Dünya’nın Ötesi

Yazar :

 

dünyanın ötesi,dünya,evren

O zaman ilk sorunuzu hatırlıyorsunuz. Uzay nedir?

Uzayın, Dünya’nın atmosferi dışında ve diğer gök cisimleri arasında yer alan, gök cisimleri hariç, evrenin geri kalan kısmındaki sonsuz olduğu düşünülen boşluğa verilen isim olduğu gerçeğini kavrıyorsunuz. Ortalama sıcaklık  -270 santigrat derece. Ne zamandır burada olduğunuzu merak ediyorsunuz. Arkadaşlarınız sizi çok merak etmiş olmalı. Uzayda insanların algıladığı gibi bir zaman kavramının olmadığını hatırlıyorsunuz. Zaman düşüncesini bir kenara bırakıp etrafınızdaki sonsuzluğa odaklanıyorsunuz. Biliyorsunuz ki, uzayla ilgili birçok teori, araştırmaya ve teknolojik gelişmeye rağmen bu sonsuz boşluğun sınırları bilinmemekte. Hatta birçok araştırmacının evrenin sürekli genişlediğini öne sürdüğünü duymuştunuz.

  Önünüzde milyarlarca galaksi olduğunu görüyorsunuz. Bu tahmini galaksilerin içinde de tahminen milyonlarca sistem ve gezegen ve olduğunu anlıyorsunuz. Peki tüm bu milyonlarca sistem ve gezegenler de neyin nesi?

Dünya'nın Ötesi-1
Dünya’nın Ötesi-1

 Bu düşüncelere dalmışken tam o anda bir yöne doğru güçlü bir şekilde çekildiğinizi fark ediyorsunuz. Birde ne göresiniz? Dev gezegen Satürn’e doğru yol alıyorsunuz.  O göz alıcı halkasının tek bir halka olmadığını; 7 grupta 30’dan fazla halka olduğunu ve bunların sandığınızın aksine buz parçalarından ve karbonlu tozlardan ibaret olduğunu öğreniyorsunuz.  Ama biliyorsunuz ki Güneş Sistemi’nde Satürnden daha büyük bir gezegen mevcut. Jüpiter. Ona baktığınızda Jüpiter’in 350 yıldan fazla bir süredir devam eden meşhur Büyük Kırmızı Leke Fırtınasını görüyor ve dehşete kapılıp kendi etrafında en hızlı dönen bu gezegenden uzaklaşıyorsunuz. Gezegenlerin, bir yıldız (Güneş) etrafında yörüngeye sahip olduklarını, kendi yerçekimi için yeterli bir kitleye sahip olduklarını ve bunun içinde hemen hemen yuvarlak bir şekle sahip olması gerektiğini ayrıca komşu gök cisimlerinden net görülebilir oldukları için gezegen olduklarını artık biliyorsunuz. İnternette gördüğünüz bir haberi hatırladınız şimdi. Demek ki yakın zamana kadar en küçük gezegen kabul edilen Plüton artık bu nedenlerden dolayı gezegen sayılmıyor. Uluslararası Astronomi Birliği’nin haberine göre yerini Merkür aldı. Zavallı Plüton. Gördüklerinizin her biri, güneş sistemimize bağlı 8 gezegenden biri. Dünya dışında bilinen hiçbirinde yaşam yok. “Galaksideki Bir Güneş Gibi” yazısında daha fazlasını bulabilirsiniz.

 


Yazan: Gökçen Bulut

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog