Columbia Uzay Mekiği Faciası

Yazar :

#Challenger, #Columbiauzaymekiğifaciası, #infilak, kaza, nasa

 

Hâlâ kesin nedeni ortaya çıkmayan büyük bir faciaya neden olan Columbia Uzay Mekiği, Nasa’nın o dönem en yaşlı uzay mekiğiydi. Sefer, çeşitli sorunlardan dolayı iki sene boyunca tam 18 kez ertelenmiştir. Erteleme nedenleri arasında teknik sorunların olması öne sürülse de mürettebatta bulunan 1 İsrailli astronot nedeni ile tehdit ve terör saldırısı iddiaları ortaya atılmıştır. 

1 Şubat 2003 tarihinde mekik, inişe tam 16 dakika kala  62 kilometre yükseklikte 12.500 km/s hızla ilerlerken  saat 16.00’da infilak etti ve üç parçaya ayrıldı.


Kaza Nedeni

Facianın nedeni tam olarak bilinmese de bazı olası nedenler öne sürülmüştür. Yetkililer, özellikle 3 ana olası sebep üzerinde durmuşlardır. Öte yandan Nasa, mürettebat ile yer komuta merkezinde herhangi bir kusur bulunmadığını açıklamıştır. 3  olası sebep;

1- Kalkış esnasında kanada çarpan ve mekiğin kanadını zedeleyen madde.

Kalkış esnasında kanada bir maddenin çarptığı ve bu maddenin, kanattaki yalıtım maddelerini zedelediği ve yine aynı maddenin, mekiğin sıcağa direncinin zarar görmesine neden olduğu iddia edilmişti. CNN, bu olayın kazaya neden olduğu yorumunu yapmıştır. NASA ise bu olayın mekiğin görev süreciyle ilgili bir risk yaratmadığını açıklamıştı.

2- Mekikte bulunan 4 tona yakın ağırlıkta kimyasal maddenin bilinmeyen bir sebepten ötürü patlaması. 

3- Düşük bir olasılık olarak görülse de, Columbia’da bir İsrailli pilot bulunmasından dolayı terör saldırısı riski.


Roket Saldırısı Değil

Olası sebepler arasında terör saldırısı da görülse de Amerikan yönetimi kaynakları, uzay mekiğinin havada infilak etmesinin nedeninin terör saldırısı olmadığını düşündüklerini belirttiler. Ayrıca Amerikan güvenlik kaynakları da roket atışı yapılmasının ihtimal dışı olduğunu bildirmişlerdir.


Mürettebat

Columbia Uzay Mekiğinde 7 kişilik mürettebat bulunuyordu. Astronotlardan biri İsrailli, biri Hint asıllı ABD’li, bir de siyahiydi. Ayrıca mürettebatta bulunan İlan Ramon, İsrail’in uzaya gönderdiği ilk astronot idi. 


2.Uzay Mekiği Faciası

1986 yılında kalkıştan iki dakika sonra yakıt tanklarındaki perçin-kaynak hatasından dolayı infilak eden Challenger Uzay Mekiği kazasından sonra Columbia Uzay Mekiği kazası 2. mekik faciası olarak tarihe geçmiştir.


Yazan: Hatice Peker 

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Columbia_Uzay_Meki%C4%9Fi

https://onedio.com/haber/12-yilinda-10-maddeyle-7-astronotun-oldugu-columbia-uzay-mekigi-kazasi-445683

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/columbia-uzay-mekigi-dustu-125464

https://astraphysic.com/columbia-uzay-mekigi-kazasi/

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0lan_Ramon

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog