Havayolu Şirketleri Hakkında Bilmediğiniz 10 Çarpıcı Gerçek

Yazar :

havayollarıhakkındabilinmeyen10madde, havayoluşirketlerihakkındabilinmeyenler, pilotlarlailgilibilinmeyenler, uçaklardabilinmeyenler, yolcusigortası

 

Bugünkü yazımızda havayolu şirketleri hakkında bilmediğiniz 10 çarpıcı gerçekten bahsedeceğiz.

1- Türkiye’deki tüm havayolu şirketlerinde bagaj, yük ve posta sigortası yolcu başına 1288 SDR’dir (SDR uluslararası para birimlerinin ortalaması alınarak belirlenen bir para birimidir. Güncel kura internetten ulaşabilirsiniz). Yolcuların iradeleri dışında uçuşa kabul edilmemeleri durumunda; tazminat hakkı, bilet ücreti iadesi veya güzergâh değişikliği hakkı, ayrıca ikram, haberleşme, konaklama ve ulaşım isteme hakkı vardır. Aynı şekilde uçuşun iptalinde veya gecikmesinde de saat ve gidilecek kilometreye göre belirlenen tazminat hakları vardır. Bagaj kaybı ya da gecikmesinde de tazminat hakları mevcuttur.

Havayolu Şirketleri Hakkında Bilmediğiniz 10 Çarpıcı Gerçek-1
Havayolu Şirketleri Hakkında Bilmediğiniz 10 Çarpıcı Gerçek-1

2- Bazı havayolu şirketleri gıda zehirlenmelerine karşın iki pilota farklı yemek veriyor ve farklı saatlerde yemeleri öneriliyor. Ancak bu durum kabin ekibi için her zaman geçerli olmuyor. Yani kabin ekibinin yemekten zehirlenmesi durumunda tüm ekip iş göremez hale gelecektir.

3- Uçaktayken tat alma cisimciklerinin 3’te 1’i hissizleşmektedir. Bu sebeple de uçakta yenen yemeklerden tat almada azalma olur. Havayolu şirketlerinin uçuş sırasında domates suyu vermesi de bu sebepledir.

4- Havayolu şirketleri herhangi bir bütçe kısma durumunda büyük bütçe kısma adımları yapmak yerine ilk olarak küçük adımlarla başlayarak uçak içi yemeklerde kısıtlamaya gidiyor. Bu durumun en önemli örneklerinden American Airlines’ın, uçuş esnasındaki her bir salata için bir zeytin düşürerek yılda 40.000 dolar tasarruf etmesidir.

5- Bilindiği gibi uçuş esnasında emniyet kemerlerinin takılı olması tavsiye edilir. Ancak uçaklardaki emniyet kemerleri sadece bel kemeri olduğundan yolcular için çok da koruyucu değildir. Bu sebepledir ki pilotlar ve kabin memurları üst gövdeyi tam saran, daha koruyucu kemerler kullanmaktadır.

6- Şüphesiz ki ticari pilotların maaşları en çok konuşulan maaşlar arasındadır. Ancak bir havayolu şirketinde uçuş eğitimi alan pilotların maaşından her ay bu eğitimin ücreti kesilmektedir.

7- Uçuş ekiplerinin maaşları çok konuşulanlar arasında olmasına rağmen aylık belirli bir maaşları olmadığı pek bilinmemektedir. Pilotlar da kabin ekibi de uçuş saatlerine göre ödeme alırlar.

8- Herhangi bir çarpışma durumunda yolcular için en güvenli yer kuyruğa en yakın yerdir. Ancak uçak içinde çıkabilecek bir yangında kaçış için yeterli zaman 90 saniye olduğu için acil çıkışa yakın olmak bu gibi durumlarda daha güvenlidir.

9- Uçuş esnasında pilotların ve kabin ekiplerinin sürekli çalıştığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Özellikle gece uçuşlarında ve uzun süreli uçuşlarda ekip kendi arasında dönüşümlü olarak uyumaktadır. (Uzun uçuşlarda uçağı otopilota alıp her iki pilotun da uyuduğu iddia edilmektedir.)

10- Uçak içerisinde sigaraya karşı oldukça yüksek bir hassasiyet vardır. Tuvalette dahi sigara içmeye çalışırsanız direkt duman dedektörleri aktifleşecektir. Ancak kokpit ekibinin bu kuralı biraz esneterek yolculara hissettirmeden kokpitte sigara içtiği söylenmektedir.


Yazan: Psk. Esen Şen

Kaynakça:

Resmi Gazete: Türkiye’de Faaliyet Gösteren Hava Araçları İçin Yolcu, Bagaj, Yük Ve Posta Malî Sorumluluk Sigortası Hakkında Yönetmelik, Sayı:30970, Aralık 2019

https://www.flightcentre.com.au/travel-news/airlines/25-interesting-and-fun-aviation-facts-you-never-knew

https://thefactfile.org/airplanes-facts/.

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog