Uçuş Korkusunu Yenme Programı

Yazar :

aviofobi, aviophobia, fobi, psikoteoriksüreç, teoriksüreç, thy, uçuş, uçuşkorkusu, uçuşkorkusunuyenmeprogramı, uçuşsimulasyonu

Uçuş Korkusu Nedir?

Uçuş Korkusunu Yenme Programı-1
Uçuş Korkusunu Yenme Programı-1

Uçuş fobisi, kişilerin çeşitli nedenlerle uçmaktan korkmasıdır. Kimileri için uçmayı düşünmek bile gerginlik verici bir durumdur fakat Aviofobi de denilen uçuş korkusunu uçuş hakkında yeterli bilgiler edinerek çözmek mümkün çünkü uçak, seyahat araçları arasında can kaybı oranına bakılarak aslında en güvenilir ulaşım aracıdır.

Uçuş Korkusu Tedavisi Nasıldır?

 

Öncelikle kişi uçuş hakkında yeterli bilgi edinerek korkusunu kendisi yenmeye çalışabilir. Bu, kullanılabilecek ilk yöntemdir. 

Uçak ile seyahat etmekten korkan kişiler, bu alanda uzman psikiyatristler tarafından hipnoterapi veya psikoterapi, bilişsel-davranışçı terapi gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. 

Tercih edilebilecek diğer bir yöntem ise kişinin sanal bir ortamda uçuş simülasyonu yapmasıdır. 


THY Uçuş Korkusunu Yenme Programı

Programa Başvuran Adayların Değerlendirilmesi

 Psikolojik değerlendirme sürecinde öncelikli olarak yaşanmakta olan kaygıların kaynağının tespit edilebilmesi amacıyla, alanında uzman psikiyatr veya psikologlar tarafından kişiye özel değerlendirmeler yapılır. 

Programın Gerçekleştirilmesi

 Program süresince uzman psikiyatrist/psikolog, eğitmen, pilot, uçak bakım eğitmeni, kabin eğitmeni gibi uzman personel, katılımcılara ihtiyaç duydukları her türlü desteği sağlamaktadır. 

  • Sınıf uygulaması / Teknik-teorik süreç: Programın bu sürecinde, uçakların nasıl uçtuğu, uçağın yapısı ve sistemleri, hava ortamının yapısı, uçak motorlarının güvenirliği, türbülans, kabin atmosferi ve güvenliği gibi konularda eğitim, tecrübeli pilotları ve konusunda uzman teknik eğitmenler ve kabin eğitmenleri tarafından verilmektedir.

  • Psiko teorik süreç: Bu süreçte katılımcılar, psiko eğitim ve psikoterapötik teknik kavramlar ile tanışmakta ve bunların birebir uygulayıcısı olmaktadır. Uçakla seyahat ile ilgili tüm endişe, korku, kaygı gibi düşüncelere sahip olan kişiler, aynı hislere sahip diğer katılımcılarla deneyimlerini paylaşma olanağı bulunmaktadır.

 

  • Sanal uçuş uygulaması: Sanal uçuş uygulamasında katılımcıların kabin simülatörü içerisinde imajinasyon yöntemiyle sanal bir uçuş deneyimi yaşaması sağlanır.

 

  • Gerçek uçuş uygulaması: Belirlenen bir yurt içi destinasyona gidiş-dönüş yolculuğu gerçekleştirilir.

 


Yazan: Hilal Nur Kaçmaz

Kaynakça:

https://akademi.thy.com/DynamicFiles/downloads/thy_ukyp.PDF:     https://www.flypgs.com/seyahat-sozlugu/ucak-fobisi

https://www.turna.com/sikca-sorulan-sorular/ucak-korkusu

1 Yorum *
  1. Murat Tanoğlu 4 sene ago
    Reply

    Sitenizi çok başarılı buluyorum. Umarım bir gün ben de bu kadar başarılı olabilirim. Yazı da çok faydalı olmuş 🙂

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog