Qantas 32

Yazar :
#a380kazası, #enbüyükyolcuuçağı, #qantas32, airbus, aircraft, airplane, CRM, crmekipkaynakyönetimi, ekipkaynakyönetimiuçakkazaları, havayolu, pilot, uçakkazaları, uçakkazası, yolcuuçağı

Giriş

Merhabalar sevgili Uçan Blog okuru, öncelikle yazımızı okumak için zaman ayırdığın için teşekkür ederiz 🙂

Havacılıkta ekip kaynak yönetiminin önemine her yazımızda değiniyoruz. Ancak ekip kaynak yönetimi söz konusu olunca herkesin ilk söylediği Tenerife kazası oluyor. Bkz: https://blog.havacilikpsikolojisi.net/tenerife-faciasi/. Bilindiği gibi bu kaza ekip kaynak yönetiminin uygulanmaması sonucu neler olabileceğinin örneğidir. Bu yazımızda ise doğru ve etkili ekip kaynak yönetimi uygulanmasının olumlu sonuçlarını göreceğiz. Keyifli okumalar.

Olay

Qantas’a ait (QF-32) Airbus A-380 uçağı 4 Kasım 2010 tarihinde Singapur Changi Havalimanı’nda yerel saat ile 09.57’de sorunsuz bir şekilde 20C pistinden kalktı ve Sydney’e doğru yol almaya başladı. 

Uçakta 440 yolcu, 24 kabin ekibi üyesi, 5 pilot bulunmaktaydı. 

Kalkıştan 4 dakika sonra, uçak yaklaşık 7000 feet yükseklikteyken uçakta büyük bir patlama sesi duyuldu.

Qantas 32-1
Qantas 32-1

Pilotlar ikinci motorun kaybedildiğini anladı. Sonrasında uçaktaki bildirim ekranına arka arkaya sorun mesajları geliyordu. Parçalanan motor kanat kısmında bir deliğe yol açmıştı. Bunlara ek olarak; kanatlarda, iniş takımlarında, hidrolik sistemde ve daha fazla sistemde arıza meydana gelmişti.

Uçaktaki yolculardan bazıları pencereden motorun yandığını görüp paniklemeye başlamıştı. 

Ancak uçak yeni kalktığı için yakıtı hala çok fazlaydı, bu sebeple de iniş yapamayacak kadar ağırdı.

Uçağın kaptan pilotu Richard de Crespigny, olay anında uçağın kontrolünü hemen ele alıp tüm ekibe görevler vermiştir. Arka arkaya gelen uyarı mesajlarına rağmen ekip uçağı emniyetli bir şekilde uçurmaya devam etmiştir.

Yaklaşık iki saatin sonunda iniş için harekete geçilmiştir. Uçak herhangi bir kaza yaşamadan Changi Havalimanı’na iniş gerçekleştirebilmiştir. Ancak uçak durduğunda yolcular için hemen tahliye başlatılmamıştır. Bunun sebebi ise parçalanan kanattan yakıt sızıntısı olmasıdır. Kaptan yolcuların inmesi için; herhangi bir yangın ihtimaline karşı itfaiye ekiplerinin uçak çevresini temizlemesini beklemiştir. 

Olay Sebebi

Uçağın saplama borusunun bir tarafı diğer tarafından daha ince üretildiği için uçuş sırasında kopmuş ve türbin diskine zarar vermişti. Parçalanan türbin diski etrafa saçılmış ve uçağın hayati fonksiyonlarına zarar vermiştir.

Sonuç

Bu olay crm açısından oldukça önemlidir. Ekip olarak çalışma ve tüm kaynakları etkin kullanma sayesinde kimse zarar görmeden uçak iniş yapmıştır. Kaptanın böyle bir durumda kontrolleri hemen ele alması iyi bir liderlik örneği olmuştur. Aynı zamanda tüm ekip üyelerine görevler vererek karışıklığa engel olmuş ve durumdan kurtulmaya çalışmıştır. Kaptan, kabini bilgisiz bırakmamıştır, sürekli iletişim halinde olmuştur. Atc ile hiç iletişim kesilmemiş her bilgi aktarılmış ve işbirliği içinde çalışılmıştır. Kaptan pilot verdiği bir röportajda; tüm ekibi tek bir devasa beyin olarak düşündüğünü bu sayede başarılı olduklarını söylemiştir. Bu aktarım da ekip kaynak yönetimi özeti niteliğinde olmuştur.


Yazan: Psk. Esen Şen

Kaynakça:

National Transportation Safety Board. 2015. Steep Climb and Uncontrolled Descent During Takeoff National Air Cargo, Inc., dba National Airlines, Boeing 747 400 BCF, N949CA, Bagram, Afghanistan, April 29, 2013. Publication Type NTSB/AAR-15/01. Washington, DC.

https://www.abc.net.au/news/2010-11-04/qantas-flight-qf32-is-hosed-down-by-rescue/2324274?nw=0

https://www.atsb.gov.au/publications/

National Geographic, Uçak Kazası Raporu, Titanic Of The Sky- S13E10.

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog