Project Loon

flightradarbalonlar, googlebalonları, loonbalonları, projectloon

 

Hep diyoruz ya bir merakla başlar her şey diye… Flight radarda takip ettiğim bir uçağın yakınlarında balonlar görünce ne olduklarını merak ettim, daha sonra araştırdım ve çok uzaklarda teknolojinin yine muhteşem imkanlarından biri olan Project Loon ile tanıştım. Gelin birlikte bakalım Project Loon nedir?

Project Loon-1

Project Loon-1

Project Loon Özellikleri

Loon; Google balonları olarak da biliniyor. Google tarafından hayata geçirilmiş ancak daha sonra Alphabet’e dahil olmuştur. Loon’un genel amacı özellikle düşük nüfus yoğunluğuna sahip geniş alanlarda (genelde Afrika’nın çeşitli bölgeleri) insanları çevrimiçi hale getirmek, daha fazla insanı ve nesneyi birbirine bağlamak ve kesintisiz internet erişimi sağlamak, özellikle de doğal afetlerden sonra…

Başlangıçta kimsenin inanmadığı ve gerçekçi bulmadığı bu proje hayata geçtiği 2013’ten bu yana 1 milyondan fazla uçuş saati gerçekleştirmiş, yaklaşık 300 bin kullanıcının üç kıtada ve 4.000 kilometreye kadar mesafelerde birbirine bağlanmasına yardımcı olmuştur.

Loon balonları genel hava araçlarından farklı olarak -ki en şaşırtıcı olanı- stratosferde yani yerden yaklaşık 60 bin feet yüksekte bulunmaktadır. Tabi stratosferin 100 km/saati aşan rüzgârları ve -90 dereceye düşen hava şartları düşünüldüğünde buna dayanan balonlar hayli etkileyici. Balonlar bu koşullara rağmen yüzlerce gün stratosferde kalabiliyor, bugüne dek maksimum havada kalma süresi ise 312 gündür.

Loon, mobil ağ operatörlerinin mevcut ağ altyapısıyla entegre olur ve güneş enerjisiyle çalışır. Her balon hem diğer balonlardan hem de yerel elektrik şebekesinden bağımsızdır.

Project Loon balonları uçuş mühendislerinden oluşan ekip tarafından, 7 gün 24 saat takip ediliyor. Başa çıkılamayacak rüzgarlarda manevra yapması, çok soğuk gecelerde balonların daha sıcak yerlere uçması ve balonun ömrü bitince yere inmesi gibi süreçler bu ekiplerin sorumluluğunda.

ÖNERİ  PL-11 Airtruck

Afet Hazırlığı

Yerde çeşitli doğal afetlerden dolayı erişim sistemleri hasar gördüğünde Loon, yerel mobil operatörünün abonelerine LTE bağlantısı sağlamak için bir balon filosu gönderebilir. Balon filosu yeniden konumlandırılabildiğinden, Loon esnek bir şekilde en çok ihtiyaç duyulan yerde ve zamanda bağlantı sağlayabilir.

Buna örnek olarak; 2017 yılında Porto Riko’da Maria Kasırgası’nda ve 2019’da 8,0 büyüklüğünde bir deprem Peru’yu vurduğunda Project Loon saatler içerisinde kullanıcılara erişim imkanı sağlamıştır.

Görev Sonu

Bir balon hizmet dışı bırakılmaya hazır olduğunda, balonu havada tutan gaz serbest bırakılır ve paraşütün açılmasıyla iniş gerçekleşir. İnişler yerel hava trafik kontrolü ile koordine edilir ve balonlar önceden seçilmiş bölgelere güvenli bir şekilde iniş yapar. Yerden kurtarma ekipleri daha sonra ekipmanı toplayarak yeniden kullanım ve geri dönüşüme hazır hale getirir.


Yazan: Psk. Esen Şen

Kaynakça:

https://loon.com

https://medium.com/loon-for-all/

https://en.wikipedia.org/wiki/Loon_LLC

https://flightradar24.com//

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Sofia Teleskobu
Astronot Psikolojisi
Uçan Bir Hastane: Airbus A310 MRT MedEvac
Havacılık Sektöründe Kadının Yerine Eleştirel Bir Bakış
Mekanik Komponent Bakım Teknisyenliği
İnsan Kaynakları Planlaması ve Havacılık Sektörü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2021 |