Havacılık Yönetimi

havacilikyönetimi, havalimanıçalışanları, sivilhavacilik
Bir çoğumuzun hızlı ve güvenilir bir seyahat olarak tercih ettiği uçaklar, çok yükseklerde seyir halindeyken bizlerin görmediği, bilmediği birçok prosedür tecrübeli personeller tarafından uygulanır. Uçuşların emniyetli bir şekilde aksamadan devam edebilmesi için havalimanlarında farklı çalışma alanları bulunur. Havayolu şirketleri bu alanlarda çalışabilecek sorumluluk bilincinde olan kişileri tercih etmektedir. Eğer ki gökyüzünü ve uçakları seviyorsanız, havacılık yönetimi tam da size göre bir bölüm olacaktır. Hadi gelin bu bölümü birlikte inceleyelim.

Havacılık Yönetimi-1
Havacılık yönetimi; havacılık sektöründe yer alan işletmelerin pazarlama, finans, muhasebe başta olmak üzere gerekli her türlü operasyona dayalı faaliyetin kalite kontrol ve emniyetini denetleyecek, yetkin personellerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir eğitimdir. Havacılık yönetimi bölümü mezunları, havacılık sektöründeki her faaliyet içinde yetkinliklerine uygun olarak görev alır. Mezunların görev alacağı çalışma alanları onların dil seviyesi ve gerekli eğitim bilgilerine tabi tutularak belirlenir. Her şirketin mülakat aşamaları tercih edilen mesleğe göre değişmektedir. Havacılıkta İngilizce en önemli kriterdir. Şimdi ise bölümün özelliklerinden bahsedelim. Havacılık Yönetimi;
Eşit ağırlık bölümden tercih edilen 4 yıllık lisans programıdır. Devlet üniversitelerinde ve daha sonradan vakıf üniversitelerinde eğitime açılmıştır. 2020 verilerine göre toplamda 9 devlet, 13 vakıf üniversitesinde (11 Türkiye, 2 KKTC) bulunmaktadır.
Bazı üniversitelerde İngilizce hazırlık zorunludur. Havacılık yönetimi bölümü, üniversitelere göre değişkenlik göstererek Türkçe, %30 İngilizce ve %100 İngilizce olarak verilmektedir.
Bu bölümü tercih edecek öğrencilerin okul kaydı sürecinde istenen belgeler içinde zorunlu olarak heyet raporu gerekmektedir. Öğrencilerin işitme, görme kaybı, fiziksel engel gibi havacılık faaliyetlerini olumsuz etkileyecek, risk oluşturabilecek bir durumunun olmaması gerekir. Hastane heyeti tarafından onaylanan belgeye sahip olunması şarttır. Aynı zamanda öğrencinin adli sicil kaydı bulunmaması gerekir. (Şartlar ÖSYM bölüm bilgi kılavuzunda detaylı verilmiştir.) Bölümün başarı sıralamasını ve puan bilgilerini Yök atlas bilgi sisteminde bulabilirsiniz.
- Hukukun Temel Kavramları
- İşletme Fonksiyonları ve Muhasebe
- Uçak Bilgisi ve Uçuş İlkeleri
- Hava Taşımacılığı
- Yer Hizmetleri Yönetimi
- Havaalanı Sistemi
- Havacılık Güvenliği
- Hava Trafik Kontrol Yönetimi
- Havayolu Pazarlaması
- Ulaştırma Sistemleri
ve benzeri birçok ders mevcuttur. Bu dersler daha çok teknik derslerdir. Havacılık yönetiminde ticaret ve iktisat alanları da mevcut olduğu için iktisada giriş, halkla ilişkiler, insan kaynakları, istatistik ve işletme dersleri de verilir. Bu dersler daha çok 1. ve 2. Sınıfların yarı yıllarında verilmektedir. Aynı zamanda ilk yılınızda Türk Dili ve İnkılap tarihi gibi dersleri de almak zorunludur.
Staj konusundan da bahsedelim. 3 yıl öncesine kadar devlet üniversitelerinde zorunlu staj vardı. Şuan ise zorunlu staj yerine bitirme tezi yazılmaktadır. Staj zorunluluğu her vakıf üniversitesine göre değişkenlik göstermektedir.
Havacılık yönetimi mezunları özel sektör açısından havayolu şirketleri, havalimanları, yer hizmetleri, hava ulaştırma şirketleri, hava lojistik firmaları, uçuş pazarlama ve hava kargo şirketlerine iş başvurusu yapabilir.
Devlet kurumunda çalışmak isteyen havacılık yönetimi mezunları ise, SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) başta olmak üzere açılan alımlara göre KPSS puanı üzerinden başvuru yapmalıdır. Bu alımlar için SHGM sayfasının sürekli takip edilmesi gerekir.
Sevgili okuyucularım, buluştuğumuz bir blog yazımın daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu yazımda sizlerle kendi bölümüm olan havacılık yönetiminin detaylarını paylaştım. Umuyorum ki gökyüzünü seven, uçaklara ilgi duyan arkadaşlarımıza bu bilgiler ilham olur onları da aramızda görmek isterim. Sevgiyle kalın…
Yazan: Afranur Gürcüoğlu
Kaynakça:
.https://www.youtube.com/watch?v=UEdvCUxAXt0&t=51s
.https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/turkiye-programlari/
.https://www.kariyerhaber.net/havacilik-yonetimi-nedir/