nedir?
Astronomi ve Uzay Bilimleri’ni bilimsel olarak tanımlamak gerekirse; gök cisimlerini ve olaylarını inceleyen insanlık tarihinin en eski dönemlerden beri çalışmalar gerçekleştirdiği doğal bir bilim dalıdır. İlgilenilen nesneler arasında ise gezegenler, aylar, yıldızlar, bulutsular, galaksiler ve kuyruklu yıldızlar yer alır.
Aslında Astronomi ve Uzay Bilimleri; her şeyiyle evreni anlamamızı ve içindeki yerimizi görmemizi sağlar. Bu konuların üstünde çalışmak insanın ufkunu her geçen gün açar. Bu sayede dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar tarafından yeni konuların keşfine açık hale gelir. Bu da Astronomi ve Uzay Bilimleri’nin sürekli olarak gelişmekte ve değişmekte olduğunu gösterir.

Astronomi ve Uzay Bilimleri-1
Astronomi ve Uzay Bilimleri’nin Tarihçesi ve Ülkemize Gelişi
Astronomi ve Uzay Bilimleri Antik Çağ’da pek çok uygarlık tarafından kullanılmıştır. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse; Babilliler tarafından tarım ve ticaret konularında, Mısırlılar tarafından tarıma destek olması açısından takvim yapmak amacıyla kullanırlardı.
Sonrasında İslamiyet Dönemi’ne geldiğimizde yön ve konum belirlemede ayrıca dini görevlerin yerine getirilmesinde kullanılmıştır.
17.yüzyıla geldiğimizde Galileo teleskobunu gökyüzüne çevirdi ve 17.yüzyıl sonundan günümüze kadar pek çok gök cismi keşfedildi.
Ayrıca Sovyetler Birliği tarafından Luna 2 uzay aracı ile 12 Eylül 1959‘da Ay’a ilk insansız uçuş gerçekleşmiştir. Sonrasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından Apollo 11 uzay aracı ile 20 Temmuz 1969’da Ay’a ilk insanlı uçuş gerçekleşmiştir ve Neil Armstrong – Buzz Aldrin ikilisi Ay’a iniş yapan ilk insanlar olmuştur.
Ülkemizde Astronomi ve Uzay Bilimleri ilk aşamada İstanbul Üniversitesi’nde Bölüm olarak değil Enstitü olarak kurulmuştur ve hikaye şöyle başlamıştır:
1933 yılında Cenevre Üniversitesi’nde eğitim profesörü olan Dr. Malche, Astronomi öğretimi için Berlin – Potsdam’da Einstein Enstitüsü’nün direktörü ve Berlin Astrofizik Gözlemevi profesörlerinden Dr. E.F. Freundlich ile temasa geçerek 1933-1934 ders yılı başında onu Astronomi Enstitüsü müdürü olarak davet etmiştir. Daha sonra, Üniversite Merkez Binası bahçesinde ufak bir gözlemevi kurulması düşünülmüştür.
1958 yılından başlayarak, Enstitü’ye ek binalar yapılmıştır. Bu süreçte, Güneş Gözlemleri ve lekelerin morfolojik çalışmalarının yanı sıra Astrofizik araştırmalarına da hız verilmiş ve bu amaçla yurt dışındaki bir çok gözlemevi ve araştırma merkeziyle bağlantı kurulmuştur.
1973 yılında çıkarılan 1750 Sayılı Üniversiteler Kanunu ile Astronomi Kürsüsü, Bölüm haline getirilmiştir. 1982 yılında Yüksek Öğretim Kurumu’nun Fakültelerdeki Bölümler hakkında yaptığı son düzenlemelerden sonra Bölüm, ”Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü” adını almıştır.
Astronomi ve Uzay Bilimleri Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışabilir?
Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü bir doğal bilimler bölümüdür. Doğal bilimlerle alınan her yerde iş bulabilmektedir. Bölümden mezun olunca “Astronom” unvanı alırsınız.
Astronom olarak, gözlemevlerinde, uzay araştırma merkezlerinde, meteoroloji istasyonlarında, uydu fırlatma merkezlerinde, uzay ve havacılıkta iş bulabilirsiniz. Birkaç örnek vermem gerekirse TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN ve ROKETSAN gibi yerlerde çalışabilirsiniz.
Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümündeki Dersler Nelerdir?
- Astronomi Tarihi
- Fizik ve Fiziğin Alt Dalları
- Kimya
- Yıldızlar
- İstatistiksel Astronomi
- Küresel Astronomi
- Gözlem Araçları
- Güneş Sistemi
- Uzay Araştırmaları
- Diferansiyel Denklemler
Yazan: Ozan Yıldırım
Kaynakça
– https://acikders.ankara.edu.tr
– https://www.muhendisbeyinler.net/wp-content/uploads/2017/11/astronomi-bilimi-nedir.jpg
– https://astronomi.itu.edu.tr/wp-content/uploads/2020/10/1d638b31f9c6d25585f03df57882bffb.jpg
– https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/M101_hires_STScI-PRC2006-10a.jpg