İlk Uzay Çalışması ve Hubble Uzay Teleskobu

Uzay… aklımızın almadığı hayale sığdıramadığımız uzay. Günümüze kadar bir çok insanın araştırmalarına dahil olan, meraklarımızın sınırını zorlayan uzay.

Aslında bu güne kadar yapılmış olan araştırmaların hepsini bu yazıya dahil etmem çok mümkün değil ama en dikkat çekeni sizinle paylaşıyor olmaktan mutluluk duyuyor olacağım.

İlk olarak Uzay çalışmaları, ilk kez Sovyetler Birliği tarafından başlatılan, uzaya gönderilen ilk insan yapımı uydu olan Sputnik ile başlayan uzay çağı, yine aynı yıl, içerisine dişi bir köpek koyularak gönderilen Sputnik 2 ile devam etmiştir. Bu süreç ABD’nin Explorer 1 isimli uzay aracını fırlatmasının ardından ülkeler arası güç ifadesi taşımaya başlamıştır.

Biraz değinecek olursak, işte ilk uzay çalışmaları ve kronolojik gidişatı:

İlk uzay çalışmaları , ilk kez Sovyetler Birliği tarafından başlatılmış, ABD ile devam etmiştir.

4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği, doksan beş dakikada bir Dünya’nın çevresini dolaşan ve atmosferik çalışmalar amacıyla radyo sinyalleri gönderen Sputnik I’i uzaya göndermişti.

Sputnik, uzaya gönderilen ilk insan yapımı cisimdi. Gönderdiği sinyaller tüm Dünya’dan dinleniyordu ve bu gelişme uzay yarışını başlatmış oldu.

Hubble Uzay Teleskobu

HUT, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasındaki ortak bir araştırmadır ve NASA’nın Compton Gamma-ray Gözlemevi, Chandra X-ray Gözlemevi ve Spitzer Uzay Teleskobu projesini içeren Büyük Gözlemevi Programının bir parçasıdır.

Uzay teleskobunun yapımı ilk olarak 1923’te tasarlandı, ancak 1970’lerde, 1983’te uzaya fırlatma amacıyla HUT için fon bulundu, ancak teknik gecikmeler, bütçe sorunları ve zorlu felaketler nedeniyle proje ertelendi. 1990 yılında yörüngeye yerleştirdikten sonra, bilim adamları birincil aynanın yanlış yerleştirildiğini keşfettiler ve bu da teleskopun çalışmasını sınırladı. Bu sorun 1993 yılında bir uzay mekiği uçuşunda çözüldü.

ÖNERİ  Vega Roketi

Dünya atmosferinin dışında konumlandırıldığı için yeryüzündeki teleskoplara göre pek çok avantajı vardır: atmosferin olumsuz etkilerinden etkilenmeyen görüntüler elde etmenin yanı sıra (örneğin, parçacıklardan yansıyan ışığın neden olduğu görüntü bulanıklığı ve arka plan kirliliği gibi) Madde), Sadece ozon tabakası tarafından yakalanan ultraviyole ışınları gözlemlenebilir ki bu mümkündür.

Hubble Teleskobu tarafından kaydedilen Hubble ultra derin alan fotoğrafları, en uzak noktadan görünür ışıkla çekilmiş ayrıntılı görüntülerdir. Hubble Teleskobu tarafından yapılan birçok gözlem, evrenin genişleme oranının en doğru hesaplanması gibi astrofizikte pek çok atılımlara yol açmıştır.

HUT, astronotlar tarafından muhafaza edilen uzaydaki tek teleskoptur. Beş bakım uçuşu yapıldı, son uçuş Mayıs 2009’da yapıldı. Hubble teleskopunun görüntü hatalarını düzeltmek için ilk bakım uçuşu Aralık 1993’te gerçekleştirildi. 2, 3A ve 3B bakım uçuşlarında birçok alt sistem onarılmış ve birçok gözlem ekipmanı daha modern ve yetkin gözlem ekipmanı ile değiştirilmiştir.

HUT’un, 2021’deki son uçuş bakımının ardından uzaya gönderilmesi planlanan HUT’un halefi James Webb Uzay Teleskobu’na (JWUT) kadar çalışmaya devam etmesi bekleniyor. (JWUT) birçok açıdan mükemmel bir astronomi araştırma programına sahip olacak, ancak Hubble’ın kızılötesi gözlemler gerçekleştireceği için spektrumun görünür ve ultraviyole aralığında gözlemleme yeteneğini tamamlayacak (yerine geçecek).


Yazan: Rabia Zühel

Kaynakça:

https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/uzay-calismalari-ilk-defa-ne-zaman-yapilmaya-baslamistir-kronolojik-bilgiler-41047072

https://tr.wikipedia.org/wiki/Hubble_Uzay_Teleskobu

https://www.spacecampturkey.com/hubble-dan-james-webb-e-uzay-teleskoplari

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Valentina Vladimirovna Tereşkova Kimdir?
Pilot Olmaya Nasıl Karar Verdim?
Yarım Yüzyıldır Tartışılan Konu: Ay’a Gerçekten Gidildi Mi?
SHORT SC.1
SHORT SC.1
Türbülans
Havacılıkta Psikolojik Sağlığı Etkileyen Faktörler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2021 |