Dünya’nın En Büyük Yolcu Uçağı

Yazar :

#airbusa380, airbus, büyük, dünyanınenbüyükuçağı, gökyüzü, havaşirketleri, havayolu, seyehat, uçak, uçaklar, yolculuk

 

Uçağı her gördüğünde içinde yaşadığın o duygunun, hissettiklerinin farkındasın anlaşılan. Uçaklar… Gördüğümüzde, dokunduğumuzda hayrete düştüğümüz belki etkisinden çıkamadığımız uçaklar…

 

Hep daha ne kadar büyük olabilir diye düşünürdüm, eğer sende bu soruyu merak ediyorsan tanışmanın zamanı gelmedi mi ?

Dünyanın en büyük iki katlı geniş gövdeli 850 yolcu kapasitesine sahip bu uçak AİRBUS S.A.S  (EADS) tarafından seri üretim çerçevesinde üretilen lüks, sivil yolcu uçağıdır. Ekonomiklik ve küreselleşmeden doğan zorunluluklar uçağın gelişmesine yardımcı olmuştur.  Aynı zamanda A380’lerin %85’i geri dönüştürülebilir. Bu boyutta bir uçak için muazzam bir oran.

Airbus A-380 diğer modern uçaklara oranla işletiminde %15 daha ekonomiktir. Uçağın özelliklerine  bakacak olursak,  A-380’in üst katı diğer geniş gövdeli uçaklardan farklı olarak  gövde boyunca uzanıyor olmasıdır. Gövde boyunca uzanıyor olması geniş kabin alanı sunmasıyla beraber standart konfigürasyonda 525 yolcu, tamamı ekonomi sınıfı düzenlenmesi durumunda 853 yolcuya kadar ulaşabilmektedir. Etihad Airways’in filosundaki A380’ler bir ilk niteliği taşıyan üç odalı lüks Etihad Rezidans kabini ile ön plana çıkıyor

Uçağın boş ağırlığını düşürmek için uçak gövdesi sandviç konstrüksiyonu ile üretilmiştir. . Duvarların (cidar) 2/3´si Alüminyum-fiberglas lif-kompozit GLARE yapımındandır. Sadece iç bölümünün 1/3´ü sırf alüminyumdan oluşmaktadır.

Yeni geliştirilen jet  motorlar sayesinde, geniş gövdeli uçaklara karşı daha sessiz olduğu vurgulanıştır. Motorun iç pervane çapı 2.95 metre ve saniyede 1.5 ton hava çekmektedir. A-380’in uçuş güvertesi, ekranlar, uçuş yönetim sistemleri ve navigasyon teknolojisindeki en son gelişmeleri içerir.

A380, 190 milyondan fazla yolcu taşıyan 500.000’den fazla gelir uçuşu gerçekleştiren modern bir simgedir. Buna, günde iki dakikada bir kalkış veya iniş yapan günde 300’den fazla ticari uçuş dahildir.

Dünya’nın En Büyük Yolcu Uçağı-1
Dünya’nın En Büyük Yolcu Uçağı-1

Dünyanın en büyük yolcu uçağı A380 ilk uçuşunu Fransa’nın Toulouse kentinden gerçekleştirmiştir ve ilk ticari uçuşunu 25 Ekim 2007 günü Singapur Havayolu şirketinin Singapur – Sidney arası yapmıştır.


Görüntüsü ve özellikleriyle kendine hayran bırakan bu uçakta  yolculuk  yapmak sanırım biz  uçak sevdalılarının en büyük  hayallerinden biri.  Bu günleri atlatıp güzel günler ve yolculuklar geçirmek dileğiyle …

Sağlıcakla kalın.


Yazan: Rabia ZÜHEL

Kaynakça:

https://www.milliyet.com.tr/airbus-a380-nedir–molatik-12996/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Airbus_A380

https://www.airbus.com/aircraft/passenger-aircraft/a380.html

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog